Hopp til innhold

Får kjeft for hard linje mot urostiftere

Storbritannias statsminister møter voksende kritikk fra sine egne støttespillere for den harde linjen mot folk som deltok i den siste tidens uroligheter i England. Flere mener David Cameron går altfor langt.

David Cameron

Statsminister David Cameron får stadig mer kritikk for den harde linjen som har blitt ført mot dem som var med i den siste tidens uroligheter.

Foto: Alastair Grant / Ap

Protestene kommer først og fremst fra sentrumspartiet liberaldemokratene, som sitter i koalisjon med Camerons konservative parti.

Liberaldemokratene mener de konservative overforenkler årsakene til gatebråk og plyndring.

Mange briter er overbevist om at arbeidsløshet, fattigdom og sosial nød var utløsende årsaker til bråket.

De reagerer på at regjeringens eneste svar ser ut til å være «nulltoleranse» overfor folk som bryter loven, skriver NTB.

Politiet følger en arrestert ungdom etter opptøyene i England.

Politiet fører bort en arrestant etter uroligheter i bydelen Brixton sør i London. Den konservative britiske statsministeren David Cameron varsler «nulltoleranse» mot folk som bryter loven ved å skape bråk og plyndre butikker. Men blant de konservatives politiske samarbeidspartnere liberaldemokratene øker kritikken mot det som kalles overforenkling og lettvinte løsninger.

Foto: POOL / Reuters

– Galskap

– Vi må vise nulltoleranse overfor nulltoleransen, sier liberaldemokratenes innenrikspolitiske talskvinne i Overhuset, Lady Hamwee, til London-avisen The Guardian.

Uttalelsen tyder på at Cameron kan vente sterk motstand mot sine planer, når Parlamentet kommer sammen igjen i september, kommenterer avisen.

Andre liberaldemokrater går lengre i sin karakteristikk av de konservatives harde linje.

Parlamentarikeren David Ward snakker om galskap.

Hans kollega Tessa Munt anklager statsministerens parti for å være ute etter å skaffe seg flest og størst mulig overskrifter i avisene, snarere enn en løsning på problemene.

– Bonkers, bonkers, bonkers, sier en oppgitt Munt. Det folkelige uttrykket «skrullete» hører vanligvis ikke til de betegnelsene politiske samarbeidspartnere bruker på hverandre.

Kampsak

Lov og orden har til alle tider vært en av de britiske konservatives aller fremste kampsaker.

Men briter flest er også på vakt mot overdrevne straffer, spesielt når dette kan tolkes som en form for etterpåklokskap og ansvarsfraskrivelse fra politikernes side – og det er nettopp dette mange mener de nå opplever, melder NTB.

Aktivister kritiserer dommene som denne uken ble avsagt mot to menn på henholdsvis 22 og 20 år fra Cheshire nordvest i England.

De fikk fire års fengsel for å ha brukt nettsamfunnet Facebook i et mislykket forsøk på å piske opp til uro.

Rundt 1.200 andre som ble arrestert under urolighetene i London og byer som Manchester og Liverpool, venter på å få sine saker opp for retten.

Jurister slutter seg til aktivistenes advarsler mot straffer som ikke står i samsvar med forbrytelsene.

Forsvarer seg

Statsminister David Cameron har gått i forsvarsposisjon etter kritikken.

Til BBC sier Cameron at han er glad for at domstolene sender ut en «hard beskjed».

– Det er opp til domstolene å vurdere straffene, men de har bestemt seg for å sende ut en hard beskjed, og det er veldig bra at domstolene har bestemt seg for å gjøre det, sier Cameron.

Flere britiske politikere og embetsmenn har kalt de strenge domsavsigelsene i kjølvannet av opptøyene for «tvilsomme».

Ny politisjef

Samtidig raser en hard diskusjon blant britiske politifolk om hvem som bør bli ny sjef for «The Met» – Metropolitan Police, politistyrken i Stor-London.

Den fungerende sjefen Tim Godwin var inntil urolighetene i byen brøt ut klar favoritt.

Men Godwin har måttet tåle kritikk for at politiet angivelig reagerte for sent og for svakt på urolighetene i den britiske hovedstaden.

Det kan svekke hans sjanser til å få sjefsstillingen, skriver The Guardian.

Sjefsstillingen har vært betraktet som noe av en uriaspost, etter at den konservative politikeren Boris Johnson i 2008 overtok som borgermester i Stor-London.

Siden da har to politisjefer, Sir Ian Blair og Sir Paul Stephenson, gått av fra stillingen, ifølge NTB.

SISTE NYTT

Siste nytt