Hopp til innhold

Ingen vil møte Borten Moe i Kina

Beijing: Olje- og energiminister Ola Borten Moe deltar på en konferanse om karbonrensing i Beijing. Men ingen representanter for den kinesiske regjeringen vil møte ham.

Video Ingen vil snakke med Borten Moe

VIDEO: Ingen vil snakke med Borten Moe

Karbonfangst-toppmøtet i Beijing.
Foto: NRK

Dette er det første besøket noen norsk statsråd gjør til Kina etter utdelingen av Nobels fredspris i fjor. Kinesiske myndigheter likte dårlig at prisen gikk til den kinesiske opposisjonelle Liu Xiaobo.

- Gjerne uformell samtale

Senterparti-statsråden bekrefter at det ikke er avtalt noe møte med representanter for den kinesiske regjeringen, men at han gjerne vil slå av en prat med kinesiske kollegaer om han skulle møte dem på gangen under konferansen.

- Det ville ha vært både hyggelig, nyttig og interessant, sier Ola Borten Moe i et intervju med NRK.

Liu Xiaobo

Den kinesiske opposisjonelle Liu Xiabo fikk Nobels fredspris i fjor. Dette har ført til dårligere forhold mellom Kina og Norge.

Foto: Reuters

Han presiserer at konferansen i Beijing om karbonfangst og lagring er viktig for Norge. Det blir investert mye penger på dette feltet, og Norge har tunge interesser i feltet. Statsråden sier at han skal legge fram norske posisjoner og si litt om hva norske myndigheter vil gjøre framover.

Vanskelig for næringslivet

- Det er mange representanter for norsk næringsliv på plass i Beijing, og mange av dem sier at Nobels fredspris i fjor har ødelagt for dem. Er det noen du kan gjøre for å hjelpe dem?

- Jeg tror vi skal være glad for Nobel fredspris. Det er ikke først gang det er knyttet diskusjon til en fredsprisutdeling, og Nobelkomiteen er uavhengig. Statsministeren har gratulert Xiaobo med prisen, og det stiller jeg meg bak, sier Borten Moe.

Statsråden legger til at norske næringslivsfolk haddde ønsket tettere relasjoner med Kina. Det har vært bedre tidligere enn det er nå, og det er å ønske at forholdet skal bli bedre igjen, sier han.

Karbonfangst-konferanse i Beijing i Kina.

Konferansen i Beijing om karbonfagst og lagring er viktig, mener Ola Borten Moe.

Foto: NRK

- Det er fint lite jeg som statsråd kan gjøre, men det er viktig at vi og næringslivet kan snakke om disse tingene, legger han til.

Flere norske medier er på plass i Kina for å følge Borten Moe, men Aftenpostens journalist fikk ikke visum. Det er ikke oppgitt noen grunn til visumnekten.

Den himmelske freds plass

Ola Borten Moe forteller at han har et tett program under oppholdet i Kina, og at det ikke blir mye han får sett av landet. Men han håper på å få tid til å besøke Den himmelske freds plass.

- Det er en enormt stor plass, selve hjertet av Kina, en stigende stormakt, og Den himmelske freds plass er selve senteret for stormakten. Og som for mange andre nordmenn, også på grunn av det som skjedde her i 1989.

Det Borten Moe sikter til her er hendelsene i 1989 da kinesiske myndigheter brutalt slo ned et studentopprør for mer demokrati. Fredsprisvinner Liu Xiaobo stod sentralt i denne reformbevegelsen.

Den himmelske freds plass, 4 juni 1989.

Hendelsene på Den himmelske freds plass i Beijing 4. juni 1989 har brent seg inn i minnet til Ola Borten Moe.

Foto: JEFF WIDENER, AP / ap

LES OGSÅ: Norge kåret til «Fossil of the Day»

LES OGSÅ: - Lagring av CO2 er dødfødt

SISTE NYTT

Siste nytt