Hopp til innhold

Menn får ikke bære smykker i Iran

I dag innledes den årlige klessommerkampanjen i Iran. Nytt i år er at også menn med smykker og trange T-skjorter er utpekt mål for moralpolitiet.

Butikk i Teheran

Årets kampanje for bevaring av islamske verdier og mot vestlig dekadanse er igang i Iran.

Foto: HASAN SARBAKHSHIAN / AP

Somrene er varme i både hovedstaden Teheran og resten av landet, hvor temperaturen kan krype godt over 40 grader. Og med det kommer den menneskelige refleksen om mer luft og tynnere klær for å gjøre tilværelsen noe kjøligere.

Men de siste årene har det iranske moralpolitiet intensivert kontrollen for å påse at folket kler seg i tråd med religiøse regler, hete eller ikke hete.

I år er det annonsert via det iranske nyhetsbyrået IRNA at rundt 70.000 politifolk skal delta i årets kampanje.

Nytt er at også trafikkpolitiet har fått fullmakt til å kontrollere habitten og gi bøter til dem som avviker fra det som anses som sømmelig.

Tettsittende og trange klær for menn og kvinner, hodeskjerf som ikke dekker håret på skikkelig vis, korte og/eller upassende klær samt symboler på sataniske bevegelser eller avviker-grupper vil bli påtalt av representanter for myndighetene.

Ahmadreza Radan, nestsjef for iranske sikkerhetsstyrker.

Massivt oppbud

Det er tydelig at sommerkampanjen er i gang. Fra og med i går kunne vi se at moralpolitiet begynte å patruljere gatene her i Teheran, sier fungerende sjef for den norske ambassaden Knut Eiliv Lein til NRK.

Kvinnene skal dekke hår og kropp til fra topp til tå, bære løse lange klær som skjuler kroppens konturer og ikke vise bar hud. Også for menn gjelder det særskilte regler.

Lein sier det er svært synlig når så mye politi som nå, er samlet i offentligheten.

– Moralpolitiet kjører rundt i store varebiler merket «Social emergency». De er spesielt synlig på torsdags- og fredagskvelder, som tilsvarer fredag og lørdag hjemme i Norge.

– Tjenestemennene sjekker at alle er kledd som de skal være ifølge loven, og de passer på at ugifte ikke oppholder seg sammen i bil eller i offentligheten, sier den norske diplomaten.

Klesreglene gjelder hele året, men kontrollene intensiveres om sommeren. Deler av den 70.000 mann store styrken er allerede dirigert ut i hovedstaden mens innrykk i andre større byer står for tur de kommende ukene.

– Vanligvis er det ikke normalt å oppgi hvor mange politifolk som deltar i aksjonen. Det er vel det første året at de går såpass hardt ut i forkant, forteller Lein.

Iranske kvinner i 2007

Våren og sommeren 2007 ble et stort antall kvinner tauet inn av moralpolitiet, for å bli gitt advarsler om at de kledde seg for vestlig.

Foto: HASAN SARBAKHSHIAN / AP

Nå også menn

Mange iranske kvinner synder mot de strikte reglene. «Bad hijab» er blitt et offisielt begrep. Mange forsøker å tøye hijab-grensen og nøyer seg med et løst knyttet tørkle over hodet med store deler av håret synlig.

Også de som drister seg til å vise anklene eller bærer korte eller trange jakker bøtelegges - eller taues inn - for umoralsk oppførsel. Trange bukser har tidligere vært et spesielt mål.

Iransk modell

Slik skal iranske kvinner kle seg, etter myndighetenes anbefaling.

Foto: BEHROUZ MEHRI / AFP

De siste årene har også menn kommet i søkelyset. I fjor kom det en «veiledende liste» over anbefalte hårfrisyrer, godkjent av det iranske kulturdepartementet.

De godkjente frisyrene var inspirert «av ansiktsfarge, kultur og religion og islamsk lov» som det het.

Hestehale stod på« fy-listen», sveisen til menn skal være velfrisert og kort. Flere frisører ble arrestert for å ha gitt kundene en «dekadent vestlig hårklipp».

I år heter det at menn skal unngå smykker fordi det er et tegn på vestlig dekadanse. Også trange T-skjorter med synlige emblemer er dårlig klesskikk influert av Vesten som kvalifiserer for bøter, ifølge de offisielle påbudene.

Bruk av slips, sløyfe eller halstørkle har lenge vært forbudt for iranske menn, fordi det regnes som spredning av vestlig dekadent kultur.

Hårklipp i Teheran

En frisør i Teheran demonstrerer myndighetsgodkjente frisyrer.

Foto: MORTEZA NIKOUBAZL / Reuters

- Jeg har aldri sett at politiet har slått ned på menn, selv om de går med smykker og T-skjorter. Menn slipper billig unna, og det gjenstår å se hvordan aksjonen vil utarte seg i år ettersom de har annonsert at de vil stramme inn reglene, sier Knut Eiliv Lein.

– Offisiell straff, for begge kjønn, er fra 10 dager til 2 måneders fengsel. Som oftest får man først en slags advarsel eller «forelesning» om hva som er rett og galt.

– Det skjer også at ungdommer blir tatt med til politistasjonen, slik at foreldrene må hente dem der, forteller den norske diplomaten.

Også iranske klesprodusenter er advart i år.

En talsmann for regjeringen var i forrige uke ute på iransk statsfjernsyn og understreket at «anstendig islamsk klesdrakt ikke bare er den enkeltes ansvar, men også fabrikantene må ta sitt ansvar», og de kommer til å ta runden med advarsler.

Skal bevare revolusjonen

Det heter seg at man kan ta den politiske temperaturen i Iran på kvinnenes klesdrakt.

Myndighetenes hensikt er å bevare verdiene fra den islamske revolusjonen i 1979 mot «moralødeleggende vestlig innflytelse».

Etter tiår med vestlig påvirkning under tiden til sjahen Mohammad Reza Pahlavi, ble kleskodeksen strammet betydelig til av det iranske presteregimet som overtok da sjahen ble styrtet i 1979.

Siden har kvinnenes påkledning vært et kontroversielt tema og kime til konflikt.

(Saken fortsetter under bildet)

Iransk moteskaper Marjaneh Abbasi

Den iranske moteskaperen Marjaneh Abbasi prøver sin sommerkolleksjon anno 2011 på modellen Farnaz Zahedi. Iranske moteskapere balanserer på en knivegg om hva som er lov og ikke lov.

Foto: Vahid Salemi / Ap

Under årene med reformpresidenten Mohammad Khatami (1997-2005) ble håndhevelsen av klesreglene slakket på.

Kvinnene startet å bruke fargerike hodetørkler dyttet langt bak på hodet og lyse klær i stedet for de sedvanlige mørke klærne. Trangere bukser og høyere hæler på yngre kvinner ble et vanlig syn i urbane strøk. Jakkene og kåpene ble kortere og mer tettsittende.

«Western dolls» ble et begrep brukt av myndighetene - og ikke i positiv forstand. Trenden provoserte deler av presteskapet og den konservative delen av befolkningen.

Moralpolitiet kjører rundt i store varebiler merket «Social emergency». De er spesielt synlig på torsdags- og fredagskvelder, som tilsvarer fredag og lørdag hjemme i Norge.

Fungerende sjef for den norske ambassaden i Teheran, Knut Eiliv Lein.

Da nåværende president Mahmoud Ahmadinejad overtok makten i 2005, lovet han å bekjempe denne «uislamske oppførselen» som han kalte det, med stor velvilje fra den åndelige leder ayatolla Ali Khamenei.

Siden den gang har myndighetene intensivert kontrollen, med årlige kampanjetopper sommerstid. Ahmadinejad og Khamenei har siden røket uklar, og i fjor tok presidenten avstand fra aksjonen.

Sommeren 2006 ble det satt inn 200 nye moralvoktere, våren og sommeren i 2007 ble hundrevis av kvinner arrestert og tusenvis gitt advarsler, og i 2009 kom advarsler til butikkeiere mot å bruke utstillingsdukker som viste kvinnelige former eller som ikke var påkledd hijab.

Selv de største mannlige stjernene på det iranske fotballlandslaget har måttet tåle offentlig skjenn for å være for dekadente i utseendet. Kvinnelandslaget har fått egne spesialsydde drakter.

Butikk i Teheran

I de moderne delene av Teheran selges det vestlige klær både for kvinner og menn.

Foto: HASAN SARBAKHSHIAN / AP

Det er også utstedt forbud mot at menn selger undertøy til kvinner. Og det er forbudt å vise seg i offentligheten med kjæledyr, spesielt hunder, som ifølge islamsk lære er urene dyr.

Fortsatt er det de som tøyer grensene, spesielt i velstående urbane bydeler og ambassadestrøk, både når det gjelder klær og hold av små pyntehunder - en mote myndighetene har erklært «må stoppes».

Råd til nordmenn

Kleskodeksen i Iran gjelder alle, uavhengig av nasjonalitet eller religion. Også utenlandske statsborgere plikter å respektere reglene, uttalte politisjefen i Teheran denne uken.

– Vi oppfordrer turister, spesielt kvinner, til å overholde kleskodeksen. Dette er først og fremst for å vise respekt, men også med tanke på sikkerheten for den besøkende, sier Knut Eiliv Lein.

– Det anbefales at kvinner tar på hodesjalet før de går ut av flyet etter landing. Det er greit å være litt forsiktig i starten, se forholdene litt an, og deretter vurdere videre klesbruk.

Også de ansatte på ambassaden er påpasselige hvordan de kler seg.

– Vi mennene går i T-skjorter, dress og slips. Ganske likt slik vi ville kledd oss i Norge, men med 37 grader utendørs hadde jeg nok byttet om til shorts... Kvinnene dekker hodet og håret med sjal og passer på at antrekkene har en anstendig lengde. Men de kler seg ikke som de mest konservative, sier Lein.

Irans kvinnefotballandslag

Det internasjonale fotballforbundet nekter å godta de spesialsydde spesialdraktene til det iranske kvinnefotballandslaget. Det er spesielt hodeplagget som skaper strid.

Foto: - / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt