Hopp til innhold

10 millioner truet av sult og tørke

10 millioner mennesker i landene på Afrikas Horn er rammet av den verste tørken i området på 60 år, opplyser FN.

Flykter fra tørken i Somalia

Somalia er ett av landene som er rammet av den verste tørken på 60 år på Afrikas Horn.

Foto: MUSTAFA ABDI / Afp

Situasjonen forverrer seg stadig, og det er i ferd med å oppstå hungersnød i enkelte innlandsområder.

- Over 10 millioner mennesker er rammet av tørken på en eller annen måte, sier Elisabeth Byrs, talskvinne for FNs nødhjelpskoordinator.

- Vi tror tørken i enkelte regioner er den verste på 60 år, og i flere områder kan vi snakke om hungersnød, sier hun.

Landene som er berørt er Etiopia, Djibouti, Kenya, Somalia og Uganda.

Forferdelig situasjon

- Dette er en forferdelig situasjon, sier Philip Crabtree, informasjonsleder i Redd Barna.

- Over 800 barn kommer hver dag fra Somalia til flyktningeleiren Dadaab i Kenya. De er underernært, utslitt og dehydrert. Noen har gått i over en måned i ørkenliknende området i nærmest uutholdelig varme på jakt mat, vann og ly, sier Crabtree.

- I alt kommer det 1300 mennesker til Dadaab-leiren hver dag, mange er i svært dårlig forfatning, og mange barn har kommet bort fra familiene sine under veis.

Crabtree sier at det har kommet 20.000 mennesker til leieren de to siste ukene, mens det gjennomsnittelig kommer mellom 4000 og 6000 i måneden.

Daddab-leiren er bygd for 90.000 mennesker. Nå bor det 360.000 der, og leiren er Kenyas tredje største by.

- Mens somalierne tidligere har flyktet fra krigen i hjemlandet, er det nå sult og tørke som driver dem på flukt, sier Crabtree.

Somaliske kvinner på flukt

Somaliske kvinner på flukt fra krig og tørke søker ly i en flyktningeleir i grenseområdet mot Kenya.

Foto: THOMAS MUKOYA / Reuters

Trenger mer hjelp

Elisabeth Byrs i FN ber giverland øke bevilgningene til nødhjelp. Djibouti har bare fått rundt 30 prosent av pengene som trengs, mens Somalia og Kenya har fått halvparten.

- Dersom vi ikke raskt får situasjonen under kontroll, så vil den forverre seg, sier Byrs.

Regionen har opplevd to perioder på rad med under gjennomsnittlig nedbør. Samtidig øker prisene på mat og brennstoff.

Styrker lokalsamfunnene

- Røde Kors forsøker å bidra til at lokalsamfunn blir bedre i stand til å håndtere tørken, sier utenlandssjef Leni Stenseth.

- Problemet er hyppigere og lengre tørkeperioder. Det betyr mindre og dyrere mat og vann. Folk drikker urent vann, og flere blir syke. Folk har erfaring med tørke, men ikke tørke i det omfang som vi ser nå, sier hun.

Norges Røde Kors samarbeider med Røde Kors i Kenya og Røde Halvmåne i Somalia.

- I Kenya fokuserer vi ikke på tradisjonell matvareutdeling, men skaffer småbøndene såkorn og utbedrer vanningssystemer. I Somalia overvåker vi matvaresituasjonen, og har styrket støtten til helsestasjoner og intensiverer hjelpen til underernærte barn. Begge steder driver vi hygieneopplæring.

Stenseth er bekymret for situasjonen i Eritrea. Det er et samfunn som i langt mindre grad enn nabolandene slipper til hjelpeorganisasjoner, og det er vanskeligere å få kunnskap om situasjonen.

Deler bekymringen

Miljø- og utviklingsminister Erik Solheim deler bekymringen over tørkesituasjonen.

– Jeg er igjen svært bekymret for situasjonen på Afrikas Horn. Vi vet at dette er et sårbart område. Tørken får fort store konsekvenser for de som bor der, sier han.

– Norge har i flere år gitt humanitær bistand til Afrikas Horn. Vi jobber blant annet for at nettopp disse områdene ikke skal være så sårbare for tørke og naturkatastrofer. Vi er også en av verdens største bidragsytere til FNs nødhjelpsfond. Det gjør at FN kan svare raskt på akutte kriser. Vi støtter også Røde Kors sitt nødhjelpsfond.

Solheim sier at Norge hittil i år har gitt 160 millioner kroner til humanitær bistand på Afrikas Horn. Pengene bruker vi gjennom FN, Flyktninghjelpen, Røde Kors og Kirkens Nødhjelp.

Matvareprisene øker

I enkelte områder i Kenya ligger prisen på korn 80 prosent over gjennomsnittet de siste fem årene, mens konsumprisindeksen i Etiopia har steget med 41 prosent. Samtidig øker tallet på feilernærte mennesker.

Tørken gir avlingssvikt, mens husdyras beiteområder skrumper inn og mange dyr dør. I enkelte områder er dødligheten for sau og kuer 60 prosent.

- Afrikas Horn trenger hjelp for å beskytte og gjenoppbygge husdyrbestanden. Bøndene må få såkorn, dyrefôr og vann, sa en talsperson for FNs matvareorganisasjon FAO for et par uker siden.

SISTE NYTT

Siste nytt