Hopp til innhold

Norsk ulvetispe over svenskegrensa

En GPS-merket ulvetispe fra Hedmark har gjennom våren vandret over svenskegrensa til Sør-Sverige. Mangel på «ledige ungkarer» kan være grunnen, tror ulveatferdsekspert Runar Næss.

Ulv

Illustrasjonsfoto. Unge ulvetisper holder seg vanligvis i nærheten av flokken sin, men det finnes visse unntak.

Foto: NRK

Den norske ulvetispa har iløpet av noen måneder vandret fra Hedmark, via Värmland, Örebro og Östergötland til Kalmar i Sør-Sverige, skriver den svenske avisen barometern.se.

Ulveatferdsekspert Runar Næss sier det er vanlig atferd for ulven å forlate familien for å finne seg en make, men at mangelen på "ledige ungkarer" i Norge kan ha ført til en lengre vandring for nettopp denne ulvetispa.

– Ulver har en biologisk instinkt til å finne partnere utenfor familien for å unngå innavl. Det finnes veldig få ulver i Norge og det er allerede en del innavl i de norske familienen, sier Næss.

Går langt i jakten etter partner

Det er ikke uvanlig for unge ulver å forlate flokken for å finne seg en partner og bygge revir.

Ulvetispene holder seg ofte i nærheten av flokkens territorium. Men det finnes unntak.

– Et eksempel er en ulv som vandret over 200 mil fra Midt-Sverige tilbake til Finland, sier atferdsekspert Runar Næss.

Kan føre til ulvebestand i Småland

– Hvis tispa finner en ulv av det motsatte kjønn og et egnet område å etablere seg, kan være starten på etablering av ulvi Småland, sier Håkan Sandvik, prosjektleder for den svenske delen av Scandinavian forskningen Skandulv, til den svenske avisen Barometern.

Runar Næss sier dette avhenger av om det tillates politisk at ulven etablerer seg i området og geografiske spørsmål om det er egnet for ulven å bo der.

– Men en ny familie og nytt liv betyr jo alltid starten på noe, sier Næss.

– Den norske ulvestammen bør bort

Samtidig som den norske ulven er på svensketur, varsler Høyre her hjemme at de vil ha en kraftig innstramming i rovdyrpolitikken.

Stortingsrepresentant Gunnar Gundersen tar ifølge VG til orde for å fjerne hele den norske ulvestammen, men fikk ikke landsmøtet med på å gå så langt.

Landsmøtet uttalte enstemmig søndag at norsk rovviltpolitikk har vært forfeilet og fortrengt grunnlaget for landbruk.

– Vi skal fortsatt ha ynglende ulv i Norge, men det skal være øvre og nedre bestandsgrenser. Høyre er også svært skeptisk til dagens ulvesone, sier Bjørn Lødemel, Sogn og Fjordane-representanten som blir Høyres mann i forhandlingene i Stortinget.

SISTE NYTT

Siste nytt