Hopp til innhold

Journalister risikerer livet på jobb i Somalia

Det krigsherjede landet er naturlig nok ett av de aller vanskeligste å arbeide i for journalister.

Somalske journalister

Somalske journalister har fått utdelt skuddsikre vester og hjelmer for å beskytte seg på jobb.

Foto: MOHAMED DAHIR / AFP

Kampene mellom Al Shabaab-opprørere og fredsbevarende styrker fra den afrikanske unionen fortsetter med blodige tap på begge sider i Somalia.

Tre journalister ble drept i fjor, flere kidnappet og mange truet på livet sammen med sine familier, viser oversikten fra den afrikanske journalistføderasjonen.

Al-Shabab overtok blant annet flere radiostasjoner og gjorde dem til talerør for den ytterliggående islamistiske bevegelsen.

Mange sitter fengslet

Men vel så ille er situasjonen for journalister i Eritrea.

Landet, som fikk sin uavhengighet i 1993 etter en tretti år lang krig for løsrivelse fra Etiopia, er blitt det største journalistfengslet i Afrika.

Mer enn tjue journalister sitter bak lås og slå, noen har vært fengslet i nærmere ti år.

Og det er lite verdenssamfunnet får gjort, forteller David Makali, som er direktør for Media-instituttet i Nairobi.

– Problemet er at det er veldig vanskelig å få gjort noe. Regjeringen i Eritrea har omhyggelig sørget for ikke å bli avhengig av støtte fra vestlige land. Den kan be dem dra til helvete – hvordan har dere tenkt å straffe oss? Det er derfor situasjonen for journalistene i landet er så fryktelig som den er, sier Makali til NRK.

Banket opp og fengslet

Makali vet hva det vil si å tråkke en president eller regjering på tærne.

Som journalist ble han arrestert, banket opp og fengslet i fire måneder da Daniel Arap Moi var president i Kenya.

– Vi havnet i trøbbel med regjeringen en rekke ganger, vi ble hentet og forhørt av politiet og angrepet når vi gikk på gaten om natten, forteller han. Men det verste var å bli stilt for retten basert på falske anklager, og så oppleve at dommeren tok dem til følge, sier han.

Kenya - et paradis for pressefrihet

Kenya var på randen av borgerkrig for tre år siden etter det omstridte presidentvalget i november 2007.

FNs tidligere generalsekretær Kofi Annan grep inn og fikk roet det hele ned før for mange kenyanere ble drept eller internt fordrevet.

Siden har en ny konstitusjon sett dagens lys – og pressefriheten i landet er blitt et eksempel til etterfølgelse for resten av Afrika, mener David Malkali.

– Kenya er nå blitt et paradis i forhold til pressefrihet. Vi har kommet langt når den er blitt grunnlovsfestet, sier han.

Men det har vært en tung marsj i de åtte årene Mwai Kibaki har vært president.

– I begynnelsen har han ikke hatt sans for pressen i det hele tatt. Banditter har brutt seg inn i avisredaksjoner og ramponert dem, journalister angrepet på gaten og i taler fra ledende politikere. Men det har gått seg til i Kenya. Heldigvis, sier David Malkali.

SISTE NYTT

Siste nytt