Hopp til innhold

35 mennesker drept i Syria i løpet av de siste fire dagene

Nye skudd fra maskingevær brøt ut i Latakia i Syria tirsdag morgen. Dødstallet er steget til 35 etter fire dager med krigshandlinger fra det syriske militæret.

Åtak mot Latakia, Syria

I de siste dagene har den syriske byen Latakia vært utsatt for en rekke angrep fra regjeringsstyrker. 5000 palestinske flyktninger har rømt fra området.

Foto: - / Afp

Protesterer mot ledelsen i Syria

En demonstrant protesterer mot president Assad og hans regime.

Foto: PATRICK BAZ / Afp

En 22 år gammel palestinsk kvinne, mor til to, skal ha blitt drept tirsdag morgen. Dette gjør at det totale dødstallet nå er oppe i 35. Det melder beboere og aktivister i Latakia-området til nyhetsbyrået AP.

En mann, tidligere skutt i byen Deir el-Zour, døde også tirsdag av skadene han pådro seg.

Hyppigere angrep

President Bashar Assad har trappet opp angrepene etter at den hellige måneden Ramadan startet. Til tross for bred fordømmelse prøver regimet å gjenoppta kontrollen i områder som er erobret av opposisjonen.

Assad har satt inn både tankser, militære bakketropper og skarpskyttere i kampene. De mest berørte områdene, hvor opposisjonen står sterkest, er Hama, Deir el-Zour, Homs og nå havnebyen Latakia.

Skytingen som pågikk tirsdag morgen var konsentrert rundt det fattige al-Ramel-området i Latakia. Her holder flere tusen palestinske flyktninger til, og i tillegg er dette hjemstedet til flere fattige syrere, skriver AP.

– Rettet mot terrorister

Over 5000 palestinske flyktninger skal ha rømt fra en leiren på grunn av angrepene. Det sier FNs organ for palestinske flyktninger (UNRWA). Det er omtrent halvparten av alle flyktningene i Ramal-leiren, sier Chris Gunness, talsmann for UNRWA.

Det syriske regimet hevder at angrepene er rettet mot terrorister som skaper uro på landsbygda.

Det statseide nyhetsselskapet SANA, sa tirsdag at de militære troppene jaktet på «væpnede terrorister» fra al-Ramal, og at de hadde arrestert en rekke mennesker som hadde plantet bomber og eksplosiver i området.

FNs menneskerettighetssjef, Navi Pillay, skal infomere sikkerhetsrådet om situasjonen i Syria førstkommende torsdag. De har tidligere fordømt angrepene i Syria.

– Trekker seg ut

Tirsdag kommer det også meldinger om at regjeringsstyrker trekker seg ut av den okkuperte byen Deir el-Zour. Det melder det statlige nyhetsselskapet.

– Styrkene har begynt å trekke seg tilbake etter at de er ferdige med oppdraget sitt. Målet var å bli kvitt terrorist-grupper i området, heter det i uttalelsen.

Men en lokal aktivist tilbakeviser påstanden.

– Skarpskyttere er fremdeles å se på hustakene, og de militære stormer husene til aktivister både i byen og områder utenfor. Folk flykter, sier aktivisten Abu Bakr Haj, til Reuters.

Byen ble stormet av militære styrker 7. august, noe som medførte enorme politiske protester.

Støre krever ikke Assads avgang

Norge kommer ikke til å be Syrias president gå av. Amerikanerne forsøker å samle støtte til kravet, men utenriksminister Gahr Støre kommer ikke til å bli med på laget.

– Om Norge sier han bør gå av eller ikke, avgjører ikke hvor lenge han sitter, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre om Syrias sittende president, Bashar al-Assad.

Støre vil vente og se hva som skjer i FNs sikkerhetsråd.

– Det som er det store problemet i et slikt land, er at det står ikke et fiks ferdig alternativ til å ta over, sa Støre til NRK.

Syria

Militære kjøretøy rykker inn i byen Hama i Syria.

Foto: REUTERS TV / Reuters


SISTE NYTT

Siste nytt