Hopp til innhold

Mladic trolig ikke til Haag mandag

Krigsforbrytertiltalte Ratko Mladic blir neppe utlevert til krigsforbryterdomstolen i Haag mandag, sier en talskvinne for domstolen.

Mladic-tilhengere

Mladic: Har fortsatt tilhengere. Her fra en demonstrasjon i Beograd søndag.

Foto: ATTILA KISBENEDEK / Afp

Mladic, som ble pågrepet i en landsby i Serbia i forrige uke, blir trolig sendt til Haag innen fire dager, opplyser en kilde i det serbiske rettsvesenet.

Mladics advokater har anket beslutningen om å utlevere ham til FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia. Anken ble levert inn av advokaten hans mandag kveld, melder nyhetsbyrået AFP.

Det er ikke ventet at anken vil bli tatt til følge, ifølge NTB.

– Umulig å snakke med han

Mladics familie mener den tidligere bosnisk-serbiske generalen og hærsjefen er for syk til å kunne reise til Haag.

Fredag avgjorde helsepersonell at Mladic er frisk nok til å utleveres til Krigsforbryterdomstolen i Haag.

Mladic er tiltalt for blant annet krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten begått under krigen i Bosnia på begynnelsen av 1990-tallet.

– Det var umulig å føre en begripelig samtale med ham eller å snakke om hvordan forsvaret skal legges opp, sa advokat Milos Saljic til nyhetsbyrået AFP søndag etter å ha hatt et møte med sin klient.

Frykter for Mladics liv

Saljic frykter hans klient ikke kommer til å overleve en rettssak.

– Jeg tror ikke det blir noen rettssak. Han kommer ikke til å leve lenge nok til å kunne overvære starten på rettssaken, sa Saljic mandag.

Han har bedt et uavhengig legeteam undersøke Mladic.

– Vårt inntrykk er at tilstanden hans er alvorlig, sa han.Advokaten virker likevel ikke å tro at han kommer til å lykkes i å hindre en utlevering. Anken er ment å forlenge ting litt slik at en utlevering ikke vil finne sted umiddelbart, sa han.

Taktisk spill

Bruno Vekaric, talsmann for Serbias krigsforbryteraktorat, mener for sin del at Mladics svake helse er mer taktisk enn reell.

– De problemene han har, er normale for folk i hans alder som ikke har tatt vare på sin egen helse. Dette er en forsvarsstrategi for å forsinke prosedyrene, sier Vekaric.

– De forsøker å tegne et bilde av ham som dement. Det er åpenbart at han har helseproblemer, med de hindrer ham ikke i å reise til Haag, sier Vekaric.

Les også: Nå holder Beograd pusten

SISTE NYTT

Siste nytt