Hopp til innhold

Sju millioner mennesker er rammet av flomkatastrofen i Pakistan

Flommen i Sindh-provinsen sørøst i Pakistan er forårsaket av flere uker med store nedbørsmengder. Arbeidet med å dele ut nødhjelp og evakuere de mest utsatte er vanskelig.

Flommen i Sindh-provinsen sørøst i landet er forårsaket av flere uker med store nedbørsmengder.

Den nasjonale katastrofemyndigheten (NDMA) sier lørdag at et område på 24.000 kvadratkilometer er oversvømt og at 1,2 millioner hus er ødelagt.

Fredag opplyste NDMA at 5,74 millioner mennesker var rammet, men lørdag ble tallet oppjustert til 7 millioner. Flere av de som er hardest rammet bor nå i nødtelt.

Flere sover under åpen himmel

Flomofre den arabiske fjernsynskanalen Al Jazeera har snakket med, sier at de ikke har sett noe til nødhjelpen som har blitt lovet av den pakistanske regjeringa og internasjonale organisasjoner.

Flere tusen pakistanere lever fremdeles under åpen himmen med lite eller ingen hjelp fra hjelpeorganisasjonene.

342 mennesker er så langt bekreftet omkommet som følge av flomkatastrofen.

Rent vann

Sammen med FN prøver nå pakistanske myndigheter å få koordinert utdeling av nødhjelp.

FNs barnefond UNICEF skal i de nærmeste dagene sette inn 40 tankbiler for å forsyne 40.000 flomrammede med 200.000 liter vann for å bidra til å gi folk rent drikkevann og avverge vannbårne sykdommer.

Ifølge Verdens helseorganisasjon WHO er mangelen på rent drikkevann et akutt problem i alle de flomrammede områdene.

Mer nødhjelp

FNs matvareprogram planlegger å sende nødhjelp til en halv million mennesker innen utgangen av september og trappe opp til 2,2 millioner mennesker i løpet av oktober.

Samtidig som nødhjelpen sakte, men sikkert kommer fram, jobber den pakistanske marinen med å evakuere folk fra de mest flomutsatte områdene.

Statsministeren avlyser USA-tur

Statsminister Yusuf Raza Gilani har avlyst sin reise til New York og FNs hovedforsamling for å følge situasjonen i de flomrammede områdene. Utenriksminister Hina Rabbani Khar vil reise til USA i stedet.

«Statsministeren vil personlig bistå den pågående redningsaksjonen og nødhjelpsarbeidet i den flomutsatte områdene», skriver regjeringen i en pressemelding, ifølge CNN.

Han ble sterkt kritisert for å ha forsømt ofrene under katastrofeflommen i fjor, og også nå blir regjeringen beskyldt for ikke å ha gjort nok i forbindelse med årets flom.

– Situasjonen er svært alvorlig

Flommen i år har fått mindre plass i mediene, men er like fremt alvorlig, forteller hjelpearbeiderne som jobber i området.

– Fjernsynsbildene er ikke like dramatiske som i fjor, men situasjonen er ekstremt alvorlig, sier hjelpearbeider Jeffrey Shannon til The Guardian.

Noen av de verst berørte områdene sliter fortsatt med opprydningsarbeidet etter fjorårets flom, som satte store deler av landet under vann.

Flomkatastrofen kan også få store helsemessige konsekvenser. Et stort utbrudd av denguefeber har spredd seg i Punjab-provinsen, der sykehusene stadig fylles opp med syke personer, ifølge The Guardian.

SISTE NYTT

Siste nytt