Hopp til innhold

Askeskyen kan ramme flytrafikken på Svalbard i dag

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Vulkanutbuddet på Island kan ramme flytrafikken i Vest-Europa i morgen. Ambulanseflyet kan ikke fly mellom Svalbard og fastlandet i Norge i dag, og annen flytrafikk kan også bli rammet.

områdesjef i Avinor, Jens Petter Duestad

– Trafikken mellom Svalbard og Tromsø vil bli påvirket på ettermiddagen i dag, sier Jens Petter Duestad i Avinor.

Foto: Kjartan Rørslett / NRK

– Trafikken mellom Svalbard og Tromsø vil bli påvirket på ettermiddagen i dag, sier Jens Petter Duestad, sjef for kontrollsentralene i Avinor.

– Det blir vanskelig å komme seg mellom Svalbard og fastlandet i dag, konstaterer han.

All syketransport til og fra Svalbard er allerede stoppet på grunn av utslipp fra vulkanutbruddet på Island.

Avinor venter at flytrafikken til og fra Svalbard vil bli berørt fra klokka 14 i dag, og stanset helt fra klokka 18 i kveld.

Avgjør senere i dag

Det er for tidlig å si om flyavgangene til og fra Svalbard blir innstilt, eller om ruten blir lagt om. Den endelige avgjørelsen må flyselskapene selv ta i dag.

Foreløpig er det ingen andre kanselleringer i Norge enn for syketransporten, og for flygninger mellom Norge og Island.

– Vi følger utviklingen og de prognosene som kommer. Vi vil komme med mer informasjon senere i dag, sier informasjonsrådgiver Bjørn Erlandsen i Luftfartstilsynet til NRK.

(Saken fortsetter under grafikken)

Askesøylen stiger opp fra vulkanen Grimsvötn

Askesøylen fra vulkanen Grimsvötn på Island har sunket fra vel 20 kilometer til ti kilometers høyde, opplyser geolog og vulkanekspert Rune Selbekk.

Foto: Jon Gustafsson/Helicopter.is / Reuters

Kansellert på Island

Kansellerte avganger på Keflavik

Flyplassen Keflavik ved Reykjavik ble stengt for trafikk søndag.

Foto: Brynjar Gauti / Ap

Island har stengt luftrommet sitt for flytrafikk etter askeskyen fra Grimsvötn-vulkanen. Alle avganger til og fra øya, og på øya, er kansellert også i dag.

Det er ventet at Keflavik lufthavn ved Reykjavik åpner for trafikk sent i ettermiddag, melder den islandske kringkasteren RUV.

Det er noen forsinkelser på flyruter som går over Atlanterhavet, fordi flyene må fly utenfor Island. I tillegg ble deler av luftrommet på østkysten av Grønland stengt søndag kveld, opplyser den danske luftfartsmyndigheten Naviair.

Ifølge den europeiske luftfartsorganiasjonen kan asken spre seg til Storbritannia, Frankrike og Spania i løpet av morgendagen. Da kan flytrafikken i disse landene lammes.

(Saken fortsetter under bildet)

Bonden Anna Hardadottir i Horgsland fører en hest gjennom askeskyen

Folk på Island våkner til en mørkegrå, tåkelignende luft i dag. Dette bildet fra søndag viser bonden Anna Hardadottir i Horgsland som fører en hest gjennom askeskyen.

Foto: Vilhelm Gunnarsson / Afp

Kan komme tirsdag

Kart som viser askekonsentrasjon fra FL200 til FL350 0600 UTC

Kart som viser hvor asken er på flyhøyde 200 til 350 kl. 07.00 norsk tid.

Foto: Met Office
Kart som viser askekonsentrasjon fra FL200 til FL350 1200 UTC

Asken på flyhøyde 200 til 350 kl. 13.00 norsk tid.

Foto: Met Office
Kart som viser askekonsentrasjon fra FL200 til FL350 1800 UTC

Asken på flyhøyde 200 til 350 kl. 19.00 norsk tid.

Foto: Met Office

Tirsdag og onsdag er værsituasjonen slik at det kan komme aske til Norge, opplyser statsmeteorolog Øystein Hov ved Meteorologisk institutt.

– Men nå er det tegn fra Island på at utslippet ikke når så høyt. Det er dermed ikke sikkert at askeskyen kommer hit, sier Hov.

Prognosene viser at askeskyen det første døgnet vil trekke nordover mot Barentshavet, ifølge Laila Fodnes Sidselrud, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt.

– Men beregninger viser at askeskyer fra Island vil gå mot Skottland og Irland fra rundt midnatt, sier Sidselrud til NTB.

Hvilken retning askeskyen tar, kommer blant annet an på hvor høyt opp asken går.

– Det er ulike vindretninger i ulik høyde, forklarer Sidselrud.

Potensielt problematisk

Utbruddet under isbreen Vatnajökull er langt kraftigere enn utbruddet under Eyjafjallajökull i fjor, som lammet flytrafikken på begge sider av Atlanterhavet.

– Utbruddet er vesentlig kraftigere, og har potensial til å bli like problematisk som utbruddet i fjor, sier seismologen Reynir Bödvardsson ved Uppsala universitet til nyhetsbyrået TT.

Natt til mandag økte intensiteten i utbruddet, og vulkanen fortsetter med å spy damp og aske 10-12 kilometer opp i luften.

Ifølge Bödvardsson holder det at Grimsvötn fortsetter å spy ut aske og at vindretningen snur for at konsekvensene blir alvorlige.

– Luftstrømmene er gunstige akkurat nå, og ser ut til å være det nærmeste døgnet. Derimot har aktiviteten i Grimsvötn ikke minket, slik man hadde håpet på. Vi ser ikke at askeproduksjonen minker, heller tvert imot, sier Bödvardsson.

Kan vare lenge

Han synes utviklingen av utbruddet er det samme som i Eyjafjallajökull i fjor, men vil ikke uttale seg om hvor lenge utbruddet i Grimsvötn kan pågå.

– Det kan vare i dager, uker eller enda lengre, sier han.

Grimsvötn er Islands mest aktive vulkan, og har hatt flere utbrudd de siste tiårene.

– Men nå viser det seg at dette er et mye større utbrudd enn de Grimsvötn hadde i 1996, 1998 og 2004, sier han.

Større partikler

Det er ikke sikkert at konsekvensene av utbruddet blir like store som ved fjorårets utbrudd.

Årsaken er at asken er mer grovkornet. Den vil derfor falle raskere ned, og trolig ikke bli ført fullt så langt av gårde med vinden.

– Mesteparten vil sannsynligvis lande i sjøen rundt Island, eller på selve Island. Relativt lite vil bli vindtransportert til for eksempel Norge, sier geolog og vulkanekspert Rune Selbekk ved Naturhistorisk museum til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt