Hopp til innhold

Obama lover hjelp til tornado-ofre

Mens svimeslåtte overlevende leter etter sine eiendeler i restene av pulveriserte boliger etter tornadoene som har rammet Sørstatene, lover president Barack Obama statlig hjelp.

Tornado USA

Byen Tuscaloosa i delstaten Alabama ble hardt rammet av tornadoer. Staten er den hardest rammede staten og hele 210 personer er døde bare her.

Foto: STR / Reuters

Obama og hans kone Michelle reiser fredag til Alabama for å vise sin medfølelse med ofrene som i mange tilfeller ikke har noe igjen etter at en serie stormer og tornadoer har herjet det sørøstlige USA de siste dagene.

Barack og Michelle Obama

President Barack Obama og kona Michelle reiste fredag til Alabama for å se på ødeleggelsene.

Foto: SAUL LOEB / Afp

Obama kalte torsdag kveld tapet av menneskeliv for hjerteskjærende og ødeleggelsene for intet mindre enn katastrofale.

Antall døde etter de over 160 kraftige tornadoene er kommet opp i 313, 210 bare i Alabama, som er hardest rammet. I tillegg er minst 1.700 mennesker kjørt til sykehus med større eller mindre skader, og en million er uten strøm.

Brannmenn og hjelpemannskaper i Alabama fortsetter å lete etter overlevende i Tuscaloosa og andre byer.

LES: Mange omkomne i den verste tornadosesongen i USA på 40 år

LES: Flere enn 300 døde i tornadoer

Flishauger

I noen områder, ikke minst i universitetsbyen Tuscaloosa, er hele nabolag jevnet med jorda. Boliger ligger igjen som flishauger mellom veltede og knuste biler og trær som er revet opp med rota og knekt tvers over.

Tornado i Alabama

De kraftige virvelvindene ødela hjemmene til tusener av mennesker.

Foto: Gary Cosby Jr / Ap

– Jeg klarte meg så vidt. Jeg gjemte meg i et skap, holdt en pute over ansiktet og holdt fast for bare livet mens stormen sugde meg til seg, sa Angela Smith, en av de mange som berget livet ved å gjemme seg i badekar, kott og kjellere.

Den enorme tornadoen som traff Tuscaloosa, kan ha vært den største i delstatens historie. Ifølge meteorologen Josh Nagelberg var den en kilometer bred.

Studenten Adam Melton satt og fulgte med på tornadoen på internett til han skjønte at den var på vei rett mot ham. Han gjemte seg under huset inntil hele huset plutselig ble blåst vekk av stormen rett over hodet hans.

Universitetet rammet

På en av parkeringsplassene ved Alabama-universitetet, der det hittil er bekreftet at 36 har mistet livet, etterlot tornadoen seg et tjuetall forvridde biler, mange av dem oppå hverandre.

Severe Weather Alabama

Bare en flishaug er igjen av huset til Chris Hanenburgs søster i Rainsville, Alabama.

Foto: MARK ALMOND / Ap

Borgermester Walter Maddox fortalte CNN at hele byens infrastruktur er totalt ødelagt.

– Når man ser på denne stripen av ødeleggelse, som er åtte til elleve kilometer lang og en kilometer bred, er det vanskelig å skjønne hvordan folk har overlevd. Det er deler av byen jeg ikke kjenner igjen, sier han.

Også Birmingham, som er Alabamas største by med en million innbyggere, er hardt rammet. Borgermester William Bell sier at hele nabolag er borte.

LES: – Vi løper til bomberommet med en gang vi hører den komme

Vanlig fenomen

Tornadoer er et vanlig fenomen i Sørstatene og Midtvesten, men det er sjelden ødeleggelsene blir så omfattende som etter de siste dagenes stormer. Uværet er blitt den verste naturkatastrofen i USA siden orkanen Katrina raserte New Orleans.

Til sammen 21 delstater mellom Mississippi-elva og atlanterhavskysten er berørt. I Mississippi er det 30 omkomne, og andre har mistet livet i Tennessee, Georgia, Virginia, Kentucky og Arkansas.

En ekspert på forsikringer, Jose Miranda, tror gjenoppbyggingen etter uværet kan koste flere milliarder dollar. Beløpet er i samme størrelsesorden som da Oklahoma City ble rammet i 1999 eller Kansas, Missouri, Arkansas og Oklahoma i 2003.

Næringslivet er hardt rammet. Blant annet ble 200 kyllingfabrikker med 4 millioner kyllinger ødelagt i staten som er USAs tredje største kyllingprodusent.

Atomkraftverket Browns Ferry ventes å holde stengt i fire dager, kanskje i flere uker, mens kraftledninger repareres. Anlegget selv motsto tornadoene, og alle systemer som skal holde reaktorene nedkjølt, fungerte.

Video Etter tornadoene i USA

NETT-TV: Etter tornadoene i USA

SISTE NYTT

Siste nytt