Hopp til innhold

– Soldater har drept fem demonstranter

Syriske sikkerhetsstyrker skal ha skutt og drept fem demonstranter og skadet mange flere i byen Homs.

Syrisk hær

Godt lastet med militære midler, har syriske myndigheter de siste dagene sendt soldater og stridsvogner til flere byer. Demonstrantene vil ikke la seg skremme.

Foto: LOUAI BESHARA / Afp

Menneskerettighetsaktivister sier til AFP over telefon at sikkerhetsstyrkene skyter inn i menneskemengden. Fem personer har blitt drept i dagens demonstrasjoner.

Syrisk militære ble satt i beredskap før fredagsbønnen. Da bønnen var ferdig tok demonstranter igjen til gatene for å kreve at president Bashar al-Assad må gå.

I byen Tel rett nord for hovedstaden Damaskus skyter sikkerhetsstyrkene mot demonstrantene, og nyhetsbyrået Reuters melder om flere sårede.

I hovedstaden har flere tanks tatt oppstilling nær Barzeh-distriktet.

– De skjøt mot en folkemengde på flere hundre demonstranter, sier et vitne på stedet.

Motstandere av president Bashar al-Assad har kalt inn til en ny dag med landspredte protester mot regimet, og kaller masseprotesten i dag for «konfrontasjonsdagen.»

– Krever løslatelse av familiemedlemmer

Det ventes at flere tusen vil være delaktige i protestene etter fredagsbønnen – som er den eneste anledningen syrere har til å samle seg lovlig på offentlige steder.

Rundt 2000 mennesker i i den østlige delen av Damaskus marsjerte i gatene etter fredagsbønnen og krevde løslatelse av sine familiemedlemmer, melder nyhetsbyrået Reuters.

Flere hundre mennesker har i løpet av de siste dagene blitt arrestert for å ha deltatt i demonstrasjoner.

Vitner sier at demonstrantene ble stanset av sikkerhetspolitiet som hadde blokkert alle hovedveier inn til hovedstadens sentrum.

Sju uker med protest

Demonstrasjonene som er ventet i dag anses som en prøve på hvor sterk støtte regimekritikerne har i befolkningen. Dette er den syvende uken med voldelige protester i Syria.

– Soldater med rifler skremmer ikke folket lenger, sier en lege som skal delta i protestene til Al Jazeera.

Slår ned på demonstrantene

Samtidig demonstrerer tusenvis av kurdere lenger øst i Syria. De krever politisk frihet, men sier at Syria må stå samlet, ifølge Reuters.

Godt lastet med militære midler, har syriske myndigheter de siste dagene sendt soldater og stridsvogner til flere byer, blant annet Homs, Rastan og Banias.

Også i Damaskus forstader Irbin, Douma, Saqba og i byen Tel, nord for hovedstaden, står dusinvis av pansrede kjøretøyer og tungt bevæpnede styrker, ifølge Reuters.

Myndighetene kringkaster gjennom syrisk fjernsyn at aktivister må skaffe seg tillatelse til å demonstrere.

Hæren kunngjorde torsdag at de trakk seg ut av Deraa, byen som har vært under militær beleiring siden 25. april, men understreket at aktivistene fortsatt er under hærens kontroll.

Bilder fra byen viser massive ødeleggelser, med avskallede bygninger og nedbrente biler. Aktivister forteller at en alvorlig humanitær krise har rammet dem, de mangler mat, vann og elektrisitet

Leverte medisiner

Hjelpearbeidere fra blant andre Røde Kors leverte sin første nødhjelpsforsyning i Deraa torsdag.

USA og Italia advarte samtidig Syria om at de vil få alvorlige konsekvenser om de ikke stanser volden mot demonstrantene.

Tallene på mennesker som er drept i opprørene i Syria har steget til 560 døde.

Myndighetene legger skyld på demonstranters « væpnede terrorgrupper», og sier at de har brukt vold og drept flere medlemmer i sikkerhetsstyrkene. Syrisk fjernsyn har vist det som er antatt å være tilståelser fra demonstranter arrestert i Deraa, og spyr ut bilder av våpen som har blitt beslaglagt.

SISTE NYTT

Siste nytt