Hopp til innhold

Snart like farlig å flykte fra Libya som å bli igjen

Det er snart like risikabelt å flykte fra kampene i Libya som å bli og kjempe mot Gaddafi. Kanskje har så mange som 1500 druknet på vei til friheten.

Video Leter etter omkomne ved Lampedusa

NETT-TV: Redningsmannskaper søker etter omkomne fra båtulykken utenfor Lampedusa.

Å flykte fra konflikten i Libya har blitt nesten like risikabelt som å bli og delta i krigen. I løpet av få uker har mange hundre desperate immigranter druknet i lite sjødyktige båter i forsøket på å krysse Middelhavet.

Ingen teller de døde

Den verste katastrofen skjedde i slutten av forrige uke. Vitner har rapportert å ha sett at et fartøy med mellom 500 og 600 flyktninger om bord forlise utenfor kysten av Libyas hovedstad Tripoli i slutten av forrige uke. Mange døde ble observert i sjøen, men ingen teller likene.

– Den tragiske sannheten er at vi nok aldri får vite hvor mange som druknet i denne siste tragedien, sier Jean-Philippe Chauzy, talsmann for Den internasjonale organisasjonen for migrasjon, IOM.

– Slik er realitetene i Libya nå, sier Chauzy til nyhetsbyrået Reuters.

På revolusjonsplassen i Benghazi 3. mai

Såret soldat i rullestol på Revolusjonsplassen i Benghazi 3. mai.

Foto: SAEED KHAN / Afp

FNs høykommissær for flyktninger anslår at minst 800 mennesker er savnet i løpet av siste halvannen måned – og det er tall fra før båten med 600 om bord sank utenfor Libya før helgen.

Fra andre deler av Afrika

De fleste flyktningene er ikke libyere, men fra Afrika sør for Sahara. Og de er neppe interessert i å kjempe verken for opprørere eller Gaddafi. De har flyktet i håp om å få en jobb og et bedre liv – i Libya, Nord-Afrika eller Europa.

Høykommissæren har ikke oversikt over omkomne flyktninger. Ingen i FN kan heller gi eksakte tall på hvor mange som er drept i krigshandlingene i Libya. Men det er antatt at tallet er oppe i mange tusen.

Libyas avhoppede FN-ambassadør Gene Cretz har sagt at han har sett anslag på mellom 10.000 og 30.000 drepte i kampene siden opprøret startet. Men også han sier at det ikke finnes nøyaktige tall.

Andres anslag er langt lavere – under 10.000 drepte.

Hit har libyerne flyktet

Hit har libyerne flyktet. I tillegg har over 80.000 flyktet sørover, til Niger, Chad og Sudan. (TCN - innbyggere fra et 3.land)

Foto: Reuters

Ingen fløy dem ut

De som flykter i dårlige båter er de store taperne i Libya-konflikten. Flyktningene ble sittende fast langs den libyske kysten da krigen startet, og hadde ingen myndigheter som hentet dem hjem med skip eller charterfly da kampene brøt løs.

Ifølge IOM har over 10.000 flyktninger kommet i land på øyer i Middelhavet siden opprøret i Nord-Afrika startet. Bare forrige helg kom rundt 2000 båtflyktninger.

Hjelpeorganisasjonene mener at noe kan gjøres for å hindre tallene på druknede flyktninger i å stige ytterligere.

I dag ba en talskvinne for FNs flyktningkommissær NATO og alle europeiske stater om å sette inn mer pålitelige og effektive tiltak for å kunne redde flyktninger i havsnød.

– Vi har vært i kontakt med representanter for NATO - vi har appellert til dem om at de i det minste må være bevisst om at det blir flere og flere båter med problemer, sa Melissa Fleming i Genève i dag.

Livsfarlig flukt

I går benektet NATO beskyldninger om at de hadde vært klar over at en båt med afrikanere var i drift i Middelhavet uten å hjelpe. De 62 flyktningene om bord omkom av vannmangel og sult.

Mange av båtflyktningene har vært igjennom mye før de når land. Noen forteller at de er tvunget om bord i elendige båter av libyske soldater. Andre sier at de ble lovet å få seile gratis, men ble fratatt alt de hadde om bord på båten.

Mange er desorienterte og forvirrede, forteller hjelpeorganisasjonene. En somalisk kvinne som klarte å svømme tilbake til Libyas kyst etter at skipet hun var om bord på, sank, fortalte en hjerteskjærende historie til redningsmannskapene:

Hennes fire måneder gamle baby døde om bord i den første båten. Så ble hun jaget fra båten og til en annen båt, som sank - og hun måtte legge på svøm.

Libya - evakuering fra Misrata

Farlig å krige også: En såret opprørssoldat i smerter blir evakuert av organisasjonen OIM fra Misrata - på et sjødyktig skip.LES

Foto: MARWAN NAAMANI / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt