Hopp til innhold

– Her kan ingen bo på 20 år

Japanske myndigheter varsler at områdene rundt atomanlegget i Fukushima kan forbli ubeboelige i 20 år fremover. Mange av innbyggerne bor fortsatt i tilfluktssentre.

Fukushima Daiichi i Okuma, Japan

Atomanlegget Fukushima Daiichi ligger ved sjøen i byen Okuma. Strålingsverdiene her er over 25 ganger høyere enn det som anses som trygt for mennesker.

Foto: Ap

Nesten et halvt år etter at det katastrofale jordskjelvet og den påfølgende tsunamien i Japan førte til en nedsmelting i Fukushima Daiichi, lekker det fortsatt radioaktivt vann fra atomanlegget.

Rundt 80.000 mennesker ble evakuert fra områdene rundt anlegget, og mange av dem bor fortsatt i tilfluktsrom.

Les også: 3000 selvmord etter tsunamien

Evakueringssonen, som har en radius på nesten 20 kilometer rundt anlegget, gjelder fortsatt. Og før helgen fikk de lokale myndighetene enda dårligere nyheter av regjeringen.

Det kan ta opptil 20 år før innbyggerne i områdene med mest stråling kan flytte tilbake til hjemmene sine, og minst ti år i områdene med halvparten så mye stråling.

Les også: Tsunami-ofre leverer tilbake penger

15 prosent av Tsjernobyl

Nedsmeltingen i Fukushima slapp ut omtrent 15 prosent av strålingsmengden som kom fra Tsjernobyl-reaktoren i 1986, opplyser Japans atomsikkerhetsbyrå.

Det er likevel mer enn nok til at ingen får lov til å nærme seg anlegget.

Ifølge de siste tallene fra myndighetene har 35 steder i evakueringssonen strålingsverdier på over 20 millisieverts. Den høyeste målingen var på hele 508 millisieverts, i byen Okuma, byen som ligger nærmest atomanlegget.

Les også: 15 tonn radioaktivt vann lakk ut ved Fukushima-kraftverket

Bare arbeidet med å bekjempe strålingen kan komme til å koste rundt 700 milliarder kroner, skriver Daily Mail.

Les også: Tsunami kostet over 1100 milliarder

Vil bygge lagringsdepot

Naoto Kan på besøk i Fukushima

Statsminister Naoto Kan på besøk hos Fukushima-guvernør Yuhei Sato.

Foto: JIJI PRESS / Afp

Denne uka presenterte japanske myndigheter oppdaterte retningslinjer for områdene med høye strålingsverdier.

– Jeg kan ikke utelukke muligheten for at det kan ta lang tid før folk får vende tilbake til områdene med høye strålingsverdier, sa avtroppende statsminister Naoto Kan da han møtte Fukushima-guvernør Yuhei Sato.

Kan, som kunngjorde sin avgang som partileder fredag, sa også at myndighetene planlegger å bygge et midlertidig lagringsdepot for radioaktivt avfall i Fukushima.

Regjeringen har også varslet at de vil hjelpe TEPCO med å utbetale kompensasjon til alle som ble rammet av nedsmeltingen.

Les: Japan gir økonomisk hjelp til eieren av Fukushima-anlegget
Les: Atomansvarlige får sparken i Japan