Hopp til innhold

Har ikke funnet E.coli i tyske bønnespirer

Prøver av bønnespirer fra en gård i Nord-Tyskland viser foreløpig ingen spor av E. coli-bakterier, opplyser tyske myndigheter.

Drivhus i Bienenbuettel

Bønnespirer fra denne gården i Bienenbuettel har vært mistenkt for å være smittekilden til E.coli-utbruddet i Tyskland.

Foto: Axel Heimken / Ap

Søndag gikk tyske myndigheter ut og sa at de mistenkte bønnespirer fra en gård i delstaten Niedersachsen for å være smittekilden som har ført til 23 dødsfall og over 2000 sykdomstilfeller av en aggressiv E.coli-variant.

Helseminister Daniel Bahr advarte i dag mot å trekke forhastede slutninger, men bekreftet at mistanken var rettet mot bønnespirer fra gården i Bienenbuettel .

– Vi har klare indikasjoner på at en gård i Uelzen-distriktet er kilden for smitten, men vi må først avvente laboratorietestene, sier Bahr ifølge nyhetsbyrået AFP.

Kan ikke påvise smitte

På en pressekonferanse nå i ettermiddag opplyste derimot helsemyndighetene i Hamburg at de ikke har kunnet påvise spor av smitte av 23 av de 40 prøvene de så langt har gjennomført. De resterende 17 prøvene er fortsatt til analyse ved laboratoriet, melder Reuters.

En talsmann for landbruksmyndighetene sier det trolig vil ta tid å få endelige svar på om bønnespirene inneholder den aggressive E.coli-varianten EHEC.

Her i Norge undersøker Mattilsynet om norske spireprodusenter har importert frø som stammer fra den tyske leverandøren som er mistenkt for å være smittekilden.

Seksjonssjef i Mattilsynet Terje Røyneberg sier at det er lite trolig at spirer er infisert her i landet.

Advarer fremdeles mot spirer og agurk

Så langt har bønnespirer, agurker, tomater og salat alle vært mistenkte for å være opphavet til E.coli-utbruddet i Tyskland.

Tysklands landbruksminister Ilse Aigner sier at landet opprettholder advarselen mot å spise spirer, tomat, agurk og salat, spesielt nord i landet, fram til man har funnet smittekilden. Det melder AFP.

Grønnsaksprodusenter sliter med å få solgt varene sine etter at utbruddet ble kjent. Landbruksministrene i EU skal møtes tirsdag for å diskutere en mulig økonomisk erstatnin til bønder som har vært nødt til å kaste store mengder grønnsaker.

– Mulig vi aldri finner smittekilden

Andreas Hensen, leder for det Føderale instituttet for risikovurdering i Tyskland sier til AFP at det er mulig at man aldri finner smittekilden.

E. coli-utbruddet, som har rammet minst 14 land, inkludert USA, har ført til minst 23 dødsfall. 22 av de døde er tyskere, i tillegg døde én svensk kvinne som hadde vært på ferie i Tyskland.

SISTE NYTT

Siste nytt