Hopp til innhold

– Vestlige spesialstyrker hjelper opprørerne på bakken i Libya

Spesialstyrker fra Storbritannia og Frankrike trener opp og hjelper opprørerne i all hemmelighet på bakken i Libya, ifølge The New York Times.

Feirende opprørsstyrker i Tripoli

Feirende opprørsstyrker i Tripoli. De får hjelp fra vestlige bakkestryrker, ifølge The New York Times.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

Det har tidligere vært antydet og spekulert i om vestlige bakkestyrker har hjulpet opprørerne i kampen mot Muammar al-Gaddafi. Nå er dette hemmelig arbeidet intensivert, skriver The New York Times.

De vestlige styrkene hjelper med trening og bevæpning, i det som kan være de siste kampene før Gaddafi overgir seg, ifølge offisielle Nato-kilder.

Muammar al-Gaddafi

Muammar al-Gaddafis tid som Libya-leder kan være over om kort tid.

Foto: AHMED JADALLAH / Reuters

Anonyme diplomater røper at både Storbritannia, Frankrike og andre nasjoner har utplassert spesialstyrker i og rundt hovedstaden.

– Vi har alltid visst at det ville komme til et punkt der effektiviteten til Gaddafis regjeringsstyrker ville avta, og at kontrollen over styrkene ville minske, sier en diplomat til avisa.

– Samtidig har læringskurven til opprørerne, med trening og utrustning, økt. Det vi har sett de siste to ukene er et resultatet av disse to faktorene.

– Truffet flere viktige mål

Samtidig har amerikanerne, med Nato i ryggen, intensivert luftovervåkningen rundt Libyas hovedstad Tripoli de siste dagene, ifølge The New York Times. Alt for å vippe regimet til Muammar al-Gaddafi av pinnen.

Etter at amerikanerne startet den intensive overvåkningen i den gjenværende delen av Tripoli som kontrolleres av Gaddafis styrker, har Nato blitt mer og mer presise og truffet flere viktige mål.

Dette til tross for at Natos mandat har vært å beskytte sivile, ikke ta parti i konflikten.

Opprørere i Benghazi feirer framgangen i Tripoli

Opprørere i Benghazi feirer framgangen i Tripoli.

Foto: GIANLUIGI GUERCIA / Afp

– Har Natos telefonnummer

Måneder med Nato-bombinger har bidratt til at regimet er i ferd med å knekkes, uttalte NATOs talskvinne Oana Lungescu til nyhetsbyrået AFP i går.

Over 4.000 militære mål er enten skadd eller ødelagt i Libya i løpet av de siste fire månedene, ifølge talskvinnen.

– Nato ble smartere. Alt er bedre kontrollert, koordinert og samarbeidet med opprørerne er bedre, sier analytiker Frederic Wehrey til The New York Times.

– Opprørerne har helt klart Natos telefonnummer, for å si det sånn, sier en annen diplomat som ønsker å være anonym.

Ble filmet

I slutten av mai filmer Al Jazeera for første gang det de mener er vestlige bakkesoldater i Libya.

I FNs resolusjon 1973 heter det at man skal beskytte sivilbefolkningen uten noen form for internasjonale bakkestyrker på libysk territorium.

Slik er ordlyden i punkt fire i resolusjonen:

«...to protect civilians and civilian populated areas under threat of attack in the Libyan Arab Jamahiriya, including Benghazi, while excluding a foreign occupation force of any form on any part of Libyan territory...»

Se filmen her:

Avgjørende fase

Lars Morten Bjørkholt, major og jurist ved Forsvarets høgskole, mener tiden som kommer vil være avgjørende for hvordan et fremtidig Libya kan bli.

Lars Morten Bjørkholt

Lars Morten Bjørkholt ved Forsvarets høgskole mener Libya nå går inn i en avgjørende fase.

Foto: Forsvaret

– Fasen som Libya går inn i nå, er ekstremt viktig. Man må umiddelbart få kontroll over Tripoli, og få etablert et system som tar vare på sikkerheten, samt våpenlagrene. Både FN og opprørerne selv har ansvaret for dette.

Bjørkholt peker på at man har både gode og dårlige erfaringer fra andre lands konflikter.

Han sier det er viktig å ta kontroll over de sikkerhetsstyrkene som var i landet før regimet falt, så ikke det blir opprør i ettertid.

– I Kosovo løste man det godt. Her tok man den kosovoalbanske opprørshæren og gjorde den om til Kosovos Beskyttelseskorps, hvor man samlet alle som hadde vært med i opprøret.

SISTE NYTT

Siste nytt