Hopp til innhold

Suu Kyi møtte presidenten i Burma

Fredsprisvinner Aung San Suu Kyi har møtt president Thein Sein for første gang i den burmesiske hovedstaden Naypyidaw på fredag.

Suu Kyi og Thein Sein

President Thein Sein inviterte Burmas opposisjonsleder, Aung San Suu Kyi for første gang invitert til landets nye hovedstad Naypyidaw.

Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / Afp

Opposisjonslederen ble invitert av den militærstøttede regjeringen til å delta på et seminar om økonomisk utvikling på fredag.

Suu Kyi deltok ikke på seminaret, men benyttet heller sjansen til å møte president Thein Sein for aller første gang. Det har ikke kommet noen offisielle meldinger om hvor lenge møtet varte eller hva som ble diskutert.

En anonym regjeringskilde sier at møtet var kort, men betydningsfullt, skriver The New York Times.

– Suu Kyi gikk deretter på sightseeing i byen etter et forslag fra presidenten, sier en regjeringskilde til magasinet The Irrawaddy. Det er første gangen hun har besøkt den nye hovedstaden.

Ifølge magasinet skal fredsprisvinneren også ha blitt invitert på middag hos Thein Sein fredag kveld.

– Inviterer eksilburmeserne hjem

Burmas president Thein Sein holdt en tale på onsdag hvor han oppfordret eksilburmesere i utlandet til å komme hjem for å hjelpe til med oppbyggingen av nasjonen.

Presidenten sier de som returnerer vil bli behandlet med «overbærenhet», når det gjelder lovbrudd med unntak av mord, skriver Irrawaddy.

Nyheten får en lunken mottagelse fra eksilburmesere som befinner seg i utlandet.

«De kan vise at de er seriøse med sitt utspill ved å løslate over 2000 politiske fanger som sitter fengslet», skriver Dr. Zarni, en dissident i eksil.

USA: Må følge med opp konkrete handlinger

Aung San Suu Kyi

Den burmesiske opposisjonslederen ble i november ble løslatt etter sju år i sammenhengende husarrest.

Foto: Khin Maung Win / Scanpix/AP

Den siste tiden har det vært flere tegn til oppmykning mellom opposisjonen og makthaverne. Forrige uke hadde Suu Kyi samtaler med landets arbeidsminister.

Obama-administrasjonen er i utgangspunktet positiv til regjeringens løfter om demokratiske reformer i Burma, men mener de må følge opp med konkrete handlinger.

– Vi vil dømme regjeringen ut i fra deres handlinger og ikke ord, sier talskvinne for den amerikanske presidenten, Victoria Nuland.

Suu Kyis parti NLD boikottet fjorårets valg og ble som følge av dette fratatt statusen som politisk parti.

SISTE NYTT

Siste nytt