Hopp til innhold

Mener Libya-kritikken er politisk motivert

Utenriksminister Jonas Gahr Støre avviser Den arabiske ligas kritikk av militæroperasjonen i Libya.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier Norge er forberedt på å delta i militæroperasjonen i Libya så lenge det er behov.

Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

De allierte styrkene har siden lørdag angrepet flere strategiske mål i Libya i et forsøk på å håndheve flyforbudssonen i landet og stanse Muammar Gaddafis angrep på sin egen befolkning.

I natt ble det som skal ha vært Gaddafis kommandosentral satt ut av spill av luftangrep.

Libyske myndigheter hevder at 64 sivile har mistet livet etter at militæroperasjonen ble innledet.

Ikke som bestilt

Dem arabiske liga gikk i går ut og kritiserte de vestlige styrkene , som de mener går ut over sitt mandat.

– Det som skjer er noe annet enn målet vi hadde om å innføre en flyforbudssone. Det vi ønsket var at sivile libyere skulle bli beskyttet, ikke bombet av Vesten, sier liga-leder Amr Moussa.

Mens mange arabere ønsker å se Gaddafi luske vekk fra makten, føler noen at den vestlige innblandingen har ført til en plett på revolusjonen i Libya.

– Politisk utspill

Utenriksminister Jonas Gahr Støre avviser kritikken, som han mener må sees i lys av situasjonen i regionen.

– Dette er arabisk politikk hvor de skal ta hensyn til en befolkning som dette gjør inntrykk på. Vi må heller ikke glemme at Amr Moussa har ambisjon om å bli president i Egypt, sier Støre til NRK.

– Jeg forholder meg til at Den arabiske liga kollektivt og glassklart har bedt om en flyforbudssone. Det finnes ikke noen annen måte å gjøre det på enn at man må gjøre ting på bakken for å få kontroll i luften, sier Støre.

Norske fly reiser i dag

Nå i morgentimene mandag forbereder det norske forsvaret avreisen for seks F-16 jagerfly som skal slutte seg til operasjonen i Libya. Det er ennå ikke klart hvor det norske bidraget skal stasjoneres.

– De skal bidra til å håndheve Sikkerhetsrådets resolusjon 1973. Det betyr at de skal gå inn i en kommando som velger ut de oppgavene som følger av det, sier Støre.

Gaddafi sier krigen vil bli langvarig. Er Norge også forberedt på det?

– Vi må være med på å ta det ansvaret som sikkerhetsresolusjonen gir oss. Vi må holde fast på det oppdraget vi har, og det har vi til hensikt å gjøre, sier Jonas Gahr Støre.

SISTE NYTT

Siste nytt