Hopp til innhold

Har koblet strøm til Fukushima

TEPCO, selskapet som styrer driften av atomkraftverket Fukushima i Japan, opplyser at de har koblet seg til kraftnettet og at de snart kan bruke strøm inne på anlegget.

Video Problemene i kø i Fukishima

Klikk på bildet for å lære om problemene ved Fukushima. Reporter: Martin Fjørtoft.

I går ble det opplyst at arbeiderne hadde klart å feste en strømkabel til anlegget, og i dag har de klart å koble seg på strømnettet.

Kabelen er 1,5 kilometer lang, og arbeidet har gått sakte fordi man hele tiden har vært nødt til å passe på strålingsnivået.

På NRKs multimedia-side kan du klikke deg rundt på ikonene for å se bilder og video fra hele uken siden jordskjelvet rammet Japan.

Reaktor nummer to minst skadet

Ifølge uttalelsen fra Tokyo Electric Power Co (TEPCO) fredag vil de nå først koble strømmen til reaktor nummer to, så nummer en, nummer tre og til slutt nummer fire. Nummer to er trolig minst skadet etter jordskjelvet for en uke siden.

Etter at de har fått sjekket om kjølepumpene og det andre utstyret fremdeles virker, opplyser TEPCO at de vil forsøke å reparere alt som trengs for å få i gang kjøleanlegget som sender kaldt vann over de brukte og radioaktive brenselsstavene.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters var det utslitte arbeidere som med suksess i dag klarte å koble en kraftledning til det jordskjelv- og tsunamiutsatte atomanlegget. Det har vært sagt tidligere at det hele har vært et kappløp med tiden for å unngå en gigantisk katastrofe.

Men før de kommer helt i mål må det fremdeles legges ut noe kabel inne i atomanlegget, opplyser TEPCO. Det er derfor vanskelig å si noe mer nøyaktig om når den automatiske nedkjølingen eventuelt kan starte opp igjen.

Håpet er at de skal få koblet strømmen til reaktor nummer to innen klokken 12 lørdag.

Verdens fjerde kraftigste jordskjelv

Jordskjelvet den 11. mars ble mandag - av både amerikanske USGS og japanske seismologer - oppgradert til styrke 9,0 fra det tidligere anslaget på 8,9.

Oppgraderingen plasserer jordskjelvet som nummer fire på listen av over verdens kraftigste skjelv siden 1900, og det kraftigste noensinne i Japan siden målingene begynte for 130 år siden.

Styrken på jordskjelv blir ofte oppdatert etter hendelsene, når flere målinger og informasjon blir tilgjengelig.

Atomanlegget skadet av tsunamien

Fukushima-anlegget ble skadet i tsunamien som fulge etter jordskjelvet. Tsunamien skal enkelte steder i Japan ha hatt en høyde på 23 meter.

En tsunami er en serie av bølger, og den første er ikke nødvendigvis den største. Det er ikke mulig å forutsi hvor stor tsunamihøyden kan bli, og den varierer veldig på grunn av lokale forhold der den treffer land, ifølge USGS.

Tiden fra en tsunamibølge til den neste kan variere mellom fem minutter til en time, og trusselen kan vare i flere timer når flere bølger kommer på rekke. Det er antatt at 400 kvadratkilometer land ble oversømmet av tsunamien 11. mars.

Video: Med helikopter over Fukushima

Video De siste bildene fra Fukushima kjernekraftverk

Disse bildene ble torsdag offentligjort av TEPCO, og skal være tatt 16. mars. Med videoen er en engelsk forklaring på hva som er skadet på reaktorene.

Må kjøle ned for å dempe strålingsfaren

Alarmnivået ved Fukushima ble i dag oppgradert til nivå fem av sju, og strålingen i området regnes nå som like alvorlig som ved Three Mile Island i USA i 1979.

Imens foretar redningsarbeiderne fremdeles helikopterturene med vannbomber over kjernekraftverket. Vannbombingen vil fortsette til kjøleanlegget er oppe og går.

Forsøkene med å dusje sjøvann over Fukushima-anlegget er sannsynligvis aldri forsøkt ved et atomanlegg tidligere. Vannet er ikke ment for selve reaktorene. Reaktorene er innesluttet i et system som virker å ha holdt tett, med unntak av en mulig sprekk i reaktor nummer tre.

Målet for vannet er kjølingstankene på oversiden av reaktorene, der det ligger brukte brenselsstaver. I tankene i bygning tre og fire, og muligens i flere, er det helt sikkert mangel på vann, og kanskje er det helt tørre.

Det betyr at brenselsstavene blir varme, og det øker sjansen for at radioaktive substanser blir frigjort. Det utsetter også arbeiderne for stråling fra disse stavene.

Alarm med tilbakevirkende kraft

Hidehiko Nishiyama ved Japans atomsikkerhetsbyrå advarer om at det fremdeles ikke er sikkert at kjølepumpene virker. Dersom de ikke virker vil ikke elektrisiteten være til hjelp, og et nytt kjølesystem må på plass.

Mens krisen blir stadig dypere opplyser byrået også at alvorligheten i situasjonen er verre enn det tidligere har uttalt. Derfor ble altså alarmnivået i dag økt fra fire (en hendelse med lokale konsekvenser) til fem (en hendelse med videre konsekvenser) på skalaen som går til sju.

Byrået opplyser også at de alarmnivået er tilbakevirkende siden tirsdag, og at grunnen til at de har ventet til i dag med å slå det fast, er fordi de brukte tid på å bedømme stiuasjonen.

En av grunnene til at alarmnivået er hevet, er fordi man nå antar at mer enn tre prosent av atombrennstoffet ved kjernekrafverket har smeltet ned.

Ikke bekymret eller vil unngå panikk

Utenforstående eksperter har i flere dager at det som skjer i Japan er verre enn det som skjedde i USA i 1979, som amerikanske myndigheter klassifiserte som nivå fem på den internasjonale skalaen, men der det var langt mindre stråling utenfor kjernefraktverket enn det som nå er tilfelle i Japan.

Amerikanske NRC (Nuclear Regulatory Commission) advarte for to dager siden at situasjonen var mye verre enn japanske myndigheter har innrømmet, enten fordi de har vært mindre bekymret eller at de har nedtonet alvorlighetsgraden for å unngå panikk.

Tirsdag, som nå er den første dagen med alarmnivå fem, var det to eksplosjoner ved Fukushima - den første dagen med betydelig stråling.

Japanske myndigheter har likevel ikke utvidet evakueringssonen på omtrent 20 kilometer. Men amerikanske myndigheter ber sine statsborgere om å komme seg omtrent fem ganger så langt unna atomkraftverket.

Video: Heller vann over atomreaktorene

Video Heller vann over atomreaktorene

SISTE NYTT

Siste nytt