Hopp til innhold

– Vil ikke bli sjef i Verdensbanken

USAs utenriksminister, Hillary Clinton, avviser fredag ryktene om at hun ønsker jobben som den nye verdensbanksjefen.

Hillary Clinton i Lusaka

Hillary Clinton avkreftet i dag ryktene om at hun ønsker posisjonen som sjef for Verdensbanken.

Foto: Susan Walsh / Ap

Kilder som kjenner den amerikanske utenriksministeren hevdet Hillary Clinton hadde vært i samtaler om å forlate Det hvite hus til fordel for Verdensbanken.

Dette avkrefter Clinton overfor nyhetsbyrået Reuters i dag.

– Jeg har ikke diskutert dette med noen. Jeg har heller ikke vist noen interesse for jobben, sier Clinton til reportere under et besøk i Lusaka i Zambia.

Rykteflom

Ryktene ble underbygd med at Clinton tidligere har sagt at hun ikke hadde planer om å forbli i sin nåværende jobb som utenriksminister i mer enn fire år.

En annen kilde skal også ha sagt at USAs president, Barack Obama, er positiv til at Clinton søker seg en ny rolle.

Samtidig avkreftet Det hvite hus påstanden.

– Historien er fullstendig feil, sa pressetalsmann Jay Carney i det hvite hus torsdag kveld til avisa USA Today.

Ubeleilig tidspunkt

Påstandene om en eventuell overtagelse i stillingen som verdensbanksjef kommer ubeleilig for Obama-administrasjonen, som er inne i en periode med betydelige utenrikspolitiske utfordringer.

Nåværende sjef i Verdensbanken, Robert Bruce Zoellick, har ennå ikke avslørt sine framtidsplaner, og ingen vet om han er interessert i en ny periode som sjef i Verdensbanken.

Verdensbanken skal ha presidentbytte til neste år.

Under normale omstendigheter ville navn på potensielle overtagere bli annonsert kun måneder før stillingen ble ledig, men med tanke på IMF-skandalen tidligere i år, er det ikke unormalt at diskusjoner rundt temaet er satt i gang.

Tradisjonen tro har Verdensbanken alltid vært ledet av en amerikaner, mens sjefen for Det internasjonale pengefondet (IMF) har vært europeisk.

Clinton og Obama

Verken Obama eller Clinton har bekreftet ryktene om at utenriksministeren i USA har hatt noe ønske om å overta jobben som president for Verdensbanken.

Foto: AARON JOSEFCZYK / REUTERS


SISTE NYTT

Siste nytt