Hopp til innhold

Arrestordre på Gaddafi

Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC) har utstedt arrestordre på Libyas leder Muammar al-Gaddafi, hans sønn Seif al-Islam og etterretningssjefen Abdullah al-Senussi.

LIBYA/ Gaddafi

Den internasjonale straffedomstolen har utstedet arresteordre på Libyas leder Muammar al-Gaddafi.

Foto: HO / Reuters

Dommer Sanji Mmasenono Monageng sier det er grunn til å tro at Gaddafi, sønnen Saif al-Islam og etterretningssjefen Abdullah al-Senussi er ansvarlige for forbrytelser mot menneskeheten og systematiske angrep på sivile i Libya.

Hindre bevisødeleggelse

Sanji Mmasenono Monageng

Dommer ved ICC Sanji Mmasenono Monageng merner det er grunn til å tro og Gaddafi og de to andre er ansvarlige for forbrytelser mot menneskeheten.

Foto: ROBERT VOS / Afp

Domstolen ber derfor om at Gaddafi og hans to nære medarbeidere blir arrestert for å kunne stilles for retten. Hensikten er også å unngå at de ødelegger bevis og at de fortsetter å begå forbrytelser, kunngjorde Monageng mandag.

Sjefanklager Luis Moreno-Ocampo ba om en slik arrestordre i mai etter å ha etterforsket anklager om krigsforbrytelser i Libya.

Moreno-Ocampo hevdet da å ha bevis for at Gaddafi personlig ga ordre om drap på ubevæpnede sivile libyere.

- Libyas leder ga ordre om at snikskyttere skulle angripe sivile som var på vei ut fra bønn i moskeene. Styrkene hans gikk systematisk til verks for å arrestere og holde fengslet folk de hevdet var kritiske til regimet, heter det i påtalemyndighetens papirer.

Opprørere i Benghazi og Misrata slapp gleden løs da beslutningen i Haag ble kjent. Jublende opprørere skjøt i lufta og la seg på bilhornene.

Kan forlenge konflikten

Arrestordren betyr at alle ICCs medlemsland er forpliktet til å arrestere Gaddafi om han skulle reise utenlands.

Flere kommentatorer mener arrestordren kan gjøre det vanskeligere å få til en forhandlingsløsning på konflikten i Libya, fordi det vil være vanskeligere å gi Gaddafi, hans sønn og etterretningssjef skulle bli tvunget til, eller velge, å forlate Libya.

Med en internasjonal arrestordre hengende over seg har Gaddafi få andre muligheter enn å kjempe til siste slutt, mener skeptikerne.

Også utenriksminister Jonas Gahr Støre har sagt han er bekymret for at ICC-prosessen kan bidra til å forlenge konflikten.

Human Rights Watch

Menneskerettsorganisasjonen Human Rights Watch (HRW) er uenig, og påpeker at Gaddafi lovet å kjempe til siste slutt før prosessen i ICC startet.

- Hans sønns uttalelse i februar om «å leve og dø i Libya» taler for seg selv, sier Richard Dicker, HRWs internasjonale juridiske direktør.

HRW skriver i en pressemelding at arrestordren er et viktig skritt for å gi ofrene for overgrepene i Libya muligheter til å kreve erstatning.

Human Rights Watch har selv etterforsket overgrepene i Libya, og mener å kunne dokumentere alvorlige og omfattende brudd på internasjonale lover om krigføring. I meldingen heter det at HRW også har dokumentert menneskerettighetsbrudd som opprørerne står bak.

Det er i dag 100 dager siden NATO-angrepene for å beskytte sivilbefolkningen startet.

SISTE NYTT

Siste nytt