Hopp til innhold

– Syriske sikkerhetsstyrker beskyter boligområde

Syriske stridsvogner bombarderte flere boligområder i Hama mandag, ifølge øyenvitner. Det er andre dagen sikkerhetsstyrker går til angrep mot byen for å knuse demonstrasjonene mot regimet.

Video Det syriske militæret angriper Hama

Det syriske militæret angriper Hama

Den intense beskytningen begynte etter kveldsbønnene mandag – den første dagen i fastemåneden ramadan.

– Det kommer bomber hvert tiende sekund, sier en av vitnene på telefon til nyhetsbyrået Reuters. Artilleri og eksplosjoner kunne høres i bakgrunnen, ifølge byrået.

Regjeringsstyrkene fortsetter å angripe Hama med stridsvogner, og minst åtte personer er drept etter nye angrep mandag, ifølge syriske aktivister.

Seks av de døde skal være drept i Hama av skudd fra militære stridsvogner. De to andre skal være drept i Al-Bukamal og Deir ez-Zoor, melder Al Jazeera.

Krever et standpunkt

Catherine Ashton, EU-sjef for utlandet

Catherine Ashton krever at FN tar ansvar for å få slutt på volden i Syria.

Foto: Francois Lenoir / Scanpix/Reuters

EUs utenriksminister Catherine Ashton krever at FNs sikkerhetsråd tar et klart standpunkt for å få slutt på volden i Syria.

– Det er på tide at sikkerhetsrådet tar et klart standpunkt. Det er nødvendig for å få slutt på volden, sier Ashton ifølge nyhetsbyrået AFP.

FNs Sikkerhetsråd startet mandag kveld et krisemøte for å drøfte situasjonen i Syria.

– 140 drept søndag

Også i byen Albu Kamal har syriske stridsvogner tatt seg inn, ifølge øyenvitner. Området har fått være i fred i to uker.

Søndag ble opp mot 140 sivile drept i Syria, ifølge regjeringskritiske aktivister. De verste voldshandlingene skjedde i Hama , som har vært beleiret av regjeringsstyrkene i flere uker.

I dag har Storbritannias utenriksminister William Hague sagt at han utelukker at internasjonale styrker vil blande seg inn i opprøret mot presidenten.

Ba om hastemøte

Også NATO sier det ikke er mulig å gå inn militært i Syria. Man mangler støtte til intervensjon, slik man hadde i Libya, sier generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

– I Libya utfører vi en operasjon basert i et tydelig FN-mandat, og vi har støtte fra landene i regionen. Disse to forutsetningene er ikke møtt når det gjelder Syria, sier Rasmussen til den franske avisa Midi Libre.

Men Rasmussen fordømmer den pågående volden i landet, og de syriske sikkerhetsstyrkenes målrettede angrep på sivilbefolkningen.

Tyskland og Italia har bedt om et hastemøte i FNs sikkerhetsråd for å diskutere situasjonen i Syria.

Fordømmer drap på sivile

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre fordømmer angrepene i Syria.

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

I en pressemelding fra Utenriksdepartementet mandag heter det at Jonas Gahr Støre fordømmer de syriske myndighetenes drap på sivile.

– Vi fordømmer syriske myndigheters gjentatte angrep på sivile. Jeg er sjokkert over hvordan det militære gikk fram i en rekke syriske byer søndag. Det kan ikke forsvares at sivile som ønsker reformer drepes, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Videre fortsetter utenriksministeren:

– Brutaliteten i angrepene viser at det syriske regimet ikke er villig til å lytte til demonstrantenes krav om reform. Jeg oppfordrer syriske myndigheter til å avstå fra vold, og til å innlede reell demokratisk reform. De må også gi internasjonale observatører tilgang til landet. Det er positivt at FNs sikkerhetsråd kaller inn til et hastemøte om situasjonen i Syria i dag, sier Støre.

Leter etter svar

Selv om Storbritannia og NATO utelukker å bruke militærmakt for å stanse Syrias brutale framferd mot sivile, mener Midtøsten-kjenner at verdenssamfunnet har andre virkemidler å ty til.

– Alternativet er sanksjoner som faktisk har en virkning. Der er det mye å gå på, påpeker forskningsassistent Kai Kverme ved Institutt for kulturstudier og orientalske språk (IKOS) ved Universitetet i Oslo.

Han mener sanksjonene som så langt er satt i verk, er for svake til at de kan legge press på president Bashar al-Assad og hans støttespillere.

Reiseforbudet rammer bare et fåtall personer, og de økonomiske straffetiltakene er for begrenset.

SISTE NYTT

Siste nytt