Hopp til innhold

Døde i et etnisk lappeteppe

Taliban står ikke sterkt i området hvor en norsk soldat døde i ettermiddag. Allikevel er det mange muligheter for konflikt.

AFGHANISTAN-UNREST-US-RELIGION-KORAN-PROTEST

– Det er et lappeteppe av etniske grupper. Slik beskriver Kristian Berg Harpviken området rundt Mazar-e-Sharif.

Foto: STR / Afp

– I Afghanistan er det livsfarlig å pirke i alt som har med religion å gjøre. Bare rykter om blasfemi er nok til å starte spontane demonstrasjoner.

Pål Refsdal har selv vært kidnappet av opprørere i Afghanistan. Han tror at mange utlendinger i landet ikke skjønner hvor viktig religionen er.

Pål Refsdal

Pål Refsdal har vært kidnappet i Afghanistan, og tror ikke Taliban sto bak dagens angrep.

Foto: NRK

– Det at norske soldater brukte gamle Norrøne symboler kunne ført til katastrofe. Her i Norge virker det kanskje barnslig, men i Afghanistan kan det tolkes som avgudsdyrkelse.

– Ikke Taliban

– Det er generelt en ganske trygg region, men i løpet av de siste par årene har situasjonen forverret seg.

Det sier Kristian Berg Harpviken. Han har ledet Institutt for fredsforskning (PRIO) siden 2009 og har jobbet med Afghanistan siden slutten av 1980-tallet.

Les også: Farligere for norske soldater

Mazar-e-Sharif er den fjerde største byen i Afghanistan, og er hovedstaden i Balkh-provinsen i den nordlige delen av landet. Den norske Nidaros-leiren ligger like utenfor byen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kristian Berg Harpviken, PRIO-direktør

PRIO-direktør Kristian Berg Harpviken har fryktet et angrep som dagens.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix
Koranbrenning

Wayne Sapp brente en Koran 20. mars.

Foto: EVN

Harpviken tror ikke at Taliban står bak dagens angrep. For dét er deres makt i området for svak.

– Området er et etnisk lappeteppe. I tillegg til Pasjtunere er det mange Tadsjiker og Usbekere. Dette er noe av grunnen til at Taliban ikke har klart å få et like sterkt feste her som de har andre steder.

Allikevel er Afghanistan-forskeren ikke overrasket over at Taliban tar på seg skylden. Han tror de vil spille politisk mynt på situasjonen som har skjedd.

– Taliban vil ta på seg skylden for angrepet, selv om jeg ikke tror at de var direkte involvert. De vil også bruke angrepet som et bevis på at utlendingene i landet er upopulære.

Selv om over 1000 personer skal ha vært med i dagens demonstrasjon, tror ikke Harpviken at det var et planlagt angrep.

– Jeg tror at demonstrasjonen oppsto spontant, men at noen deretter har tatt kontroll.

– Tar på seg skylden for ulykker

Pål Refsdal er journalist, og har selv vært kidnappet av opprørere i Afghanistan. Han tror heller ikke at Taliban står bak angrepet.

– De som uttaler seg for Taliban har ingen kontakt med fronten. De sitter med en mobiltelefon og en datamaskin et helt annet sted, og vet ikke hva som foregår andre steder.

Journalisten tror at Talibans utspill er et ønske om oppmerksomhet.

– Det er viktig for Taliban å vise at de gjør noe. Derfor overdriver de gjerne, og tar også på seg skylden for ulykker og annet som skjer med utenlandske soldater i Afghanistan.

– Vil trekke seg ut

– 28. oktober 2009 ble seks utenlandske FN-ansatte drept. Da trakk FN ut rundt halvparten av sine ansatte i landet.

I 2009 ble et gjestehus med gjester fra FN angrepet. Afghanistan-kjenneren tror at dagens angrep kan sammenlignes med dette. Derfor kan også følgende av angrepet bli store.

– De evakuerte kom tilbake etter en tid, men FN må ta hensyn til sine ansatte når noe som dette skjer. Jeg tror det er mulig at de vil trekke ut ansatte også denne gangen.

I alt har FN 23 kontorer spredd utover Afghanistan. Hvis disse mister bemanning vil det ha konsekvenser for alt arbeidet organisasjonen gjør i landet.

Straffet Koranen ved å brenne den

Demonstrasjonen som utløste angrepet på FN-kontoret skjedde etter at den amerikanske pastoren Wayne Sapp brente en Koran 20. mars. Hans kollega Terry Jones forklarer hvorfor de gjorde dette.

– 20. mars hadde vi en dag hvor vi skulle dømme Koranen. Vi fant Koranen skyldig, og som straff måtte vi brenne den.

Det sier Terry Jones til BBC. Før 11. september 2010 truet han med å brenne en Koran, noe han senere trakk seg fra. Nå har altså kollegaen hans tatt skrittet fullt ut.

– Jeg tror de bruker det at vi brenner Koranen som en unnskyldning for å bruke vold.

Pastor Terry Jones vil likevel brenne Koranen

Pastor Terry Jones truet med å brenne en Koran i fjor. Nå har en kollega gjort jobben i stedet.

Foto: PAUL J. RICHARDS / Afp

SISTE NYTT

Siste nytt