Hopp til innhold

Pakistan presses fra USA til Kina

Etter drapet av Osama bin Laden er mange i USA forbannet på Pakistan og truer med å trekke tilbake mange milliarder dollar i støtte. Pakistan svarer med å strekke ut hånden til sin gode venn Kina.

Wen Jiabao og Yousuf Raza Gilani

Statsministrene Wen Jiabao og Yousuf Raza Gilani inspiserer æresgarden til ære for det pakistanske Kina-besøket.

Foto: JASON LEE / Ap

Pakistans statsminister Yousuf Raza Gilani snakket i dag varmt om Pakistans vennskap med Kina, og roste det at de gode relasjonene fortsetter selv om alle ytre omstendigheter varierer.

Gilani er på et fire dager langt besøk i Kina - det første siden amerikanske elitesoldater tok livet av Al Qaida-leder Osama bin Laden inne i Pakistan 2. mai. Drapet på bin Laden har gjort forholdet mellom Pakistan og USA anstrengt.

Helge Lurås

NUPI-rådgiver Helge Lurås forklarer forholdet mellom USA, Kina og Pakistan.

Foto: NUPI

Ser rødt i USA

Pakistan er et viktig land for verdens stormakter. Landet kan være en muslimsk alliert i en kompleks region med mange kryssende allianser, og det ligger sentralt plassert for frakt av varer. I tillegg er landet det eneste muslimske landet med atomvåpen.

– USA og Kina konkurrerer om Pakistans gunst. Begge ønsker landet på sin side, og Pakistan har derfor gode kort på hånden, sier NUPI-rådgiver Helge Lurås. Han sier at Pakistan ser på Kina som en pålitelig venn, mens de har erfart at USA bare bruker Pakistan så lenge de selv har umiddelbar interesse av det.

Derfor har USAs senator og tidligere presidentkandidat John Kerry denne uken vært i Pakistan for å få forholdet mellom pakistanske og amerikanske myndigheter tilbake på et bedre spor . Men Gilani har brukt tiden på å rose Kina som en prøvet og sann venn - en «allværsvenn».

Slike uttalelser får amerikanske toppolitikere til å se rødt, og når de kombineres med mistanken om at pakistanske ledere visste mer om bin Laden enn de tør innrømme, ønsker flere å kutte i USAs økonomiske støtte til Pakistan.

– Det er vanskelig for alle land å være i motsetning til USA. Da kan man oppleve vanskeligheter i en rekke internasjonal fora. Men for Pakistans del gjelder det også veldig mange penger i form av direkte overføringer samt tilgang til avansert våpenteknologi, så et brudd med USA sitter langt inne for Pakistan.

– Et slitesterkt vennskap

– Pakistan og Kina er nære venner og gode naboer. Vårt slitesterke vennskap er dypt forankret i hjertene og hjernene til våre to folk, sa Gilani da han tidlig onsdag holdt en tale i den kinesiske byen Suzhou.

John Kerry og Hussain Haqqani

John Kerry møter Pakistans ambassadør til USA.

Foto: AAMIR QURESHI / Afp
Yusuf Raza Gilani

Pakistans statsminister Yusuf Raza Gilani snakker varmt om Kina.

Foto: CHARLES PLATIAU / Reuters

– Forholdet vårt er et eksempel på gjensidig forståelse, full tillit, samarbeid og harmoni.

Uttalelsene er de samme som han sa i et intervju med Kinas statlige nyhetsbyrå Xinhua: «Vi er stolte av at Kina er vår beste og mest fortrolige venn, og Kina vil alltid finne Pakistan ved sin side».

Gilani kom til Shanghai sent 17. mai og er på vei til Beijing for å møte statsminister Wen Jiabao i løpet av dagen. De to skal blant annet snakke om den globale kampen mot terror. Gilani kommer også til å treffe president Hu Jintao i løpet av besøket.

– Kina og Pakistan har et forhold basert på strategiske fellessinteresser. Begge land ønsker å demme opp for indisk innflytelse i ragionen, og Kina trenger Pakistan som handelskorridor ikke minst for energi. Kinas og Pakistans allianse er solid forankret og trolig av en langsiktig natur, sier Lurås.

– Kineserne har forbindelser med Pakistan på litt andre måter enn vestlige land. Det handler mye om økonomi og forretningsvirksomhet, teknologioverføring og samarbeid på offisersnivå. Det er mye mindre av den direkte pengeoverføringen som USA driver med, sier Lurås.

Roses og kritiseres for kampen mot terror

Helt siden angrepet mot bin Laden har amerikanerne spurt seg hvordan det er mulig at Al Qaida-lederen klarte å skjule seg uten hjelp fra Pakistans mektige etterretning.

Samtidig har myndighetene i Kina flere ganger rost Pakistan. Fra det kinesiske utenriksdepartementet hylles Pakistan blant annet for alt landet ofrer i kampen mot terror.

Men det er tydeligvis ikke nok for alle medlemmene av den amerikanske Kongressen. Ifølge Kerry har sinte kongressmedlemmer kommet med krav om at alle pengene som er sendt til Pakistan, skal revideres.

Den republikanske Idaho-senatoren James Risch, for eksempel, mener at det er vanskelig for vanlige amerikanere å forstå hvorfor et USA i økonomiske vanskeligheter skal forsette å sende penger til Pakistan samtdig som at «statsoverhodet reiser til Kina og sier at Kina og Pakistan er bestevenner».

Forholdet mellom USA og Kina viktigst

– Det er mer regelmessig og høytstående kontakt mellom Pakistan og USA enn det er mellom Pakistan og Kina, men forholdet mellom Pakistan og Kina er mer basert på gjensidig tillit og praktisk samarbeid på lavere nivåer. Det er ikke en fullverdig allianse mellom Pakistan og USA selv om begge parter snakker om det i offentligheten. Til dels driver de en stedfortrederkrig: Den pakistanske hæren støtter antiamerikanske grupper i Afghanistan, mens USA foretar militære operasjoner inne på pakistansk territorium uten å underrette mindighetene, sier Lurås.

Det er fra Kina Pakistan kjøper mest våpen, og myndighetene i Islamabad ser på Kina som en viktig regional motvekt til landets gnisninger med nabolandet India.

I USA frykter man ikke bare Al Qaida i Pakistan, men et sammenbrudd slik at radikale grupper får kontroll over atomvåpen.

– Det viktigste globale forholdet fremover er det mellom den nedadgående makten USA og den fremadstormende makten Kina. Det kanskje viktigste asiatiske forholdet står mellom India og Kina. I begge disse geopolitiske perspektivene er Pakistan svært viktig for både USA og Kina. Men Kina ønsker heller ikke at Pakistan skal bryte med USA. De ønsker ikke å provosere fram konfrontasjon og konflikt med amerikanerne. I det minst ikke ennå, sier Lurås.

SISTE NYTT

Siste nytt