Hopp til innhold

Burma-leder skal ha trukket seg

Burmas sterke mann, Than Shwe, skal ha pensjonert seg og overlatt makten i landet til den nyutnevnte regjeringen.

Burmas general Than Shwe

Burmas general Than Shwe skal ha trukket seg, ifølge kilder i regjeringen.

Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / Afp

Det sier en tjenestemann i landet til nyhetsbyrået AFP.

Shwe har styrt landet med jernhånd i nesten to ti år, og oppløste den herskende juntaen i forrige uke, etter at de tapte valget i november. Et valg som var preget av juks og trusler.

– Vil gi råd

– Shwe og vise-general Maung Aye har pensjonert seg, de kommer nå til å ta seg en pause, sier en tjenestemann fra den burmesiske regjeringen til AFP.

– Selv om de nå er pensjonert kommer de fortsatt til å gi regjeringen råd, bekrefter en annen tjenestemann.

I forrige uke ble Burmas nye president Thein Sein tatt i ed, men det maktskiftet ble av mange kun sett på som et forsøk på å gjemme militærregimet bak en litt penere fasade.

Den gang overlot juntaleder Than Shwe også kommandoen over landets hær til general Min Aung Hlaing. Nå skal Shwe selv ha pensjonert seg, men vil trolig fortsatt ha en betydelig rolle i kulissene.

«Disiplinert demokrati»

Etableringen av den nye nasjonalforsamlingen, som trådte sammen første gang i januar i år, var ett av de siste skrittene langs juntaens såkalte veikart til et «disiplinert demokrati».

Men alt før valget ble én firedel av plassene reservert for militæret.

Selve valget ble aldri tatt på alvor av omverdenen, i og med at demokrati-leder Aung San Suu Kyi ikke fikk delta - og etter omfattende klager over trusler og valgfusk.

Juntaens Freds- og utviklingsråd tok 388 av de 493 setene. Suu Kyis parti Nasjonalligaen for demokrati ble tvangsoppløst før valget etter at det oppfordret innbyggerne til valgboikott.

Burma - eller Myanmar, som landet heter på burmesisk - har i dag rundt 2200 politiske fanger, og er beryktet for sine notoriske brudd på menneskerettighetene.

SISTE NYTT

Siste nytt