Hopp til innhold

Greenpeace aksjonerer mot norskeid borerigg

Aktivister fra miljøorganisasjonen Greenpeace klarte søndag å komme seg om bord på en norskeid boreplattform utenfor Grønland.

Greenpeace aksjonerer mot oljerigg

Greenpeace-aktivister har tatt seg om bord på oljeriggen Leiv Eriksson.

Foto: Steve Morgan / Greenpeace/

Miljøaktivistene håper å stanse planene om å drive oljevirksomhet i området. Plattformen Leiv Eiriksson, som eies og opereres av det norske selskapet Ocean Rig, er for tiden utleid til skotske Cairn Energy.

– Boreriggen nådde fram til Grønland for en uke siden, og er blitt fulgt av et av Greenpeace' skip. Søndag morgen brukte aktivistene hurtiggående gummibåter til å komme helt fram til plattformen, forteller leder for Greenpeace i Norge, Truls Gulowsen.

Aktivistene klarte å ta seg om bord på Leiv Eiriksson og skal dessuten ha festet en overlevelseskapsel under riggen. Kapselen som er tre meter i diameter inneholder kommunikasjonsutstyr og forsyninger. Så lenge aksjonistene er tilstede på riggen er det umulig å bore etter olje.

Krever at beredskapplanen offentliggjøres

Dansken Sune Scheller er en av de 30 aktivistene som aksjonerer.

– Kravet vårt er at de offentliggjør beredsskapsplaner som de hittil ikke har ønsket å utlevere, sier Sheller til NRK.no.

Greenpeace-aktivister har tatt seg om bord oljeriggen Leiv Eriksson

Overlevelseskapselen er utstyrt med forsyninger for ti dager.

Foto: Steve Morgan / Ap

Med hver prøveboring har Cairn planlagt å slippe ut 45 tonn rødlistede kjemikalier. Tillatelsene til utslipp ble gitt under forutsetning av at Cairn skulle lage en plan for utfasning av rødlistede kjemikalier. Det har ikke skjedd, og Cairn har ikke villet offentliggjøre sin beredskapsplan for eventuelt oljesøl til tross for at dette er et krav, også fra Arktisk Råd.

– Dette er et absolutt minimumskrav. Det er helt nødvendig at beredskapsplanene blir gjort tilgjengelig slik at de kan vurderes uavhengig, sier Scheller.

Et dansk marineskip befinner seg i området, men skal ikke ha forsøkt å hindre aksjonen.

NRK har foreløpig ikke lyktes å komme i kontakt med Cairn Energy.

SISTE NYTT

Siste nytt