Hopp til innhold

Britisk høyreekstrem: Kjenner ikke Breivik

Ifølge den høyreekstreme briten Paul Ray eksisterer gruppen terrorsiktede Anders Behring Breivik hevder de to grunnla sammen. Men Ray nekter ethvert kjennskap til den norske massemorderen.

Mexico Cartel Code

En mann holder en kopi av håndboken til tempelridderne i Mexico.

Foto: Marco Ugarte / Ap

Det er i et telefonintervju fra sitt hjem på Malta med nyhetsbyrået AP, at Ray bekrefter eksistensen av en antimuslimsk gruppe, inspirert av korsfarerne, skriver VG Nett. Gruppen skal være den samme som Breivik i sitt såkalte maifest hevder han grunnla sammen med Ray.

Behring Breivik skriver i manifestet at han var i London i 2002 og grunnla gruppen Tempelridderne sammen med flere europeisk likesinnede.

Ray har markert seg som en aktiv blogger, med hatsek innlegg mot innvandrere og mot den muslimske tro. Men høyreekstremisten benekter at Breivik har hatt tilhørighet til gruppen Knights Templar (Tempelridderne). Han hevder å ha vært helt ukjent med nordmannen i forkant av terrorangrepene.

I sitt 1.500 lange manifest hevder den terrorsiktede nordmannen at han ble veiledet av en britisk mann kjent som «Richard (Lionheart)». Ifølge AP har lederen for det høyreekstreme English Defence League (EDL) avslørt at Richard er identisk med Paul Ray (35) som står bak bloggen «Lionheart».

Ray benekter å ha vært til stede på et møte sammen med Breivik i London i 2002 slik Breivik påstår. Han sier han har samme politiske synspunkter som den terrorsiktede nordmannen, men at han tar avstand fra drap på uskyldige som en metode for å fremme politiske mål.

SISTE NYTT

Siste nytt