Hopp til innhold

– Vent med minnesmerke i Norge

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

NEW YORK (NRK.no): Medeier Craig Dykers i Snøhetta synes prosessen med å bygge et minnesmerke på Ground Zero har gått for fort. Han råder Norge til å vente med å vurdere et 22. juli-minnesmerke.

Anders Brekke i USA
Foto: NRK

Det norske arkitektfirmaet Snøhetta fikk i 2004 det prestisjefylte oppdraget med å bygge inngangsportalen til 11. september-museet og minnesmerket på Ground Zero i New York.

Prosjektet har en prislapp på 80 millioner dollar, og åpner for publikum etter 11. september neste år.

Utvendig er imidlertid paviljongen ferdigstilt, slik at den kan fungere som bakgrunn for tiårsmarkeringen søndag.

– Vi har allerede fått mange positive kommentarer av folk som har sett bygningen. De fleste er imponerte over måten vi jobber med lys på, sier Craig Dykers, som eier Snøhetta sammen med norske Kjetil Trædal Thorsen.

– Det er en kreativ bygning, som får deg til å tenke. Det ser ut til å bli et positivt og dynamisk minnesmerke, og alle som ser bygningen føler at den ser forskjellig ut fra alle sider mens de beveger seg rundt den, sier han.

Craig Dykers i Snøhetta

Craig Dykers på Snøhettas New York-kontor med et prospekt fra Ground Zero.

Foto: Anders Brekke / NRK

– Har gått for fort

Dykers sier til NRK at de venter 3,8 millioner besøkende i museet i løpet av det første året, men at minst fem eller seks millioner trolig kommer til å besøke minnesmerket.

Dykers forteller om en komplisert byggeprosess, ettersom det ikke var noen infrastruktur i krateret på Ground Zero. Han synes byggingen av minnesmerket er forhastet.

– Mange lurer på hvorfor minnesmerket tok så lang tid å ferdigstille, men jeg mener at det har gått veldig fort. Jeg synes på mange måter at det gikk for fort, sier Dykers.

Han understreker at det var riktig å rydde opp på Ground Zero, men mener man burde tatt seg bedre tid til å planlegge minnesmerket.

– Det tar tid å skape perspektiv hvor man kan se en hendelse som dette i riktig lys, og stabilisere inntrykket av hva dette betyr. Selve skapelsen og byggingen av et minnesmerke forutsetter refleksjon, og det kan bare skje over tid, sier han.

Video Minnesmerke på Ground Zero

Minnesmerke på Ground Zero

– Vent med 22. juli

Peal Harbor-minnesmerket på Hawaii tok 40 år å få på plass, og Dykers råder også Norge til å ta seg god tid dersom det blir aktuelt med et minnesmerke for 22. juli 2011.

– De fleste minnesmerker fungerer på den måten. Som et godt råd, spesielt til Oslo og Norge, vil jeg si at man må la en del tid passere slik at man får et passende syn på hendelsen før man hopper inn i spørsmålet om design, sier han.

Dykers mener man ikke bør undervurdere effekten av et minnesmerke, som kan bety mye for veldig mange.

– Det er enormt viktig for enormt mange, også for alle som ikke har mistet noen. Det er så mange som kjente noen som mistet noen eller som ble rammet av den dagen på en måte at det fortsatt frembringer mye følelser hos folk, sier han.

Craig Dykers i Snøhetta

På Snøhettas kontor i New York henger alle planene på veggen.

Foto: Anders Brekke / NRK

– Representerer mer enn de døde

Dykers sier han selv sliter med å holde maska når han snakker offentlig om 11. september.

– Jeg har jobbet med dette prosjektet nå hver dag i rundt seks år. Og noen ganger, når jeg holder en forelesning om prosjektet, blir jeg bare overveldet av sorg. Jeg kan ikke helt forklare hvorfor, men noen ganger må jeg ta meg sammen for at ikke stemmen skal briste, sier han.'

I fjor var Dykers med på å lese opp navnene på de omkomne, noe som ble en tøff påkjenning. Han har en mistanke om at det samme vil skje i år.

– Jeg regner med å få et lite følelsesmessig sammenbrudd, slik jeg har fått tidligere år. I fjor klarte jeg meg til jeg var ferdig, men etterpå gikk jeg ned trappene og kollapset i gråt, sier han.

– Folk som kommer til dette stedet vil få en lignende tilknytning til det. Det representerer mer enn alle som døde der, det representerer også en tragedie som påvirket verden, og som vi alle kan identifisere oss med, sier han.

Snøhetta på Ground Zero i New York

Snøhettas paviljong på Ground Zero skal stå klar til tiårsmarkeringen.

Foto: Anders Brekke / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt