Hopp til innhold

– Israel er den store taperen i Midtøsten

Da Israel trakk frem PKK-kortet overfor Tyrkia viser de bare hvor desperate de er, mener midtøsten-ekspert.

Erdogan

Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan fremstår mer og mer som regionens sterke leder.

Foto: MURAD SEZER / AP

Seniorforsker ved PRIO, Pinar Tank

Seniorforsker ved PRIO, Pinar Tank er spent på hva USA vil foreta seg i forhold til Israel.

Foto: PRIO

Tidligere i dag ble det kjent at Israel vurderer å trappe opp den diplomatiske striden med Tyrkia ved å gi våpenstøtte til den terrorstemplende kurdiske PKK-geriljaen.

– Det at Israel nå lanserer sin støtte til PKK virker på meg som en desperat handling for å true Tyrkia, sier seniorforsker ved PRIO og Tyrkia-kjenner Pinar Tank, som understreker at dette også kan slå tilbake på Israel.

– Dette kan være et farlig spill som setter sinnene i kok i Tyrkia. De kan vekke anti-PKK-følelser, som kan utnyttes av konservative nasjonalister i Tyrkia til å skape antisemittiske holdninger.

Kuttet samarbeid

Tyrkia kuttet i forrige uke alt militært og industrielt samarbeid med sitt tidligere samarbeidsland Israel og utviste landets ambassadør.

Bakgrunnen for det dramatiske bruddet var at Israel nektet å beklage drapene på ni tyrkiske statsborgere under den dramatiske bordingen et sivilt skip på vei til Gaza i mai i fjor.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har ikke kommentert opplysningen, men bekreftet før helgen i en kunngjøring at visse «teoretiske muligheter» var diskutert i tilfelle en ytterligere opptrapping av den striden med Tyrkia.

– Israel og Tyrkia har tradisjonelt hatt et godt forhold, men siden AKP kom til makten i 2002 har de to vennene stadig glidd lenger og lenger fra hverandre, og det toppet seg i 2010, sier Tank.

Etter at det islamvennelige AKP kom til makten har landet gradvis søkt mer mot Midtøsten enn det som tradisjonelt har vært tyrkisk utenrikspolitikk. Både kulturelt og økonomisk har landet vendt seg til den arabiske verden. Og nå som «den arabiske våren» etterlater seg et maktvakuum, kan Tyrkia bli regionens sterke stat.

– Tyrkia er blitt storebror

Mandag innledet Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan en rundreise som omfatter Egypt, Tunisia og Libya, alle land som har gjennomgått store omveltninger som følge av «den arabiske våren».

– I Egypt vil Erdogan tale til den Arabiske liga, der er det ventet at han vil kritisere Israel og støtte PLO og deres krav om en selvstendig palestinsk stat, forteller Tank.

For det er en leder med stor selvtillit som nå ønsker å knytte solide bånd til de nye regimene, både politisk og økonomisk. Ikke bare er Erdogan demokratisk valgt, han sier også rett ut hva han mener om israelsk politikk. Som da han kalte landet «en bortskjemt unge» i forrige uke.

Einar Wigen

Tyrkia-ekspert Einar Wigen peker på at trykia nå har overtatt lederrollen i Midtøsten.

Uttalelser som har gitt ham en høy stjerne blant arabere flest. Han fremstår ikke som en lakei for Vesten, slik en rekke andre arabiske ledere har gjort.

– Tyrkia er blitt storebror i regionen. Landet har et moralsk overtak som ingen av de arabiske lederne har hatt fordi de mangler demokratisk legitimitet og har brukt vold mot egen befolkning, sier Tyrkia-ekspert Einar Wigen til NTB.

– Israel er taperen

På sidelinjen står nå Israel og følger bekymret med. Israelerne regnet for få år siden Tyrkia som sin beste venn i den muslimske verden. Nå er forholdet preget av en nærmest aggressiv tone.

At Erdogan besøker Kairo få dager etter at egyptiske demonstranter stormet den israelske ambassaden, understreker Israels stadig mer isolerte stilling.

Egypt

Egyptisk politi arrestert 92 mennesker etter angrepene på den israelske ambassaden i forrige uke.

Foto: AMR ABDALLAH DALSH / Reuters

– Jeg tror rett og slett at Israel må finne seg i at hvis landet skal ha noen venner i regionen, så må de tone ned sin politikk. Israel har til nå gått en systematisk alenegang med blankofullmakt fra USA, og da er det ikke rart at de ikke har så mange venner igjen i regionen, sier Wigen, som er stipendiat ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk ved Universitetet i Oslo, som får støtte fra Tank ved Institutt for fredsforskning.

– Israel er den store taperen i dette spillet og har ikke mange, om noen, venner igjen i regionen. Nå kommer det an på USA, som normalt har støttet Israel, om de vil fortsette å støtte dem. Det er foreløpig et helt åpent spørsmål og kommer an på hvilken rolle USA selv ønsker å ha i Midtøsten, for deres posisjon kan også svekkes hvis de fortsetter å støtte Israel, sier Tank.

SISTE NYTT

Siste nytt