Hopp til innhold

Mette-Marit tok styringen i Ghana

Kronprinsesse Mette-Marit ble satt på prøve i dag da hun og kronprinsen besøkte kjøreopplæringen for politikvinner som skal i FN-tjeneste i Ghanas hovedstad Accra.

Video Mette-Marit tok styringen i Ghana

Video: Kronprinsesse Mette-Marit bak rattet i Ghana.

På sin siste dag i Ghana fikk kronprinsparet torsdag se norskstøttet kjøreopplæring av kvinnelige politifolk.

Med kronprinsen i baksetet, prøvde kronprinsesse Mette-Marit seg på tøff teknisk kjøring i dyp sand.

– Jeg sa wow. Hun klarte å gjennomføre med glans. Det er vanskelig å kjøre i sanden og man må holde en viss fart for å ikke sitte fast. Hun var veldig flink, sier politioverbetjent, Regina Tengey til NRK.

Den norske kronprinsessen fikk bestått etter å ha gjennomført noen runder med kjøring på stranda Labadi. Men sammenlignet med kvinnene som kunne sakene sine, holdt Mette-Marit temmelig moderat fart.

Skal utplasseres i Sudan

– Vi har øvet her på stranda i ti dager nå. I juni eller juli skal vi utplasseres for FN i Sudan, sier politibetjent Emelia Asante til NTB.

Asante var en av de kvinnelige politioffiserene som torsdag demonstrerte hvordan man kjører firehjulstrekker på og i sand.

Stranden øst for Accra er valgt som treningssted fordi sanden der er lik sanden i blant annet Darfur-regionen.

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon i Ghana

Kronprinsesse Mette-Marit og kronprins Haakon ble tatt godt i mot på La Pleasure Beach i Accra, Ghana.

Foto: Åserud, Lise / Scanpix

– Fantastisk flotte kvinner

Det var politikvinnene som gjorde størst inntrykk på Mette-Marit.

– Det er fantastisk å se de flotte politikvinnene som skal ut i en så tøff situasjon som de skal, sier kronprinsessen.

– Det gjorde størst inntrykk på meg å se det samholdet de har og respekten de har for hverandre når de skal til Darfur, sier en imponert Mette-Marit.

Mannsdominans

Mange ghanesiske politifolk skal tjenestegjøre i fredsbevarende operasjoner under FN-flagg. Mens 35 prosent av politifolkene er kvinner, er det mange av dem som ikke kjører i bil i det mannsdominerte samfunnet. Norge støtter derfor en kjøreopplæring, der kvinnene blant annet lærer å kjøre firehjulstrekkere og militære kjøretøyer.

– Det var veldig gøy å prøve selv, men det som gjorde mest inntrykk i dag var alle disse fantastisk flotte politikvinnene som skal ut i en så tøff situasjon i Darfur, sier kronprinsesse Mette-Marit.

Erfaringen er at det er vanskelig for kvinner å fysisk nå fram til andre kvinner i kriseområder. Kan de derimot kjøre i de vanskelig forholdene, kommer de fram.

Kursserien startet opp i fjor høst. Norge vil fortsette å støtte to kurs av denne typen årlig i tre år framover.

SISTE NYTT

Siste nytt