Hopp til innhold

Dødsdømte Davis' advokat går til høyesterett

Troy Davis' advokat anker dødsdommen til høyesterett i Washington etter at delstaten Georgias høyesterett avviste et siste forsøk på å stanse henrettelsen.

Troy Anthony Davis

Troy Davis (42) skal bli henrettet med en giftsprøyte i armen natt til torsdag klokken 01.00 norsk tid.

Foto: Savannah Morning News / Ap

Bare 90 minutter før Davis skulle få giftsprøyten i fengselet i Jackson onsdag (natt til torsdag norsk tid), sa advokat Brian Kammer at han tar saken til høyesterett i Washington.

Kort før ble Kammers siste juridiske framstøt i Georgia avvist.

Dersom Troy Davis (42) blir henrettet med en giftsprøyte i armen natt til torsdag klokken 01.00 norsk tid, har han forberedt en siste uttalelse:

Kampen for rettferdighet stopper ikke med meg. Denne kampen er for alle de Troy Davis'ene som kom før meg, og alle som kommer etter meg. Jeg er i god tro, jeg ber, og har fred i sinnet. Men jeg vil ikke avslutte kampen før jeg tar mitt siste åndedrag. Georgia er i ferd med å ende livet til en uskyldig mann.

Det er nettstedet The Nation som har publisert beskjeden.

Anket saken i et siste forsøk

Davis er funnet skyldig i drapet på en politimann i 1989, og dødsdommen har fått mye oppmerksomhet verden over på grunn av manglende bevis i saken – mange mener han er uskyldig.

I dag gjorde Davis advokater et krampeforsøk på å stoppe henrettelsen, men fikk avslag på anken. Timeglasset er i ferd med å renne ut – guvernøren i Georgia har ikke myndighet til å benåde Davis, og dermed er det få muligheter igjen.

Davis har hele veien hevdet at han er uskyldig. Henrettelsen har allerede blitt utsatt fire ganger. Det finnes ikke fysiske bevis i den kontroversielle saken, i tillegg har syv av ni sentrale vitner trukket sine forklaringer. Mordvåpenet ble aldri funnet, DNA-prøver har ikke vist at Davis er skyldig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Internasjonale protester

Atlanta: Demonstranter viser sin støtte til drapsdømte Troy Davis i Atlanta onsdag. Det har vært mange protester mot henrettelsen av Troy Davis, som er dømt på grunnlag av vitneutsagn, men uten fysiske beviser. Flere av vitnene har senere trukket sine forklaringer.

Foto: JOHN AMIS / Reuters

Protester verden over

Amnesty mener USA står i fare for å henrette en uskyldig mann. Det har vært en bølge av demonstrasjoner i gatene verden over, og ytringer på sosiale medier det siste døgnet.

Motstanderne frykter han blir uskyldig dømt, og håper fortsatt på at Davis slipper unna sprøyten.

Bare i Norge har over 25.000 mennesker skrevet under på en støtteerklæring for Davis. På flere Twitter-profiler redegjorde kjente og ukjente personligheter for sitt standpunkt i saken.

«#Det er en forbrytelse å henrette Troy Davis» - Salman Rushdie.

«#Dommer Penny Freezman er åpenbart den eneste som kan stoppe den urettferdige henrettelsen av Troy Davis.» - «Big Boi» Antwan André Patton.

«#Troy Davis ble nektet benåding. Nå skal han dø.» Mia Farrow.

«#Amnesty Troy Davis dømt til døden i USA, siste appell i dag: Norge er prinsipielt mot dødsstraff». Jonas Gahr Støre.

Støre reagerer på dødsstraffen

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier at også Norge har reagert på dødsdommen mot Troy Davis, som skal henrettes natt til torsdag i USA.

– Vi er imot dødsstraff prinsipielt og i enkeltsaker, alle steder og til enhver tid. Vi har gitt uttrykk for det, og i møte med amerikanske representanter her, kommer vi til å si ifra, sier Støre, som er i New York på FNs hovedforsamling til NTB.

Demonstrasjon Paris

Folk i Paris viser sin støtte til Troy Davis. Regjeringen i Frankrike ba onsdag amerikanske myndigheter om ikke å begå en feil som det vil være umulig å rette opp.

Foto: PIERRE VERDY / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt