Hopp til innhold

Muslimsk skilsmisse gjennom sms

Det er så mange muslimske menn i Tajikistan som velger å skille seg gjennom tekstmeldinger at myndighetene i landet nå vil forby sms-skilsmisser.

Skilsmisse gjennom sms

Disse tre små tekstmeldingene har gjort slutt på flere ekteskap i land som Tajikstan, Malaysia og Saudi Arabia.

Foto: Su Thet Mon / NRK

Livet til 33 år gamle Marina Dodobayeva forandret seg drastisk i løpet av den korte tiden det tar å lese en tekstmelding, skriver nyhetsbyrået AP.

Hun fikk nemlig en tekstmelding fra sin ektemann gjennom 14 år med ordene «Talaq talaq talaq», som betyr «skilsmisse, skilsmisse, skilsmisse».

I løpet av 30 sekunder ble Dodobayeva en av de mange kvinnene i det muslimske landet Tajikistan som har opplevd å bli skilt gjennom sms.

Tradisjon møter teknologi

Selv om skilsmisse er uvanlig i islam, tilsier en muslimsk tradisjon at en mann kan gjøre slutt på ekteskapet ved å si ordet "talaq" (skilsmisse) tre ganger til sin kone.

Det er kun menn som har rett til å kreve skilsmisse på denne måten.

Etter mobiltelefonens inntog i hverdagslivet opplever stadig flere muslimske kvinner å bli skilt gjennom tekstmeldinger.

Mange tajik-ekteskap er udokumentert, noe som gjør det nærmest umulig å si hvor mange skilsmisser det skal være snakk om.

Men religiøse ledere skal ha merket at stadig flere fortvilede kvinner kommer til moskene for å få hjelp og råd etter å ha blitt «digitalt dumpet», skriver AP.

Fatwa mot sms-skilsmisser

I følge nyhetsbyrået AP skal økningen på «sms-skilsmisser» skal være så høy at landets religiøse ledere har erklært en fatwa mot praksisen.

– Familier burde ikke splittes, men hvis det er slik at en skilsmisse er uunngåelig bør menn ha nok respekt for sine koner til å gi dem beskjed ansikt til ansikt, sier Umarali Nazarov ved Tajik Islam Institutt til croatiantimes.com.

Denne trenden ser man også i andre muslimske land som Malaysia, Saudi-Arabia, Singapore og De forente emirater.

I 2001 satte myndighetene i Singapore et forbud mot skilsmisser gjennom sms.

SISTE NYTT

Siste nytt