Hopp til innhold

Redningsledere fra Oklahoma advarer mot redningskritikk nå

OKLAHOMA CITY (NRK) To erfarne redningsledere fra Oklahoma City advarer Norge mot å bli for kritiske i gjennomganget av politi- og redningsarbeidet etter terrorangrepene på Utøya og i Oslo.

NRKs USA-korrespondent Jon Gelius intervjuer Bill Citty i Oklahoma City

Bill Citty opplevde å bli kraftig kritisert etter terrorbomben i Oklahoma City.

Foto: Alonzo Adams / Ap

Med hele verdenspressen på plass etter terrorangrepet i Oklahoma City for 16 år siden, fikk politiets pressetalsmann på den tiden Bill Citty - i dag politisjef i Oklahoma - på nært hold oppleve hvordan politi- og redningsarbeidet ble satt under kritikk.

– Ikke skyld på enkeltmennesker

Han frykter nå at man også i Norge skal bli overkritiske i sin gjennomgang, og advarer mot å rette anklager mot noen for jobben som ble gjort i redningsarbeidet etter terrorangrepene mot Norge 22. juli.

– Hvis jeg skal advare mot noe, så er det mot å være overkritisk mot redningsarbeidet eller å skylde på enkeltmennesker. Vær konstruktive i kritikken, er oppfordringen fra Citty.

NRKs USA-korrespondent Jon Gelius intervjuer Gary Marrs i Oklahoma City.

Gary Marrs ber Norge være forsiktige i kritikken av redningsarbeiderne etter terrorangrepet mot Norge 22. juli i år.

Foto: Alonzo Adams / Ap

– Redningsfolket trenger støtte

Også tidligere brannsjef Gary Marrs, som ledet redningsarbeidet etter terrorangrepet i Oklahoma City 19. april 1995, mener man skal være varsom med å kritisere for mye i terroraksjoner man ikke hadde mulighet til å forutse eller vite virkningen av der og da.

Mars påpeker også at redningsmannskapene trenger støtte.

– Jeg anbefaler absolutt at folket i Norge forstår at alle disse menneskene trenger støtte. De trenger ikke at det fyker beskyldninger rundt. De trenger støtte i lang tid fremover, sier Marrs.

Etter terrorangrepet i Oklahoma City, der 168 menneskeliv gikk tapt, måtte alle brannmenn gjennom tvungen debrief etter redningsarbeidet. 16 år etterpå er det fremdeles brannmenn som går til psykolog, forteller Marrs. Han sier det er vanskelig å forutse om folk trenger hjelp etter én uke eller etter mange år.

Både Citty eller Marrs mener det er viktig med en evaluering for å se hvilke andre løsninger man eventuelt kunne ha valgt i redningsarbeidet. Men de advarer Norge mot å bli for kritiske i sin gjennomgang.

– Må også sikre redningsarbeiderne våre

– Jeg tenker mye av det samme. Vi må være veldig forsiktige med å komme ut med for mange kritiske bemerkninger akkurat nå. Men jeg har stor forståelse for at det er mange mennesker i landet som venter svar på en del spørsmål, sier Jan-Olav Vagle, leder for Utrykningspersonellets fellesutvalg.

Vagle sier han er sikker på at norske myndigheter igangsetter prosjekter som vil evaluere det som skjedde i Oslo og på Utøya, men mener det er viktig at det ikke kommer kritiske bemerkninger så tidlig i fasen.

Men det har allerede blitt stilt spørsmål om politiet kom tidsnok frem til Utøya. Vagle mener man blant annet må kjenne rutinene for hvordan redningsarbeidere og politi må forberede seg til slike aksjoner.

– De rutinene gjør at vi også må sikre våre innsatsmannskaper slik at de ikke kommer opp i en situasjon de ikke kan håndtere. Og denne situasjonen de kom opp i her, er veldig spesiell, sier Vagle.

SISTE NYTT

Siste nytt