Hopp til innhold

England-uro: – Offentlige kutt er som å kaste bensin på bålet

Opptøyene i flere engelske byer har blitt forverret av store offentlige kutt og nedskjæringer i offentlig sektor, mener eksperter.

Video Opptøyene sprer seg til flere byer i England

Uroen i England startet etter politidrapet på Mark Duggan. Opptøyene har spredd seg til flere byer i England. Bildet er fra opptøyer i London mandag.

Foto: Nyhetsspiller

Mark Duggan ble skutt av politiet

Mark Duggan ble skutt av politiet.

Foto: Facebook
Plyndrere i Hackney, London

Plyndrere i Hackney, London.

Foto: OLIVIA HARRIS / Reuters
Opptøyer i Manchester

Opptøyer i Manchester.

Foto: ANDREW YATES / Afp

Akademikere og lokale ledere mener at det ikke er bare er pøbel og ramp som er årsaken til opprøret i England.

De legger deler av skylden over på de store kuttene i offentlig sektor og sosiale tjenester.

LES: Rolig i London, kaos i Manchester
LES: Cameron: Det vi ser nå, er kvalmt

Det hele startet lørdag kveld i Tottenham, da en demonstrasjon utartet seg til voldsomme opptøyer. Demonstrasjonen brøt ut i forbindelse med en protest mot at politiet torsdag drepte 29 år gamle Mark Duggan i en skuddveksling.

LES OGSÅ: – Duggan skjøt aldri mot politiet

Forklarer fiendtligheten

Men enkelte mener at det som nå skjer ikke har mye med drapet å gjøre - men at kriminelle benytter sjansen til å plyndre og herje.

Professor i kriminologi ved universitetet i Bedfordshire, John Pitts, trekker frem kutt i offentlige tjenester for ungdom, og nedskjæringer av jobber i det offentlige, som grunner til opptøyene.

– Jeg tror det er voksende misnøye i de områdene hvor det er bråk. Det unnskylder ikke handlingene, men det forklarer mye av fiendtligheten, sier han til CNN .

Ligner tidligere opprør

Paul Bagguley, professor i sosiologi ved universitetet i Leeds, sier at mønsteret ligner tidligere opprør i Storbritannia.

Han tror at selve opprøret startet som følge av at politiet skjøt og drepte Mark Duggan i forrige uke, men at de økonomiske problemene i Storbritannia har forsterket dette.

– Jeg mistenker at de som står bak opptøyene stort sett er arbeidsledige mennesker, eller folk som lever på en svært liten inntekt. Folk blir stadig bombardert med reklame og butikker fulle av ting de ikke har råd til, sier Bagguley til TV-stasjonen.

Føler seg ikke hørt

Aktivist og samfunnskommentator i Tottenham i London, Symeon Brown, sier til CNN at opptøyene kommer av at unge mennesker ikke føler seg hørt i byer som London, hvor inntektsgapet mellom rike og fattige er stort.

– Mange ender opp med å føle et sinne mot myndighetene som de mener ikke adresserer deres problemer. De klarer ikke å identifisere seg med forbrukersamfunnet de lever i og har lten interesse av samfunnet generelt. Sånn sett har de ingenting å tape, sier han.

Innbrudd og hærverk i Manchester

Etter tre døgn med voldsomme opptøyer i London er tidenes største politistyrke satt ut for å forhindre vold og plyndring.

Hittil er det imidlertid ikke meldt om noe bråk i hovedstaden, men i Manchester har politiet tirsdag kveld hendene fulle med å stoppe flere hundre ungdommer som gjør innbrudd og hærverk.

Mandag plyndret ungdomsgjemger i bydelen Hackney i øst, i Clapham i sør, i Camden i nord og i Ealing vest i London. Et helt kvartal sto i flammer i Croydon, noe som førte til at lokale innbyggere ble evakuert.

SISTE NYTT

Siste nytt