Hopp til innhold

Euro-redningsplanen sender børsene i været

Eurosonen vil tilby lån med bedre betingelser til kriseland som Hellas, Portugal og Irland for å redde euroen. Planen tas godt imot i aksjemarkedet.

Angela merkel

SKJEBNEMØTE: Angela Merkel ankommer toppmøtet i Brussel torsdag. Natten før satt hun i møter med Frankrikes president Nicolas Zarkozy.

Foto: Virginia Mayo / Ap

Topper fra de største landene i eurosonen sitter torsdag samlet i et ekstraordinært krisemøte i Brussel for å vedta en ny redningspakke for Hellas - en pakke som blir omtalt som en ny «Marshall-plan».

Ifølge et utkast til den nye planen vil eurolandene forlenge nedbetalingstiden på lån til landene med økonomiske problemer fra 7,5 år til 15 år.

Renten skal senkes fra 4,5 prosent til 3,4 prosent, melder nyhetsbyrået AFP. I tillegg er det sannsynlig at den ny redningspakke vil innebære nye lån fra eurosonen og Det internasjonale pengefondet.

Eurosonens finansministere skal være enige om dette, men noen detaljer gjenstår ennå. I utkastet står det at Hellas er i en enestående alvorlig
situasjon, og at det dermed kreves en usedvanlig løsning.

Tommel opp fra pengemarkedet

Aksjemarkedet har reagert positivt i ettermiddag. Europeiske børser nådde sitt høyeste nivå på to uker da handelen ble avsluttet i ettermiddag. Børsene i Frankrike, Italia, Spania og Storbritannia har steget med opp mot fire prosent etter at utkastet til ny plan ble kjent.

Den amerikanske Dow Jones-indeksen responderte også positivit.

Samtidig stiger euroen i verdi. Også aksjeverdien på tyske, britiske og franske banker har steget i verdi i ettermiddag. UK Barclays aksje steg med hele 10 prosent da utkastet til avtale ble kjent.

Lover å unngå krise

Eurotoppmøtet i Brussel ble innledet torsdag med et møte mellom åtte ledere. Tysklands Angela Merkel, Frankrikes Nicolas Sarkozy, ECB-sjef Jean-Claude Trichet og lederen for eurogruppens finansministre, Luxembourgs Jean-Claude Juncker, var tilstede under det innledende møtet.

Også den ferske IMF-sjefen Christine Lagarde, Hellas' statsminister Giorgos Papandreou, EU-president Herman van Rompuy og EU-kommisjonens formann José Manuel Barroso er deltagere på møtet.

Les også: Tror på løsning tross ordkrig

I forkant av møtet lovet flere av topplederne at gjeldssituasjonen i Hellas skal komme under kontroll.

Problemet skal tas ved røttene, sier Tysklands statsminister Angela Merkel.

– Jeg forventer at vi vil bli i stand til å enes om et nytt program for Hellas. Dette er et viktig signal. Og med dette programmet vil vi gripe problemet an ved røttene, sa Merkel da hun kom til Brussel

Fransk-tysk

Sterk uenighet internt i gruppen i forkant av skjebnemøtet har forårsaket uro i finansmarkedene de siste ukene.

Natt til torsdag ble Frankrikes president Nicolas Sarkozy og Angela Merkel enige om en Hellas-avtale.

Før møtet ble det antydet at avtalen inkluderer en mulig frivillig avtale med bankene om å forlenge greske lån eller en rullering av statspapirer for å restrukturere den enorme gjelden.

Det var også klart at det franske ønsket om en egen bankskatt for å hjelpe Hellas ikke er med i avtalen.

I mai i fjor ga EU og Det internasjonale pengefondet en redningspakke på 110 milliarder euro til Hellas, men det har vist seg å ikke være nok.

Bakgrunn: Kjemper om å bli enige om Hellas-lån

SISTE NYTT

Siste nytt