Hopp til innhold

Troy Davis henrettet i Georgia

Troy Davis er henrettet i Georgia, etter at USAs høyestrerett avviste en siste anke fra Davis advokater. Den kontroversielle saken har vakt sterk oppsikt internasjonalt.

Troy Davis

Troy Davis (42) ble dømt for drapet på politimannen Mark McPhail i Savannah, Georgia, i 1989. Davis var da 20 år gammel, og hevdet hele tiden at han var uskyldig.

Foto: Savannah Morning News / Ap

Høyesteretts avgjørelse var en siste mulighet til å få stanset henrettelsen, og en uvanlig lang diskusjon i USA s høyeste domstol utsatte prosessen i over fire timer.

Klokken 04.08 torsdag norsk tid ble Davis erklært død etter å ha fått en giftsprøyte i fengselet i Georgia.

Davis-saken har versert i rettssystemet i USA siden 1991. Saken har fått svært mye oppmerksomhet, og Davis har blitt et symbol i en internasjonal kampanje mot dødsstraff.

Hevdet at han var uskyldig

Davis (42) ble dømt for drapet på politimannen Mark McPhail i Savannah, Georgia, i 1989. Davis var da 20 år gammel, og hevdet hele tiden at han var uskyldig.

Politimannens familie har på sin side hevdet at Davis var skyldig. Flere av dem var til stede i fengselet i Jackson da Davis ble henrettet.

(Saken fortsetter under bildet)


Lynn Hopkins trøster partneren Carolyn Bond

Lynn Hopkins trøster partneren Carolyn Bond utenfor fengselet i Georgia hvor Troy Davis har sittet.

Foto: TAMI CHAPPELL / Reuters

Det var også flere hundre demonstranter som representerer den internasjonale bevegelsen som har kjempet for at livet til Davis skulle spares.

Demonstranter ropte «Vær så snill, ikke la Troy Davis dø», «Jeg er Troy Davis» og andre slagord utenfor fengselet hvor den dødsdømte sitter i Georgia. Stemningen steg da noen meldte at henrettelsen hadde blitt utsatt.

Den endelige nyheten fra høyesterett ble møtt med stillhet, bønner og tårer.

Davis fikk injisert en dødelig dose gift klokken 03.53 norsk tid, og ble erklært død 15 minutter senere.

– Jeg hadde ikke våpen

Davis siste minutter i live blir beskrevet av lokalradio-journalisten John Lewis, som var til stede under henrettelsen.

– Han var spent fast til båren da vi kom inn, og da fengselsdirektøren spurte om han ville komme med en uttalelse, løftet han hodet og så rett på første rad, akkurat der MacPhails familie og venner satt.

– Han sa at han ikke hadde våpen. Han sa at han ikke var den som tok livet til deres sønn, far, bror og han sa at han var uskyldig, sa Lewis ifølge nyhetsbyrået AFP.

Georgia Execution

Davis støttespillere trøster hverandre utenfor fengselet i Jackson etter at det ble klart at høyesterett avslo Davis anke.

Foto: Stephen Morton / Ap

Manglet fysiske bevis

Tirsdag avslo et delstatsråd i Georgia å utsette henrettelsen, og guvernøren i Georgia har ikke myndighet til å benåde Davis.

Det hadde heller ikke president Barack Obama, i og med at dødsdommen ble avsagt i høyesterett.

Henrettelsen hadde blitt utsatt tre ganger allerede, og det finnes ikke fysiske bevis i den kontroversielle saken.

Syv av ni vitner som var sentale i rettssaken har senere trukket sin forklaring.

Andre, som ikke forklarte seg før dommen falt, har i ettertid fortalt at det var en annen mann som avfyrte det dødelige skuddet under et ran for godt og vel 20 år siden.

Flere medier har også hevdet at vitnene ble presset av politiet til å vitne slik de gjorde.

Drapsvåpnet ble aldri funnet, og verken DNA-prøver eller fingeravtrykk har bevist at den tidligere treneren Davis var skyldig.

(Saken fortsetter under bildet)

Martina Correia, søsteren til drapsdømte Troy Davis, sammen med støttespillere

Martina Correia, søsteren til drapsdømte Troy Davis, sammen med støttespillere som forsøkte å stanse henrettelsen.

Foto: TAMI CHAPPELL / Reuters

Sterk støtte

Mann demonstrerer mot henrettelsen av Troy Davis i Jackson, Georgia

FOR MYE TVIL: Mann demonstrerer mot henrettelsen av Troy Davis i Jackson, Georgia.

Foto: John Bazemore / Ap

En av Davis' advokater uttalte da anken ble stilt til høyesterett at nytt tilgjengelig bevismateriale avdekket feilaktige, misledende og upresis informasjon ble presentert i rettssaken.

– Dette gjør at det er tvil om det grunnleggende ved dødsdommen, ifølge advokat Brian Kemmer.

Menneskerettsorganisasjonen Amnesty International mener USA sto i fare for å henrette en uskyldig mann, og det har vært en bølge av demonstrasjoner i gatene verden over, og ytringer på sosiale medier det siste døgnet.

Bare i Norge har titusenvis av mennesker skrevet under på en støtteerklæring for Davis.

– I dag er en dag for rettferdighet

Usikkerheten rundt bevismaterialet gjør at spørsmål om saken kommer til å henge ved den i lang tid fremover.

Familien til den drepte politimannen er derimot ikke i tvil om rettferdigheten har seiret.

– Vi har måtte holde ut med greiene hans (Davis, journ. anm) i 22 år, og i dag er en dag for rettferdighet, sa Mark MacPhails enke, Joan MacPhail-Harris, før hennes sønn så Davis dø sammen med offerets bror.

– De så hele tiden på Troy Davis, uten å snu hodene, de gjorde ikke noe annet enn å stirre rett fremover, sier journalisten Lewis.

– Da de dro ga de noen en klem, og så ut til å smile. Så for MacPhail-familien, i det minste, så det ut til at de fikk en form for tilfredstillelse av det som skjedde, sier Lewis til AFP.

På nettsamfunn og sosiale forum kan man også finne mange anonyme amerikanske stemmer som mener det var helt riktig å henrette Davis.

Blant enkeltpersoner og organisasjoner som mener at henrettelsen av Davis ikke burde vært gjennomført finner man blant annet tidligere president Jimmy Carter, erkebiskop Desmond Tutu, det franske utenriksdepartementet, pave Benedikt XVI, representanter for den tyske regjeringen, generalsekretær i Europarådet Torbjørn Jagland, Jonas Gahr Støre, Salman Rushdie, Amnesty, rapper «Big Boi» Antwan André Patton, samt en rekke andre amerikanske borgerrettsorganisasjoner.

Amnesty reagerer

Kommunikasjonssjef i Amnesty i Norge, Ina Tin, reagerer sterkt på henrettelsen.

– Det er uvirkelig og opprørende. Det siste han sa var at han var uskyldig, det var hans siste budskap til familien til den drepte. Det er det som gjør denne saken ekstra opprørerende, at det er veldig mye som tyder på at han ikke er drapsmannen, sier Tin til NRK.

Generalsekretær i Amnesty i Norge, John Peder Egenæs, deler Tins fortvilelse, og mener saken avdekker svakheter ved det amerikanske rettsvesenet.

John Peder Egenæs

John Peder Egenæs mener henrettelsen viser hvor dårlig det amerikanske rettsvesenet fungerer.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

– Dette kom ikke som noen overraskelse, det var heller en overraskelse at det gikk så mange runder i natt. Dette viser hvor dårlig det amerikanske rettsvesenet fungerer, og at det kan gå prestisje i en sak som handler om en manns liv, sier Egenæs.

Egenæs håper likevel at saken kan føre til noe positivt.

– Det positive her, hvis man kan si noe sånt om en slik sak, er at dette har satt fokus på bruken av dødsstrsff i USA. Veldig mange i USA har begynt å lure på om dødsstraff er riktig, også mange som tidligere var positive. Jeg håper at Davis død kan gi en ny diskusjon om temaet, kanskje ikke i Georgia og Texas, men i andre delstater. USA regnes som et foregangsland, og dermed et viktig land å fa avskaffet dødsstraffi i, sier Egenæs til NRK.no.

– Dette var også Davis ønske, og han har tidligere uttalt at denne kampen ikke stopper med han.

Amnesty

Amnesty i Norge aksjonerte utenfor den amerikanske ambassaden i Oslo natt til torsdag.

Foto: Amnesty

SISTE NYTT

Siste nytt