Hopp til innhold

Frykter sikkerheten rundt Pakistans atomvåpen etter Karachi-angrepet

At en gruppe på seks Taliban-medlemmer kunne ta seg inn på en militærbase og herje i 17 timer, gjør at man nå spør seg om hvor godt Pakistans atomvåpen er sikret.

Angrep mot militærbase i Karachi, Pakistan

Et utbrent fly ligger igjen etter angrepet mot militærbasen i Karachi, Pakistan.

Foto: ASIF HASSAN / Afp

Opprørerne som søndag kveld tok seg inn på militærbasen i Pakistans største by, Karachi, visste akkurat hva de skulle gjøre.

Taliban-angrep mot militærbase i Karachi, Pakistan

Taliban-angrep mot militærbase i Karachi, Pakistan.

Foto: ASIF HASSAN / Afp

Ifølge Pakistans innenriksminister visste opprørerne godt hva de gjorde da de unngikk å angripe militærbasen gjennom hovedporten. De snek seg mot basen fra andre siden, fra et fattig nabolag i landets finanshovedstad. Angriperne vadet over en bekk bak basen.

Unngikk overvåkningen

Kledd i sort, væpnet med AK-47-rifler, granater og rakettutskytere, snek de seg opp til en sort vegg ved militærbasen Meharan mens de holdt seg utenfor synsvidde for overvåkingskameraene.

De unngikk overvåkingskameraene på en måte som bare kan bety at de visste om stedet. Så, med et par stiger, klatret de over veggen, kuttet piggtråden på toppen og igangsatte en 17 timer lang kamp.

Ifølge den amerikanske avisen LA Times var det bare seks opprørere som tok seg inn, ødela to amerikanske overvåkingsfly og skjøt mot soldatene på basen i nesten et døgn. Først sent mandag ettermiddag klarte soldatene å få kontroll over militærbasen igjen.

Hevnet Osama bin Laden

Pakistans innenriksminister opplyser at ti personer fra den pakistanske sikkerhetsstyrken ble drept og 15 ble såret. Fire av de sortkledde opprørerne ble drept, mens to kom seg unna.

Taliban i Pakistan, landets store opprørsgruppe med bånd til Al Qaida, har sagt at de sto bak angrepet. De hevder også at angrepet kom som hevn etter at USA drepte Al Qaida-leder Osama bin Laden i Abbottabad 2. mai i år.

Inntrengningen på militærbasen volder bekymring hos ledere både i USA og i Europa. For hvor godt er Pakistans omtrent 100 atomvåpen sikret?

– Trenger forsikringer fra myndighetene

Selvmordsaksjon i Shabqadar, Pakistan

Selvmordsaksjon i Shabqadar, Pakistan 13. mai.

Foto: A. MAJEED / Afp

Den pensjonerte pakistanske generalen Talat Masood, som i dag er sikkerhetsanalytiker, skjønner godt at verden er bekymret for det som skjer.

– Jeg tror Pakistan må forsikre alle om at noe slikt ikke kan gjøres igjen i nærheten av atomanleggene, sier Masood.

Han kaller beleiringen av militærbasen i Karachi en målestokk for Pakistan for hvordan landets sikkerhetsstyrker klarer å beskytte seg selv.

– Det vil ha en demoraliserende effekt på folket, for dersom sikkerhetsstyrkene ikke klarer beskytte seg selv, hvilke forventninger kan befolkningen ha til at de skal klare å beskytte dem? spør Masood.

– Dette sjokkerer

Den pensjonerte amerikanske generalen David Barno mener angrepet kom på et svært vanskelig tidspunkt for militæret i Pakistan.

– Ikke bare klarte USA å infiltrere Pakistan og drepe bin Laden under nesen på dem. Nå har opprørere angrepet en pakistansk militærbase. Dette sjokkerer.

Barno, som var leder for styrkene i Afghanistan fra 2003 til 2005 og i dag er sikkerhetsrådgiver i Washington, sier at det i USA er økende bekymring for at folk som sympatiserer med Taliban har infiltrert Pakistans militære og etterretningstjeneste.

– Overdreven bekymring

Tidligere spesialutsending for FN til Afghanistan Peter Galbraith mener at beleiringen av militærbasen i Karachi «ikke nødvendigvis tilsier at Pakistans militære er inkompetent».

– Slik er det når man har mange militære områder og opprørere som kan forsøke å komme inn på ett av dem.

Men Galbraith mener at opprørerne ennå ikke har vist seg kapable til å klare å komme seg inn på et av stedene der Pakistan lagrer atomvåpen.

– Det er én ting å klare å få 18 personer inn på en sikker militærbase og drepe 12 sikkerhetsvakter. Det er noe ganske annet å få tak i et atomvåpen og klare å få det med seg. Og hva skulle de så gjort med det? Noen av disse bekymringene er overdrevet, sier Galbraith.

Men han innrømmer samtidig at det er noe som uroer ham.

– Pakistan produserer mange atomvåpen. Hvorfor? Det er er urovekkende.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt