Hopp til innhold

Ikke enige om maktoverføring i Jemen

Avtalen om maktoverføring i Jemen er ikke signert, sier kilder nært forhandlingene. Onsdag reiste sjefmegleren fra landets hovedstad.

Ali Abdullah Saleh

Får immunitet: Ali Abdullah Saleh har inngått en avtale som gir immunitet mot straffeforfølgelse.

Foto: MOHAMMED HUWAIS / AFP

Tidligere onsdag ble det meldt at Jemens president og opposisjonen var enige om en avtale for overføring av makt. I avtalen inngår det at presidenten og hans medarbeidere tilbys immunitet fra straffeforfølgelse.

Sjefmegler Abdullatif al-Zayani fra Samarbeidsrådet for Persiabukta (GCC) forlot onsdag hovedstaden Sanaa uten en signert avtale.

Det sier kilder som har stått nært forhandlingene mellom regimet og opposisjonen til nyhetsbyrået AFP.

Skylder på Saleh

Generalsektretær i GCC, Abdullatif bin Rashid Al-Zayani

Sjefmegler Abdullatif al-Zayani fra Samarbeidsrådet for Persiabukta (GCC) forlot onsdag hovedstaden Sanaa uten en signert avtale.

Foto: Hassan Ammar / Ap

Ifølge Mohammed Qahtan, talsperson for opposisjonen i parlamentet, har Saleh trukket seg fra avtalen.

– Vi var enige sent på tirsdag, men denne morgene endret de mening, sier Qahtan til AFP. Ifølge ham nekter president Ali Abudallah Saleh å signere.

Uttalelsen står i kontrast til de fra tidligere på dagen. Da sa både opposisjonsleder Yaha Abu Usbua og presidentens rådgiver Ahmed al-Sufi at partene var enige om en avtale om maktoverføring.

Ifølge planen fra Samarbeidsrådet for Persiabukta skal Saleh gå av innen 30 dager, og det skal holdes presidentvalg om to måneder. I tillegg skal Saleh og hans nærmeste medarbeidere tilbys immunitet fra straffeforfølgelse.

  • Les også:

Ber Saleh signere

Det skal ha blitt gjort noen endringer i planen etter innvendinger fra amerikanske og europeiske diplomater, ifølge Reuters.

USA ber nå Jemens president om å signere planen som kan bidra til å stanse voldsbruken i landet.

President Barack Obamas rådgiver John Brennan ber Saleh om å skrive under på og iverksette avtalen.

Blodige demonstrasjoner

Jemen har i lengre tid vært preget av uro og demonstrasjoner mot president Saleh.

Rundt 180 mennesker er drept i forbindelse med demonstrasjoner mot Saleh de siste tre månedene, ifølge tall fra aktivister og helsearbeidere.

I tillegg til demonstrasjonene mot regimet i Jemen er myndighetene i konflikt med separatister i sør og sjiamuslimske opprør i nord, samt al-Qaida-krigere.

SISTE NYTT

Siste nytt