Hopp til innhold

Det blir valg i Danmark 15. sept

Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen har kunngjort at det blir valg på ny nasjonalforsamling 15. september.

Video Danmarks statsminister Lars Løkke skriver ut nyvalg

Statsminister Lars Løkke Rasmussen er ventet å kunngjøre valget på en pressekonferanse på Marienborg klokken 11. Se pressekonferansen på Danmarks Radio.

I henhold til dansk lov må det holdes innen 13. november, men allerede før sommeren var det spekulasjoner om Løkke Rasmussen kom til å skrive ut valg.

Statsminister Løkke Rasmussen kunngjorde valget på en pressekonferanse på Marienborg klokken 11 fredag formiddag.

– Verden er rammet av usikkerhet. Vi har klart oss bedre enn hva man kunne vente, sa statsministeren og roste regjeringens politikk de siste ti årene.

– Vi har orden i finansene. Men vi trenger en bredere plattform for den økonomiske politikken de neste årene, ikke urealistiske politiske drømmer, forsatte Løkke Rasmussen som også berømmet støttepartiet Dansk Folkeparti.

Fredag morgen hadde statsministeren møte med resten av regjeringen.

Press på statsministeren

Flere ministre har de siste dagene presset på for at Løkke Rasmussen skal skrive ut valg så snart som mulig, skriver NTB.

DR skriver på sine hjemmesider at valget vil bli det viktigste på 10 år.

«Det er lagt opp til maksimalt drama både før, under og etter det folketingsvalget som nå er en realitet, skriver DR.»

Valget blir skrevet ut etter en dramatisk uke, hvor regjeringen har presentert en vekstpakke og et statsbudsjett med et dundrende underskudd på 85 milliarder danske kroner.

Overraskende

Til tross for ryktene om at flere ministre har ønsket valg så snart som mulig, er det overraskende at statsministeren velger å gjøre det før han har fått i stand en avtale med Dansk Folkeparti om en vekstpakke, skriver NTB.

Løkke Rasmussen har vært statsminister siden april 2009 og leder en høyre-sentrumsregjering.

Meningsmålinger viser at regjeringskoalisjonen vil få tøff konkurranse fra den sosialdemokratiske opposisjonen under valget i september.

Økonomi er en av de viktigste valgkampsakene i Danmark.

Advarte mot å stemme frem ny regjering

Statsministeren brukte anledningen fredag til å advare velgerne om å stemme inn en ny regjering.

Løsningen er ikke mer gjeld og høyere skatter, men den økonomiske politikken regjeringen nå fører, ifølge Løkke Rasmussen.

Politisk kommentator Niels Krause-Kjær mener statsministeren ikke hadde annet valg enn å skrive ut nyvalg. Han mener Løkke Rasmussen er sterkt svekket, ifølge NTB.

– Det parlamentariske grunnlaget er borte. Det er en alvorlig situasjon, sier Krause-Kjær.

SISTE NYTT

Siste nytt