Hopp til innhold

Støre vil ikke kreve Assads avgang

Norge kommer ikke til å be Syrias president gå av. Amerikanerne forsøker å samle støtte til kravet, men utenriksminister Gahr Støre kommer ikke til å bli med på laget.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre og Hillary Clinton.

Fredag diskuterer Støre og Clinton volden i Syria. Dette bildet er fra et tidligere møte mellom de to i 2010.

Foto: Scanpix / SCANPIX

Anders Tvegård, Washington
Foto: NRK

– Om Norge sier han bør gå av eller ikke, avgjører ikke hvor lenge han sitter, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre om Syrias sittende president, Bashar al-Assad.

Støre vil vente og se hva som skjer i FNs sikkerhetsråd.

Der er det stor uenighet om veien videre i Syria. Utenriksministeren kom til Washington torsdag kveld og blir værende i ett døgn.

– Finnes ikke alternativer

Fredag skal han og USAs utenriksminister, Hillary Clinton, blant annet diskutere den voldelige utviklingen i Syria.

– Det som er det store problemet i et slikt land, er at det står ikke et fiks ferdig alternativ til å ta over, sier Støre til NRK.

Det er få som har oversikt over opposisjonen i Syria hvor det er flere bevegelser. Noen har forsøkt å arbeide i skjul under president Bashar al-Assads undertrykkende regime, andre er i utlandet og har hatt samtaler med Hillary Clinton.

Norge forlanger stopp av volden

Jonas Gahr Støre på Washington-besøk.

Jonas Gahr Støre på Washington-besøk. Her skal utenriksministeren diskutere en lang rekke med saker sammen med Hillary Clinton.

Foto: Anders Tvegård/NRK
Bashar al-Assad

Syrias president, Bashar al-Assad, har flere ganger lovt at nye reformer skal tas i bruk.

Foto: Benoit Tessir / Reuters/Scanpix

Syrias president har lovet reformer flere ganger, men det har bare blitt mer ordene.

USAs tålmodighet er tynnslitt og vil samle støtte til krav om at han nå må gå av.

Norge er foreløpig med på å forlange stopp i voldsbruken og overgang til demokrati.

– Nå må det internasjonale samfunnet sette klare krav til den politiske prosessen. Den arabiske liga som var så tydelig i forhold til Libya, må også være tydelig, og er det i økende grad, overfor Syria. Det at regimet blir borte er ikke svaret på denne utfordringen, det må komme en politisk prosess slik at syrere kan finne en vei for Syria, sier Støre.

– Hvilke diplomatiske virkemidler er igjen?

– Man skal ikke tro at det som nå er pålagt Syria er uten betydning. Det er riktig at dette er et regime som har sterk selvoppholdelsesdrift, og som i møte med det presset det nå opplever kan bli enda verre i sin maktbruk. Men sanksjoner mot enkeltpersoner, økende isolasjon, store økonomiske problemer og problemer i egen region i forhold til Tyrkia, gjør at klokka tikker og en tidstabell som går mot regimet i Damaskus, sier utenriksministeren.

Norge overtar

På mandag overtar Norge Skandinavias plass i kontaktgruppa for Libya - den politiske overbygningen som skal finne en løsning på borgerkrigen.

– Utfordringen er åpenbart en situasjon som ikke ser ut til å la seg løse militært.

Gruppa mener Gaddafi må gå av, men behandler Assad og Syria annerledes.

– Det er store forskjeller mellom de to landene. Geografisk beliggenhet, de politiske systemene og hva som står på spill. Jeg har den holdningen at det at man ikke får et felles vedtak i Sikkerhetsrådet for kraftigere handling mot Syria, er ikke et argument mot at Sikkerhetsrådet mobiliserte imot Libya, sier Jonas Gahr Støre.

Lang liste

Støre og Clinton skal gå gjennom en lang liste når de møtes en drøy halvtime i ettermiddag: palestineres forsøk på å bli anerkjent i FN, forhandlinger med Israel, nedtrapping i Afghanistan, sultkatastrofen i Somalia og den globale finansuroen.

Støre var sist i Foggy Bottom, der det amerikanske utenriksdepartementet ligger i Washington D.C, før jul i fjor.

Protesterer mot ledelsen i Syria

Demonstranter protesterer mot ledelsen i Syria. Budskapet er å frigjøre landet fra president Assad.

Foto: PATRICK BAZ / Afp