Hopp til innhold

Unntakstilstand i flere delstater

Orkanen «Irene» har i løpet av dagen vendt seg vestover, og er ventet å treffe land over den amerikanske delstaten North Carolina på lørdag. Det ventes kraftig vær langs hele USAs østkyst.

Myndighetene i North Carolina erklærte torsdag unntakstilstand i deler av delstaten, og tusenvis av mennesker har blitt bedt om å forlate hjemmene sine langs kysten mot Atlanterhavet.

– Orkanen «Irene» utgjør en betydelig trussel mot delstaten vår, sier delstatsguvernør Bev Perdue i en uttalelse. At Perdue erklærte unntakstilstand betyr at myndighetene får utvidet makt til å sikre befolkningen.

– En hundreårshendelse

Også Virginia-guvernør Bob McDonnell og New Jersey-guvernør Chris Christie har erklært unntakstilstand. Irene blir den første kraftige orkanen på sju år som treffer USAs østkyst.

Torsdag kveld erklærte også New York-guvernør Andrew Cuomo unntakstilstand i sin delstat.

– Dersom orkanen fortsetter kursen den nå holder, vil dette bli en hundreårshendelse når det gjelder flom, sier Christie.

Leder Bill Read i US National Hurricane Center advarer også resten av østkysten om at den ligger innenfor rekkevidde for orkanen. Det varsles store mengder regn - opp mit 25 centimenter - og kraftig vind helt opp til New England og over til Canada. Mye av dette området er allerede prøvet på grunn av store nedbørsmengder, og det kan fort bli flom og strømbrudd.

Vil ramme mange langt inn i landet

Når «Irene» slår inn over land i USA vil styrken trolig være som en kategori 2-orkan, ifølge Read. Myndighetene i USA advarer torsdag om at orkanen kan følge kysten nordover.

FEMA-sjef Craig Fugate advarer også de som ikke bor langs kysten.

– Dette kommer ikke bare til å bli en storm langs kysten. Det kommer til å ramme langt inn i landet, sier Fugate.

Evakuerer innbyggere og turister

I kystkommunene Dare og Hyde er det innført tvungen evakuering. Alle innbyggerne må finne tilfluktsrom. I Currituck har myndighetene bestemt at alle turister må reise i sikkerhet.

Bare i Dare, dit mange flytter om sommeren, er så mange som 180.000 mennesker påvirket av evakueringsordren. Innen klokken 8 om morgenen på fredag skal alle være i sikkerhet. I dag begynte evakueringen av turister og alle med spesielle behov.

Tvungen evakuering vil i praksis si at dersom noen selv velger å bli værende, så kan de ikke vente hjelp dersom det er nødvendig. Rednings- og helsepersonell vil ikke bli sendt ut til de som selv har satt seg i denne situasjonen.

FEMA-sjef Fugate varsler at flere kommuner vil evakueres i løpet av de neste dagene.

New York City gjør seg klar for stormen

«Irene» har forlatt Bahamas, og i Haiti og Puerto Rico har minst tre mennesker omkommet som følge av stormen, skriver nyhetsbyrået AFP.

Også i New York City gjør man seg klare for orkanen, og har gjort seg klare til å evakuere langs kysten. «Irene» kan treffe New York City sent lørdag eller tidlig søndag, dersom prognosene er riktige. Værmeldere tror orkanen vil svekkes på sin vei nordover.

– Vi håper på det beste men planlegger for det verste, sier New York-borgermester Michael Bloomberg.

Den siste store orkanen som traff land i USA, var kategori 3-orkanen «Wilma» i 2005. «Katrina», som traff New Orleans i Louisiana tidligere samme år, var også en kategori 3-orkanen da den kom over land.

Den siste kraftige orkanen som traff land i USA, var «Ike» i 2008. Den traff land som en kategori 2-orkan ved kystbyen Galveston i delstaten Texas.

SISTE NYTT

Siste nytt