Hopp til innhold

Vil bygge verdens høyeste bygning

Burj Khalifa fikk bare være verdens høyeste bygning i 1,5 år før en saudiarabisk prins offentliggjorde planene om å slå Dubais stolthet grundig ned i ørkensanden.

jeddah tower og prins alwaleed

Prins Alwaleed bin Talal forteller på en pressekonferanse om «Jeddah Tower», som skal bli verdens høyeste bygning på over 1000 meter.

Foto: AFP/fotomontasje NRK

KINGDOM-TOWER/ Saudi billionaire Prince Alwaleed speaks during a news conference in Riyadh

Prins Alwaleed på pressekonferansen med en modell av tårnet ved siden av seg.

Foto: FAHAD SHADEED / Reuters

Tirsdag undertegnet prins Alwaleed bin Talal en kontrakt verdt 6,6 milliarder kroner med bin Laden-gruppen. Sammen skal de bygge verdens høyeste skyskraper i den saudiarabiske millionbyen Jeddah, melder Reuters.

Ifølge prins Alwaleed skal bygningen bli over 1000 meter høy, og stå klar i løpet av fem år.

– Det er snakk om en høyde som er ganske mye høyere enn 1000 meter. Men det eksakte tallet er hemmelig, det er kun en liten gruppe mennesker som vet det, uttaler milliardæren.

Les også: «Spiderman» klatret opp verdens høyeste bygning

Vil ta rekordtittelen

burj khalifa

Burj Khalifa er med sine 828 meter verdens høyeste bygning i dag.

Foto: JUMANA EL HELOUEH / Reuters

Muligens er det for å hindre at noen andre bygger et enda høyere bygg før Jeddahs stolthet står ferdig. Det har nemlig ikke manglet på visjonærer og investorer på den arabiske halvøy det siste tiåret.

Det foreløpig siste megabygget står i Dubai. 828 meter høye Burj Khalifa åpnet i januar 2010 , og er per i dag verdens høyeste bygning. Burj Khalifa skal ha kostet over åtte milliarder kroner i fullføre, nesten to milliarder mer enn prins Alwaleed anslår å bruke på sitt planlagte rekordbygg.

Les også: Satte basehopprekord i Dubai

– Ved å bygge dette tårnet i Jeddah sender vi en økonomisk beskjed som ikke kan ignoreres. Det har en politisk dybde ved seg som forteller verden at vi saudiarabere investerer i landet vårt, til tross for alle uroligheter, hendelser og revolusjoner som skjer rundt oss, fortalte prinsen til den fremmøtte pressen.

Enorm byggevirksomhet

Bygningen, som har fått navnet Jeddah Tower, skal blant annet huse et hotell, luksusleiligheter og kontorer.

Tårnet er et av flere prosjekter som er satt i gang eller under planlegging i Saudi Arabia for å forbedre infrastrukturen i landet. I perioden 2008 til 2013 skal landet bruke over 2,1 billioner kroner (400 milliarder dollar) på slike prosjekter.

Les også: - Gigantomanien feller Dubai

Også The Kingdom Tower og Kingdom City er blant planlagte prosjekter i byen som ønsker å ta opp konkurransen med rivalen Dubai om å ha de høyeste bygningene i verden.

I tillegg er det en stor boligetterspørsel i landet, som de siste årene har opplevd en rask befolkningsvekst. Utfordringen er imidlertid at saudiaraberne helst foretrekker villaer fremfor leiligheter, og husprisene har derfor økt med hele 20 prosent i løpet av det første halvåret i 2011.

SISTE NYTT

Siste nytt