Hopp til innhold

Harde sammenstøt i Belfast

For andre natt på rad barket protestanter og katolikker sammen i Belfast. Opptøyene beskrives som de verste i den nordirske hovedstaden på 10 år.

Video 8157cc18-cf8a-4419-93b0-6a43224420f6.jpg

For andre natt på rad støtte protestanter og katolikker sammen i Belfasts gater natt til onsdag.

I sammenstøtene ble en pressefotograf skutt i foten og minst to andre ble såret.

Pressefotografen ble skutt av en ukjent gjerningsmann på sidelinjen av sammenstøtene, og politiet gikk til det uvanlige skritt å oppfordre alle journalister og fotografer til å holde seg unna området, skriver NTB.

Politiet beskriver opptøyene som alvorlige og tok i bruk vannkanoner for å stoppe protestene, melder Sky News.

Nye sammenstøt i Belfast

en pressefotograf ble skutt i foten og minst to andre ble såret i sammenstøtene.

Foto: CATHAL MCNAUGHTON / Reuters

Kastet brannbomber

Ifølge politiet deltok rundt 700 mennesker i urolighetene, der det ble kastet fyrverkeri, brannbomber og andre gjenstander mot politifolk i bydelen Newtonards.

To menn fikk brannskader etter at det ble kastet brannbomber, men det er uklart hvor alvorlig skadene var.

Natt til tirsdag ble to personer såret av skudd under lignende sammenstøt i Short Strand, en katolsk enklave i et nabolag der det hovedsakelig bor protestanter.

Protestanter får skylden

En ekstrem protestantisk gruppe får skylden for den nye uroen som ryster Belfast.

Maskerte medlemmer av Ulsters frivillige styrke (UVF) skal ha stått bak opptøyene som brøt ut natt til tirsdag og fortsatte natt til onsdag. Ingen mennesker mistet livet, men en pressefotograf ble skutt i beinet og to andre personer fikk fysiske skader.

– Halvmilitære lojalister som etter eget utsagn overholder en våpenhvile, organiserte omfattende opptøyer i Belfast. De skjøt også mot politiet, sier Alan McCrum i den nordiske politistyrken PSNI til avisen Belfast Telegraph.

UVF er en såkalt lojalistgruppe, det vil si at den kjemper for at Nord-Irland fortsatt skal være en del av Storbritannia. Gruppen erklærte våpenhvile i mai 2007 og skal ha avvæpnet seg selv, men medlemmer av UVF får likevel skylden for væpnet kriminalitet.

Likvidert

For eksempel skal gruppen i mai i fjor ha stått bak likvideringen av lojalisten Bobby Moffett på åpen gate i Shankill Road i det protestantiske Vest-Belfast. Moffett måtte bøte med livet etter at han angivelig kom på kant med et ledende UVF-medlem.

Medlemmer av ekstremistgrupper som UVF skiller ikke mellom personlige feider og politisk kamp, sier folk som har studert konflikten i Nord-Irland.

Andre og mer ansvarlige organisasjoner, som IRA og dens politiske fløy Sinn Féin, står for en helt annen holdning.

IRA har avvæpnet seg selv og fører ikke lenger væpnet kamp, mens Sinn Féin deltar i den bredt sammensatte selvstyreregjeringen i Nord-Irland. Stedfortredende førsteminister Martin McGuinness fra Sinn Féin fordømmer den nye uroen i Belfast.

SISTE NYTT

Siste nytt