Hopp til innhold

– Bruker bomber mot stammefolk

Militæret i Jemen skal ha sluppet bomber fra fly mot bevæpnede stammefolk utenfor hovedstaden Sanaa, melder arabiske medier.

Demonstrasjoner i Jemen

Demonstrasjonene mot Jemens regjering fortsetter for full styrke, og møtes av vold og bomber.

Foto: AMMAR AWAD / Reuters

Landet er på randen av borgerkrig, etter at Ali Abdullah Saleh nekter å gå av etter nesten 33 år som president.

Har tatt over militærleir

Saleh presses fra det internasjonale samfunnet og fra folket i sitt eget land. Demonstrasjonene har vart i fire måneder. Og kampen for å få presidenten til å gå av, er blodig.

Over 40 personer ble drept i kamper torsdag, den fjerde dagen etter at forhandlingene om Salehs avgang brøt sammen for godt. Nyhetsbyrået Reuters melder at innbyggerne i Sanaa i tusentall strømmet ut av byen for å slippe unna volden. Siden søndag er minst 80 mennesker drept.

I dag meldes det at Jemens luftforsvar har bombet opprørere utenfor hovedstaden, ifølge TV-kanalen Al Arabiya. Kanalen har ikke flere opplysninger om hendelsen, men rapportene kommer etter at en stammegruppe hevdet at de hadde nedkjempet Saleh-lojale soldater ot tatt kontroll over en militærleir omtrent 100 kilometer fra Sanaa.

Krig i Salehs «kjerneområde»

Når han skal forklare bakgrunnen for demonstrasjonene i Jemen, forklarer FAFO-forsker Kjetil Selvik at Jemen historisk er vanskelig land å holde samlet.

– Det spesielle med situasjonen nå er at for å holde landet samlet, så har Saleh vanligvis basert seg på krefter i Nord-Jemen, som har vært stammeledere og islamister. Det vi har sett de siste dagene er at denne historiske maktbasen har gått i fullstendig oppløsning. Noen av dem har vendt seg mot presidenten, sier Selvik.

Selvik forklarer at sammenbruddet i Jemens regime til dels har sammenheng med «den arabiske våren». Stammelederne i Nord-Jemen - som hadde mye å tape om regimet falt - var først skeptiske til folket som demonstrerte i gatene, og mente det var for radikale krav. Men i løpet av demonstrantene har har Saleh snevret inn sirkelen sin, og basert seg mer og mer på sin egen nære familie

– Da syntes lederne i nord at de falt utenfor. For de ville ha en del av kaken. Og nå er det altså krig i det som tidligere var kjerneområdet til regimet, sier Selvik.

Video Intervju med KJetil Selvik om Jemen

Intervju med Kjetil Selvik om Jemen.

Taper 1,652,2 milliarder kroner i måneden

Jemens økonomi er hardt rammet av fire måneder med demonstrasjoner mot president Saleh. Den politiske krisen har fått underskuddet på Jemens statsbudsjett til å svulme og fører til at landet ikke mottar økonomisk bistand fra utlandet som det har akutt behov for, advarer økonomer.

Det er også mangel på drivstoff i landet etter at et oljeraffineri ble stengt som følge av et angrep utført av stammefolk. Dette påfører Jemen et økonomisk tap på anslagsvis 1,652,2 milliarder kroner i måneden, skriver NTB. Samtidig er vannforsyningen mangelfull, og strømbrudd forekommer daglig.

– Den nåværende krisen har fordoblet den økonomiske krisen og den økonomiske depresjonen, sier økonomiekspert Mostapha Nasr til nyhetsbyrået AFP.

Ifølge ham er det fare for et fullt økonomisk sammenbrudd i Jemen.

SISTE NYTT

Siste nytt