Hopp til innhold

– Japan undervurderte faren

Myndighetene i Japan undervurderte tsunami-faren mot atomkraftverkene, slår Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) fast. Det mener samtidig at landet reagerte eksemplarisk på krisen.

Fukushima frå lufta

Fukushima Daiichi-anlegget fotografert fra luften.

Foto: HO / Reuters

«Tsunami-faren var undervurdert flere steder», skriver IAEA i en rapport som byrået har levert til japanske myndigheter.

Kontrolleres av noen som promoterer atomkraft

Rapporten tar for seg det som skjedde etter jordskjelvet 11. mars i år, og tsunamien som fulgte skjelvet, skriver nyhetsbyråene AFP og Reuters, som har fått tak i den tre sider lange oppsummeringen av rapporten.

Det massive skjelvet ute i havet - et av de kraftigste siden målingene tok til - førte til den største atomkrisen siden Tsjernobyl-ulykken for 25 år siden.

Blant konklusjonene i rapporten er at Japan trenger et uavhengig kontrollorgan for atomverk, og at landet må trenger et sterkt organ som kan ta seg av krisehåndteringen ved ulykker. Japanske myndigheter har blitt kritisert blant annet fordi kontrollorganet ligger under et departement som promoterer atomkraft.

Video IAEA inspiserer Fukushima-kraftverket

IAEA inspiserer Fukushima-kraftverket.

14 meter bølger mot 5,7 meter høy mur

«De som lager og driver atomanlegg må jevnlig vurdere og oppdatere beskyttelsen mot alle naturkatastrofer», står det i rapporten fra IAEA.

Da en 14 meter høy bølge slo inn over den 5,7 meter høye muren ved Fukushima Daiichi, slo den ut reaktorenes kjøleanlegg og reservesystemene, og førte til en delvis nedsmelting. Atomanlegg må derfor kunne stå imot «ekstreme ytre påkjenninger», slår IAEA-ekspertene fast.

Den fulle IAEA-rapporten vil legges frem i Wien fra 20. til 24. juni. De som har laget rapporten er 18 atom-eksperter fra blant annet Frankrike, Russland, Kina, Sør-Korea og USA.

I mellomtiden oppfordrer IAEA at japanske myndigheter fortsetter overvåkingen av helsen til de som bor rundt området ved atomanlegget Fukushima Daiichi og arbeiderne som var inne på anlegget for å stanse lekkasjen av radioaktivitet.

Roser myndighetenes informasjonsfrihet

Ekspertene fortsetter arbeidet med å forstå hvordan hendelsene ved Fukushima Daiichi-anlegget ved Japans stillehavskyst kom ut av kontroll etter jordskjelvet. Siden 11. mars har radioaktivitet lekket ut på land, i luften og i havet.

Etter ulykken var det stor frustrasjon på grunn av mangelen på informasjon om strålingsfaren. I IAEA-ekspertene har derimot konkludert at i forbindelse med deres arbeid har japanske myndigheter har vært «ekstremt åpne med å dele informasjon». IAEA roser også Japan for arbeidet som ble gjort da ulykken var ute.

«Arbeidet på stedet av de dedikerte, bestemte og kunnskapsrike arbeiderne, under ekstremt farlige forhold, har vært ekemplarisk og var den beste fremgangsmåten for å trygge sikkerheten», skriver IAEA.

SISTE NYTT

Siste nytt