Hopp til innhold

Tokyo holder pusten

Innbyggerne i Tokyo er redde. De aner ikke om de skal frykte en kjernefysisk katastrofe, et nytt kjempeskjelv eller at strømmen blir borte. De som kan holder seg hjemme.

David Krekling i Japan
Foto: NRK
Hiroko Ueno har aldri sett Tokyo holde pusten som nå

Hiroko Ueno (60) har bodd i Tokyo i 50 år. Hun har aldri sett byen holde pusten slik den gjør nå.

Foto: David Krekling / NRK

– Jeg har bodd i denne byen i 50 år og jeg har ikke opplevd maken.

Ordene tilhører 60 år gamle Hirako Ueno. Hun sier stemningen i byen er anspent, ulikt alt hun har opplevd før. Til tross for at hun står ved en av verdens mest traffikerte fotgjengeroverganger, er det glissent med folk.

Les alt om: Jordskjelvet og tsunamien som rammet Japan

– Se! Det er jo nesten ikke folk. De som kan er hjemme, redde for at et nytt stort skjelv skal ramme byen. De fleste har også begynt å hamstre mat og vann i tilfelle, og ja - jeg er redd, jeg også. Myndighetene har sagt at vi må forberede oss på enda et skjelv, sier Ueno til NRK.

«Strålefaren nærmer seg Tokyo»

Video Shibuya-krysset sommeren 2010

Shibuya-krysset september 2009. Foto: Øyvind Bye Skille.

Hun er ikke den eneste som tar den beskjedne trafikken i byen som et dårlig tegn.

Rolig på T-banens Ginza-linje i Tokyo

T-banens Ginza-linje er én av de travlere linjene i Tokyo. Etter jordskjelvet slipper man egne vakter som hjelper til å presse inn stadig flere passasjerer.

Foto: David Krekling / NRK
Kanata Yamada (20) (foran) og Risa Ichikawa (20) har aldri sett så lite lys i Tokyo.

Kanata Yamada (20) (foran) og Risa Ichikawa (20) har aldri sett så lite lys i Tokyo.

Foto: David Krekling / NRK
Lysreklame er slått av for å spare strøm i Japan

Utelivsgaten pleier å blinke og lyse i alle verdens farger. Nå er lystavlene slått av for å spare strøm.

Foto: David Krekling / NRK
Rolig på t-banestasjonen i Shibuya, Tokyo

Shibuya Stasjon er ett av knutepunktene i Tokyo og ligger i tilknytning til ett av verdens travleste fotgjengerfelt. Dét er det vanskelig å merke når folk holder seg hjemme.

Foto: David Krekling / NRK

Tokyo kan nemlig sammenlignes med en klokke der alt glir nærmest sømløst av seg selv. Nå er tannhjulene ødelagt. Mange tog- og jernbanestrekninger er ikke i bruk, og innfartsveiene som ser ut som rene parkeringsplasser en normal mandag morgen, er redusert til trafikkbildet i Norge en lat søndag morgen.

Selv byens t-bane, kjent for at de har eget personale som presser folk inn i allerede overfylte vogner, er nær tomme. Og på Shibuya stasjon griner avisenes forsider mot deg med overskrifter som:

«Strålefaren nærmer seg Tokyo» og «Planlagt strømstans kan gi det totale kaos».

– Det er som overskriftene fra katastrofefilmen «Dagen etter», sier damen i kiosken på Shibuya stasjon.

Fyller badekarene med vann

En annen kvinne forteller at Tokyos husmødre, henne selv inkludert, har begynt å fylle badekarene sine med vann som en forsikring dersom vannledningsnettet skulle bryte sammen ved et nytt skjelv, eller dersom vannet blir forurenset av radioaktiv stråling.

Og dette er ikke noe de har funnet på selv. Japanske myndigheter har bedt dem ta denne forholdsregelen dersom det verste skulle skje. Myndighetene har også advart befolkningen i én av verdens mest folke- og lysrike byer om at det ikke er nok strøm i linjenettet etter ulykkene ved kjernekraftverkene til at de kan dekke byens behov.

Nå har de begynt å stenge av strømmen i deler av byen. I utelivsgatene er neonlysene slukket, og på kjøpesentrene står det plakater som forteller at stengetiden er fremskutt for å spare strøm.

– Det er dette praten med kundene som har vært her i dag har dreid seg om. Mest om et mulig nytt skjelv, men også om faren for en kjernefysisk katastrofe, sier sushikokk Shuzaku Kozu, før han legger til:

– Folk er engstelige, og da klarer de ikke lenger å legge sjelen i arbeidet sitt.

Rolig på sushirestaurant i Tokyo

Honma Keisuke (foran) og Shuzaku Kozu har en rolig dag på sushirestauranten. Det har gått fra tjukt av folk til glissent over natten.

Foto: David Krekling / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt