Hopp til innhold

Tar med norsk flagg på romferd

Han har norske forfedre, og tar med seg et norsk flagg på sin siste ekspedisjon i verdensrommet. Det handler om røtter.

Mike Fossum

Astronauten Mike Fossum.

Jon Gelius

Den norskættede astronauten Mike Fossum har aldri vært i Norge, men føler så sterke bånd til sine utvandrede forfedre at han tar med familiens gamle norske flagg på sin siste ekspedisjon i verdensrommet.

– Det handler om arv og røtter. Vi har lov til å ta med noen få personlige eiendeler på romferden og jeg føler for å ta med det lille norske flagget vi har hjemme i Texas, sier Mike Fossum til NRK.

I slutten av mai legger 54-åringen ut på sin tredje ekspedisjon til den internasjonale romstasjonen for å være der i et halvt år.

Slutt på en epoke

Toalett på romferge

Toalettet om bord er lite og trangt. Man må seles fast for å få satt seg i den vektløse tilstanden.

Foto: Jon Geilus

Mike Fossum er teknisk ingeniør og har vært med både å designe og bygge den internasjonale romstasjonen. Han har bak seg år med intens trening og møysommelige forberedelser.

De to tidligere romferdene hans var begge med romfergen «Discovery». Nå må Mike Fossum klare seg uten de velkjente romfergene som fremkomstmiddel.

Budsjettkutt og pengemangel tvinger NASA til å parkere romfergene for godt på landjorda. En epoke i amerikansk romfartshistorie er snart over. For astronaut Mike Fossum er det vemodig å vite at romfergen «Discovery» nå havner på museum.

Gjensyn på museum

– Det er underlig å tenke på at neste gang jeg får se «Discovery» er på romfartsmuseum. Det gir meg blandede følelser å vite at hun aldri mer skal frakte oss astronauter ut i verdensrommet, sier Fossum.

Romferge

Det er dimensjoner over romfergene som nå parkeres for godt på landjorda etter 30 års tjeneste.

Foto: Jon Gelius

Romfergen «Discovery» ble satt på bakken i mars. Søsterskipet «Endeavour» skal ut på sin siste tur 29. april, før «Atlantis»setter punktum for 30 års romfergeprogram i juni.

De amerikanske romfergene har også vært rammet av katastrofer. To av fem, «Columbia» og «Challenger», forulykket og eksploderte under sine ekspedisjoner.

– Som Gud fra oven

Astronat-bekledning

Bekledningen er tilpasset de enorme temperaturforskjellene som er i verdensrommet.

Foto: Jon Gelius

Det er fem år siden Mike Fossum for aller første gang tok av med romfergen Discovery med kurs for den internasjonale romstasjonen. På hans jomfrutur i verdensrommet var det mange sterke inntrykk på en gang.

– Jeg tenkte «Oh my God», det er ikke film eller TV. Det er faktisk jeg som titter ut av et vindu og kikker ned på jordens overflate. Det var mektig. Du føler på en måte at du har samme utsynet som Gud fra oven, sier han stillferdig.

Til sammen har Mike Fossum vært hele seks ganger på operasjonsturer utenfor romstasjonen for å klargjøre eller reparere de avanserte instrumentene som finnes på utsiden. Han medgir at det føles litt skremmende å henge slik utenpå romfartøyet.

Jeg konsentrerer meg så hardt om å gjøre jobben og komme meg inn igjen på romstasjonen. Skulle jeg gjøre et feilgrep og miste taket, er det ikke så lett å få meg tilbake fra verdensrommet.

Mike Fossum, astronaut

Om få uker er Mike Fossum selv tilbake i verdensrommet og til en tilværelse der ett normaldøgn på jorda blir unnagjort på halvannen time med skifte av dagslys og nattemørke. Han føler seg priviligert som får oppleve skaperverket fra oven.

Tar med flagget

Oldeforeldrene hans utvandret fra Norge, trolig fra Fossum i Bærum. Selv har Mike Fossum aldri vært i Norge. På sin aller siste romferd tar han med seg familiens gamle norske flagg ut i verdensrommet.

«Du må aldri glemme gamle Norge», sier han plutselig på perfekt norsk og ler.

– De ordene lærte jeg av min far som aldri fikk besøke Norge, men som følte sterkt for sine røtter. Da jeg vokste opp i Sør-Dakota var jeg med min far på gudstjenester der alt foregikk på norsk. Jeg forstod ingen ting, sier han.

Også norske juletradisjoner er holdt i hevd. Hver jul spiser Mike Fossum og hans familie lutefisk og lefse.

– Jeg håper jeg en dag får oppleve Norge. Det ville vært stas, sier astronauten, som nå forbereder seg på å tilbringe hele seks måneder på den internasjonale romstasjonen.

Det amerikanske romfartseventyret er på vei over i en ny fase. Romfartsorganisasjonen NASA prøver å finne ut hvordan de skal takle budsjettkutt og færre penger når deler av virksomheten nå stanses og havner på museum.

Den internasjonale romstasjonen vil fortsatt bli bemannet, men ferden til og fra må altså skje med andre fremkomstmidler enn romferger. Innen få år tror Mike Fossum at andre enn bare astronauter er på tur i verdensrommet.

– Romferd for folk flest

– Jeg tror at innen fem år vil vanlige folk kunne få oppleve korte turer ut i verdensrommet for å se jordklodens overflate fra oven.

Romseng

Lite plass for privatliv om bord. Dette er en sovealkove, hvor astronautene kan feste seg fast med borrelåser for å få noen timers søvn i eget avlukke.

Foto: Jon Gelius

– Går du enda 10-15 år frem i tid skal du heller ikke se bort i fra at det er etablert en egen romstasjon for besøkende, et slags romhotell. Det vil naturligvis by på flere utfordringer, men det er mulig. Jeg vet at flere ingeniører jobber med konkrete planer sammen med private investorer, sier Fossum.

De amerikanske romfergene går nå inn for sin aller siste landing. Det er tre år siden sist han var i verdensrommet med romfergen «Discovery». Mike Fossum får haike med russere på sin neste tur ut i verdensrommet.

SISTE NYTT

Siste nytt