Hopp til innhold

Opprørere sier de har omringet Gaddafi

En gruppe opprørere omringet torsdag et boligkompleks i Tripoli, der de trodde Muammar al-Gaddafi og sønnene hans befant seg.

Video Opprørere: Skutt mot av snikskyttere

Opprørere: Skutt mot av snikskyttere

NRK.no-reporter Kristian Aanensen i Tripoli.

NRK.no-reporter Kristian Aanensen kan fortelle om kraftig skyting i sentrum av Tripoli.

Det oppsto kraftig skuddveksling mellom opprørerne og Gaddafis soldater, som befant seg inne i bygningene. En av opprørerne på utsiden sa til nyhetsbyrået Reuters at Gaddafi og sønnene helt sikkert oppholdt seg inne i bygningen.

– De er sammen. De er jaget inn i et lite hull. Vi skal ta ham i løpet av dagen, sa opprørssoldaten.

– I dag blir vi ferdige. I dag vil vi avslutte dette, la han til.

Senere torsdag kveld ble det klart at Gaddafi trolig ikke befant seg i bygningen.

Nær Gaddafi-palass

Operasjonen startet med at opprørerne begynte å skyte mot bygningene i boligkomplekset, som ikke ligger langt fra et av Gaddafis palasser i sentrum av Tripoli, Bab al-Aziziya.

Sky News' korrespondent Stuart Ramsay rapporterte at opprørerne skjøt mot taket på bygningen der de antok at Gaddafi gjemte seg. Ifølge nyhetsbyrået AFP var over tusen opprørere i aksjon rundt boligkomplekset.

Opprørerne tror deler av det sinnrike tunnelsystemet fra palasset går inn til dette boligområdet.

Reporter i NRK.no, Kristian Aanensen, fotograf Mohammed Alayoubi og Midtøsten-korrespondent Sigurd Falkenberg Mikkelsen befinner seg i et område ikke så langt unna kamphandlingene, men opprørerne som holder vakt i området nekter dem å forlate hotellområdet.

Libyske opprørere undersøker en tunnel

Opprørerne undersøker en tunnel like ved Gaddafis residens.

Foto: PATRICK BAZ / Afp

Skyting flere steder

NRK-journalistene kunne høre skyting, men Kristian Aanensen sa på satellittelefon at det var vanskelig å skille melllom skyting i lufta for å feire, og virkelige kamphandlinger.

Alex Crawford, korrespondent for Sky News i Tripoli, fortalte om en kaotisk situasjonen i området der kampene forgikk. Hun sa det ikke var sikkert at Gaddafi var inne i boligområdet der kampene raste, men at det ganske sikkert var folk fra regimet og kanskje også fra Gaddafis familie der.

Hun bekreftet at opprørerne møtte kraftig motstand fra bygningene i komplekset, og sa at flere opprørssoldater ble drept av sine egne i kaoset. Også flere andre kilder bekreftet at det var kraftig skyting i området.

Angrep på hotell

Det ble også meldt om harde kamper rundt Hotel Corinthia tidligere i ettermiddag. Det bor flere utenlandske journalister på hotellet, og det var en reporter fra Reuters som meldte at Gaddafi-lojale styrker skyter mot hotellet.

Hotellet, som ligger like ved Den grønne plass, ligger i et området som skal være under opprørernes kontroll. Men i dag posisjonerte opprørerne seg rundt hotellet og på hotelltaket.

Flere av journalistene som oppholder seg på hotellet har nylig flyktet fra Rixos-hotellet, som ble omringet av Gaddafi-lojale styrker tidligere denne uka.

Opprørssoldater utenfor hotell Corinthia

Opprørssoldater søker dekning utenfor hotell Corinthia etter kraftig skyting i området.

Foto: Sergey Ponomarev / Ap

Raketter ved flyplassen

Det har også vært sporadisk, men intens, oppskyting av raketter ved Tripolis internasjonale flyplass i dag, melder Al Jazeera. Veien som binder sammen hovedstaden og flyplassen kontrolleres fremdeles av Gaddafis regime.

Opprørerne sa i går at Gaddafi-lojale styrker hadde forsøkt å klarere en rømningsvei for diktatoren, men siden Nato har kontroll over luftrommet over Libya, skal det være umulig for Gaddafi å flykte ved hjelp av fly.

20.000 drepte

Flere enn 20.000 personer har blitt drept under det seks måneder lange opprøret i Libya, opplyser opprørsledelsen i kveld.

– Jeg har ikke en eksakt statistikk, men de væpna konflikten har resultert i over 20.000 dødem sier Abdel Jalil, leder for opprørernes nasjonale overgangsråd, til nyhetsbyrået AFP.

SISTE NYTT

Siste nytt