Hopp til innhold

Nødhjelp i Somalia selges ulovlig på gatene i Mogadishu

Tusenvis av sekker med mat blir solgt ulovlig på markeder i Somalias hovedstad. Nå har FN satt i gang etterforskning.

Flere tusen sekker med hjelpeutstyr, bergenet på sultofrene på Afrikas Horn, er stjålet og blir solgt på gatene i Mogadishu. Det melder nyhetsbyrået AP.

FNs Verdens matprogram (World Food Programme) bekrefter at de har etterforsket ulovlighetene i to måneder.

(Saken fortsetter under bildet)

Eit underernært somalisk barn

Ifølge tall fra USA, skal mer enn 29.000 somaliske barn hittil ha dødd som følge av katastrofen, skriver AP.

Foto: Katharine Houreld / Ap

Må returnere maten

Hungersnøden er så alvorlig at de ikke har råd til at dyrebar mat skal komme på avveie, sier representanter til AP.

Familier i den regjeringskontrollerte flyktningeleiren Badbado i Somalia, sier at de ofte blir tvunget til å returnere nødhjelpa etter at journalister har tatt bilde av dem med maten.

Ali Said Nur, en somalisk flyktning, fortalte APs journalist at han ved to anledninger hadde fått to sekker med mais, men at han hver gang måtte gi en av sekkene tilbake til leirens leder.

– Du har ikke noe valg. Dersom du ønsker å bo i leiren, er det bare å høre etter, sier Ali Said Nur.

Vanskelig å få fram nødhjelp

Ifølge FN er over 12 millioner mennesker ofre for den ekstreme tørken på Afrikas horn. Tørkekatastrofen, som igjen kompliseres av den lange og pågående krigen i landet, tar daglig livet av svært mange mennesker.

I underkant av en halv million mennesker lever i tørkeområdene som kontrolleres av den Al Qaida-linkede gruppen, Al-Shabbaab. I disse områdene er nødhjelpa spesielt vanskelig å få fram.

Ifølge tall fra USA, skal mer enn 29.000 somaliske barn hittil ha dødd som følge av katastrofen, skriver AP.

Oppretter ny styrke

Somalias statsminister Abdiweli Mohamed Ali sier han vil opprette en spesialstyrke for å beskytte konvoiene med nødhjelp ut til de mange som er rammet av tørke og sult.

Styrken vil bestå av 300 personer, som skal få støtte fra soldater fra Den afrikanske union (AU) som i dag holder til i Mogadishu, skriver BBC.

Opprettelsen av den nye spesialstyrken vil ikke påvirke nødhjelparbeidet til Røde Kors eller Redd Barna, opplyser de til NRK. Samfunns- og informasjonssjef Rolf A. Vestvik i Flyktninghjelpen sier at de har registrert nyheten, og avventer for å se hvordan situasjonen blir.

– Men foreløpig driver vi vårt nødhjelpsarbeid i Mogadishu og i det sørlige Somalia som normalt, og så får vi se hva som blir situasjonen, sier Vestvik til NRK.

Røde Kors sender mer folk

Røde Kors trapper opp sin bemanning på Afrikas Horn.

Halvor Fossum Lauritzsen reiser som Røde Kors- og Røde Halvmåne-forbundets spesialutsending. Han tror situasjonen i Somalia vil bli verre før den blir bedre.

Nødhjelpseksperten er tidligere utlandssjef i Røde Kors i Norge, og har ledet en rekke av organisasjonens store internasjonale operasjoner som etter tsunamien i Stillehavet og jordskjelvet i Pakistan.

– Oppgavene er mange, og de er komplekse. Det viktigste blir å kartlegge og analysere behovene i regionen framover, og sørge for at vi etablerer en helhetlig koordinering mellom hjelpeaktørene, slik at vi sammen kan trappe opp hjelpen til de rund 13 millioner mennesker som er rammet, sier han til Røde Kors.

– Svikter sine egne

Ifølge en ny allianse av aktivister, svikter Afrikanske regjeringer sine egne folk i kampen mot tørke og sult. De gir bare småpenger til denne livsviktige innsatsen, hevder aktivistene.

Alliansen Africa Act 4 Africa krever i en rapport som ble offentliggjort mandag, at landene i Afrika må gi 50 millioner dollar eller 272 millioner kroner i nødhjelp til Somalia og andre deler av Øst-Afrika.

Dette bør være et minstekrav, blir det sagt.

– En slik bevilgning ville være i samsvar med prinsippet om «afrikanske løsninger på afrikanske problemer», heter det videre i rapporten.

– Responsen fra afrikanske ledere har hittil vært altfor liten og kommet altfor sent, fastslår den ansette britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam. Oxfam er en av organisasjonene som inngår i Africa Act 4 Africa.

Vannmangel

Vann er også en mangelvare blant de 120 000 flyktningene i Dolo i Etiopia, på grensa til Somalia. Kirkens Nødhjelp skal i gang med å bore brønner.

Representant for Kirkens Nødhjelp, Hans Birkeland, befinner seg i Dolo, og ifølge han er mangel på vann et kjempeproblem. Tilgangen på vann er begrenset i dette semiørkenområdet.

– Det kjøres vann med lastebiler inn til leirene, men det er langt ifra tilstrekkelig, sier Birkeland til Kirkens Nødhjelp.

Sultkatastrofe Afrikas horn

Somaliere i kø for å få mat ved en av de mange flyktningleirene.

Foto: Mustafa Abdi / AFP

SISTE NYTT

Siste nytt