Hopp til innhold

Opprørerne i Jemen lover å utlevere Farouk Abdulhak

Opprørsbevegelsen i Jemen lover å utlevere Farouk Abdulhak dersom president Ali Abdullah Saleh blir avsatt.

Farouk Abdulhak, Martine Vik Magnussen

Farouk Abdulhak er siktet for drapet på Martine Vik Magnussen. Saken har vekket oppmerksomhet i Jemen, der opprørerne lover å få Abdulhak utlevert.

Foto: Privat/Montasje: NRK

Marcus Rolandsen, styreleder i Stiftelsen Martines minnefond for rettferdighet

Marcus Rolandsen, styreleder i Martine-stiftelsen.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX
Stig Jarle Hansen

Jemen-ekspert Stig Jarle Hansen.

Foto: Truls Alsens Antonsen / NRK

Uroen i Jemen de siste fire månedene ser ut til å resultere i et maktskifte, noe som kommer til å øke sjansene for å få drapssiktede Farouk Abdulhak utlevert til Storbritannia, mener Marcus Rolandsen i stiftelsen «Martines minnefond for rettferdighet».

– Det gir helt klart en mye større mulighet. Vi har kontakt med revolusjonsungdommen, og de har gitt oss løfter om at de vil utlevere Farouk dersom presidenten blir avsatt, sier Rolandsen til NRK.

Les: – Gir aldri opp jakten på Abdulhak

Farouk Abdulhak er siktet for å ha voldatt og drept Martine Vik Magnussen i London i 2008, men skjuler seg i Jemen under sin fars beskyttelse.

Les: – Farouk er ikke «untouchable»

Saken har ifølge Rolandsen fått stor oppmerksomhet blant demonstrantene i landet, som vil gjøre slutt på president Salehs 32 år ved makten.

Og dersom Salehs regime faller, vil Shaher Abdulhaks innflytelse bli svekket, mener Rolandsen.

– Det er flere motstandere av regimet som støtter Martine-saken, og krever frihet og rettferdighet. Det er ingen hemmelighet at Saleh lenge har holdt en beskyttende hånd over Shaher og Farouk. Dersom det båndet brytes, er beskyttelsen betydelig svekket eller ikke-eksisterende, sier han.

– Stor interesse for saken

Martine-stiftelsen har fått hjelp av opprørerne til å dele ut 50.000 brosjyrer, og ifølge Rolandsen er det stor interesse for saken.

Les: Utlover dusør i Martine-saken
Les:

– Martine-saken engasjerer. Jemenittene er klar over saken, og det er tydelig at de ser frustrasjonen og dobbeltmoralen i at han får skjule seg i landet deres. Det føyer seg inn i rekken av mange ting de har mot presidenten og regimet, sier Rolandsen.

Shaher Abdulhak vurderer trolig å stille i presidentvalget , noe som kan gjøre det enda vanskeligere å fortsette å skjule sønnen Farouk.

– Siden han representerer den samme klanen som ser ut til å bli fjernet, er det grunn til å anta at han ikke har fullstendig støtte. Hvis han bli president, vil det bli vanskelig å la Farouk gå ustraffet, sier Rolandsen.

Førsteemanuensis og Jemen-ekspert Stig Jarle Hansen tror ikke Abdulhak har noen mulighet til å vinne presidentvalget, men ser ikke bort fra at han kan være en fristende medspiller for opposisjonen.

Skal man få Abdulhak utlevert, må alle parter inkluderes, mener han.

– Dette er veldig avhengig av hvordan man legger opp strategien. Jeg tror det er viktig å gå ut bredt. Problemet er at det ikke er én opposisjon, det er mange fraksjoner. Dette avhenger av bred dialog, som inkluderer alle partene. Da kan dette gå, men det er viktig å være aktiv og på hugget, sier Hansen til NRK.

Les også: Utlover dusør i Martine-saken

Vil ha rettssak i Storbritannia

En eventuell utlevering vil trolig ikke skje før opprørsbevegelsen har fått en regjering på plass, noe som kan ta tid.

– Så fort presidenten blir avsatt, vil vi få i gang en bakgrunnsdialog. Opposisjonen må få på plass en regjering, og vi vil presse på for at det skal skje, sier Rolandsen.

Martine-stiftelsen og familien Magnussen vil stille Farouk Abdulhak for britisk rett.

– Vi har kun ett mål, og det er å få Farouk stilt for en britisk rett. Det er viktig for å avklare skyldspørsmålet, og at det skjer i landet hvor forbrytelsen fant sted. Det er også viktig at han blir stilt overfor en rett som ikke innebærer fare for dødsstraff, sier Rolandsen.

Martine-stiftelsen har gått til sivilt søksmål mot Farouk og Shaher Abdulhak, og har tatt ut forliksklage i det norske rettssystemet.

Les: – Vil aldri utlevere Farouk Abdulhak
Les: Abdulhak med erstatningskrav til norske politikere

Farouk Abdulhak

Farouk Abdulhak er etterlyst gjennom Scotland Yard.

Foto: Faksimile: Scotland Yard

Nærmet seg borgerkrig

Søndag ble det inngått en midlertidig våpenhvile mellom regjeringsstyrkene i Jemen og stammelederen Sheikh Sadiq al-Ahmar, etter at president Saleh ble skadet i et rakettangrep og flyktet til Saudi-Arabia.

Etter de siste harde kampene i landet frykter flere at Jemen nærmer seg full borgerkrig, og striden mellom regjeringsstyrkene og stammene har nesten satt opprørerne i skyggen.

– Det er nærmest en treakset krig. De har stammekrigen som utspiller seg i hovedstaden, revolusjonsungdommen med kamper og demonstrasjoner i andre byer, og Al Qaida på den arabiske halvøy som kjemper mot regimet, sier Rolandsen.

Jemen-ekspert Stig Jarle Hansen mener faren for borgerkrig i Jemen nå er mindre, men mener situasjonen fortsatt kan eskalere.

– Jeg vil tro at faren for borgerkrig har gått litt ned. Men det er veldig vanskelig å holde kontroll, og det er mange maktspillere som ikke alltid snakker så godt sammen. Det kan fortsatt gå gal vei, sier han.

Opprørerne har blitt satt litt til siden, noe som kan være en del av et maktspill, sier Hansen.

– Det er viktig å holde opposisjonen på banen, og å få med Qatar, som har erfaring med dette. Jeg regner også med at Saudi-Arabia kommer på banen, de vil ikke se Jemen kollapse, noe som kan føre til en massemigrasjon inn i Saudi-Arabia, sier Hansen.

Opprørere feirer i Jemen

Jemenittiske opprørere feirer i hovestaden Sanaa søndag.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

Feirer i gatene

Jemens president Ali Abdullah Saleh

Jemens president, Ali Abdullah Saleh, ligger på sykehus i Saudi-Arabia.

Foto: Khaled Abdullah / Reuters

Mandag feiret demonstrantene i gatene i hovedstaden Sanaa mens president Saleh lå på sykehus i Saudi-Arabia. Den midlertidige våpenhvilen har satt en foreløpig stopper for volden som har kostet over 200 liv de siste to ukene.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters mener opprørerne at visepresident Abd-Rabbu Mansour Hadi, som nå fungerer som president, har såpass lite makt at det vil bli vanskelig for Saleh å komme tilbake.

– Salehs avgang er et vendepunkt, ikke bare for det jemenittiske revolusjonen, men også for de pågående endringene i de arabiske landene. Dette er starten på den virkelige seieren, sier Zaki Bani Rusheid i Det muslimske brorskapet i Jordan til Reuters.

Les også: – Saleh er villig til å gå av

Opposisjonskoalisjonen Joint Meeting Parties sa mandag formiddag at de vil akseptere en overføring av makten til visepresidenten.

– Opposisjonen støtter maktoverføringen til visepresidenten. Dersom dette ikke går, har opposisjonen og revolusjonsungdommen flere alternativer, sier en talsmann for koalisjonen.

SISTE NYTT

Siste nytt